HomePost ItΤο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών στο πλευρό των υγειονομικών-Συμμετέχουν στη στάση εργασίας

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών στο πλευρό των υγειονομικών-Συμμετέχουν στη στάση εργασίας

Την Τρίτη 19 Μαρτίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών τάσσεται στο πλευρό των υγειονομικών και συμμετέχει στη στάση εργασίας την Τρίτη 19 Μαρτίου με αφορμή τα απογευματινά χειρουργεία.

Την ίδια ώρα καλεί όλους και όλες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί, στις 12:30 το πρωί στην πύλη του ΠΑΓΝΗ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Το Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών συντάσσεται με τους μαχόμενους υγειονομικούς και τα σωματεία τους, με όλους τους εργαζομένους του Ηρακλείου που παλεύουν για να μην περάσει το αίσχος των απογευματινών επί πληρώμη χειργουργείων του «Υπουργείου Εμπορίου Υγείας Α.Ε.»

Η κυβέρνηση, με την ενεργοποίηση των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων και το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για το ιδιωτικό έργο των ιατρών του ΕΣΥ, ξεπερνά τον εαυτό της και προχωρά πολλαπλά βήματα περαιτέρω στην εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ. Οι τεράστιες λίστες αναμονής για χειρουργική επέμβαση δεν προέκυψαν από τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποστέλεχωσης του ΕΣΥ, η οποία διογκώθηκε σε εκθετικό βαθμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας και συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό. Στο ΠΑΓΝΗ, κατά την καθημερινή πρωινή λειτουργία, είναι μόνο το 70% των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών λόγω έλλειψης προσωπικού.

Τι ακριβώς έρχεται να λύσει, λοιπόν, η ενεργοποίηση των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στις ήδη μη λειτουργικές αίθουσες χειρουργείων, λόγω ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού; Την ολοένα και βαθύτερη εμπορευματική λειτουργία των νοσοκομείων. Την ολοένα και βαθύτερη εμπέδωση στους ασθενείς ότι πρέπει να πληρώσουν για να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας που χρειάζονται. Οι ασθενείς δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση το πρωί λόγω έλλειψης προσωπικού, όμως οποιοσδήποτε διαθέτει χρήματα θα μπορεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση το απόγευμα στις ίδιες αίθουσες από το ίδιο προσωπικό!

Πρακτικά πλέον όποιος δεν έχει να πληρώσει, θα συνεχίσει να στοιβάζεται στις λίστες των τακτικών χειρουργείων και ιατρείων περιμένοντας μάταια τη σειρά του, αφού πολλές επεμβάσεις και ραντεβού έχουν αναμονή μηνών ή ακόμη και ετών!

Στο Ηράκλειο μόνο περιμένουν πάνω από 5.500 ασθενείς, μόνο 3 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν πλέον στο Βενιζέλειο και αυτές χάρη σε συμβάσεις με ιδιώτες αναισθησιολόγους, οι οποίοι δεν συμμετέχουν καν στις εφημερίες. Επίσης, στο ΠΑΓΝΗ χειρουργικά κρεβάτια είναι κλειστά λόγω έλλειψης νοσηλευτών και αναισθησιολόγων. Αντί να στελεχώσει πλήρως όλες τις απαραίτητες χειρουργικές αίθουσες, το υπουργείο προτρέπει τους ασθενείς να πληρώσουν ποσά από 300 έως 2.000 ευρώ ανά επέμβαση στα δημόσια νοσοκομεία, για να χειρουργηθούν ταχύτερα από το υπηρετούν ελλιπές προσωπικό, σπρώχνοντας έτσι όλους τους ασθενείς προς τους μεγαλοκλινικάρχες, οι οποίοι τρίβουν τα χέρια τους.

Αυτό είναι το «νέο ΕΣΥ» που βασικό του χαρακτηριστικό είναι η λειτουργία των μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Δηλαδή, Νοσοκομεία – «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», που θα έχουν έσοδα από ασφαλιστικά ταμεία και άμεσα από ασθενείς-πελάτες, με στόχο την περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης. Αποτέλεσμα αυτού του «νέου ΕΣΥ» ήταν και η αυτοκτονία του 72χρονου καρκινοπαθή που δεν άντεξε την ταλαιπωρία και τον ευτελισμό της ζωής του. Η πραγματική λύση είναι η ικανοποίηση των αιτημάτων: Πραγματικές αυξήσεις των μισθών των υγειονομικών, μαζικές μόνιμες προσλήψεις για την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Αυτές οι αντιδραστικές αλλαγές, όμως, αφορούν πάνω απ’ όλα τους ασθενείς, οι οποίοι θα αναγκαστούν να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν πρόσβαση σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας. Γι’ αυτό χρειάζεται τώρα να δυναμώσει ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας για να μην περάσουν τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ», να μην εμπεδωθεί η συνείδηση ότι η Υγεία είναι εμπόρευμα και πως «ό,τι πληρώσεις παίρνεις». Δεν έχουμε ανάγκη από ένα φθηνότερο ιδιωτικό σύστημα μέσα στο δημόσιο. Αλλά ένα υψηλού επιπέδου, σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες υγείας με βάση την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Ισοπεδώνουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τη δημόσια, δωρεάν Υγεία! Δεν θα το επιτρέψουμε! Μόνο οι αγώνες των εργαζομένων μπορούν να βάλουν πάγο στους σχεδιασμούς τους! Πρέπει να σημάνει μαζική αντεπίθεση από τους υγειονομικούς και όλο τον λαό!

Διεκδικούμε μαζί με τους υγειονομικούς:

  • ΟΧΙ στα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή. Να καταργηθούν οι πληρωμές στα δημόσια νοσοκομεία
  • Κατάργηση πληρωμών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Πλήρη στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και της ΠΦΥ με όλο το απαραίτητο ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης.
  • Όχι στη μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ. Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν αναβαθμισμένο σύστημα Υγείας που να καλύπτει καθολικά τις ανάγκες, με αυξημένη (αποκλειστική) χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Γενναία χρηματοδότηση όλων των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Καμία συγχώνευση, υποβάθμιση/κλείσιμο τμημάτων και δομών Υγείας.
  • Άμεση κάλυψη με κινητές μονάδες για περιοχές όπως η ΒΙΠΕΗ και η Χερσόνησος όπου εργάζονται χιλιάδες εργαζόμενοι
  • Όχι στην υποβάθμιση, την κατάργηση και τη συγχώνευση δομών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ!

Τιμοκατάλογος δεν μπαίνει στην υγεία και τη ζωή! Δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους!

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΙΣ 12.30, ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΠΑΓΝΗ

Διαφήμιση
Διαφήμιση