HomeΕΛΛΑΔΑΕυρωπαϊκή Ένωση: Τέλος στα πλαστικά μπουκαλάκια με σαμπουάν στα ξενοδοχεία

Ευρωπαϊκή Ένωση: Τέλος στα πλαστικά μπουκαλάκια με σαμπουάν στα ξενοδοχεία

Σειρά πλαστικών συσκευασιών μιας χρήσης θα απαγορευτούν από την 1η Ιανουαρίου 2030 – Κίνητρα στις επιχειρήσεις για να προσφέρουν νερό από τη βρύση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην απόσυρση πολλών πλαστικών συσκευασιών μιας χρήσης προχωρούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, μετά από συμφωνία που πέτυχε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, σχετικά με τους ανανεωμένους κανόνες για τη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των συσκευασιών, καθώς επίσης και για την αύξηση της ασφάλειας και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας.

Μεταξύ των προϊόντων που θα απαγορευτούν είναι οι συσκευασίες για ατομικές μερίδες, για παράδειγμα σε σάλτσες, κρέμες γάλακτος και ζάχαρη, τα πλαστικά μπουκαλάκια με προϊόντα σαμπουάν και αφρόλουτρα και το συρρικνωμένο περιτύλιγμα για βαλίτσες στα αεροδρόμια.

Τα νέα μέτρα προβλέπουν την εφαρμογή αυστηρών κριτηρίων για την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα των συσκευασιών, καθιστώντας υποχρεωτική την ανακύκλωσή τους, τη μείωση των επιβλαβών ουσιών και την ενίσχυση της χρήσης ανακυκλωμένου υλικού.

Οι στόχοι μείωσης των συσκευασιών τέθηκαν στο 5% έως το 2030, το 10% έως το 2035 και το 15% έως το 2040, με έμφαση στη μείωση των πλαστικών αποβλήτων.

Ποιες πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης απαγορεύονται από το 2030

Επίσης, απαγορεύονται ορισμένες μορφές πλαστικής συσκευασίας μιας χρήσης από το 2030, συμπεριλαμβανομένων αυτών όπως οι συσκευασίες για μη επεξεργασμένα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, οι συσκευασίες για τρόφιμα και ποτά που γεμίζονται και καταναλώνονται σε καφετέριες και εστιατόρια, οι ατομικές μερίδες (π.χ. για καρυκεύματα, σάλτσες, κρέμες γάλακτος, ζάχαρη), οι συσκευασίες στα ξενοδοχεία για προϊόντα περιποίησης (σαμπουάν, αφρόλουτρα, κα) και το συρρικνωμένο περιτύλιγμα για βαλίτσες στα αεροδρόμια, θα απαγορευτούν από την 1η Ιανουαρίου 2030.

Παράλληλα, προωθείται η επαναχρησιμοποίηση και η χρήση επαναπλήρωσης, ενώ προβλέπεται και η απαγόρευση των πολύ ελαφρών πλαστικών σακουλών μεταφοράς (κάτω των 15 μικρομέτρων), εκτός εάν απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία για χύμα τρόφιμα για να βοηθήσουν στην πρόληψη της σπατάλης τροφίμων.

Κίνητρα για να σερβίρεται νερό από τη βρύση

Επιπλέον, κατόπιν αιτήματος του Κοινοβουλίου, τα κράτη μέλη υποχρεούνται να δώσουν κίνητρα στα εστιατόρια, τις καντίνες, τα μπαρ, τις καφετέριες και τις υπηρεσίες τροφοδοσίας να σερβίρουν νερό από τη βρύση, (όπου υπάρχει, δωρεάν ή με χαμηλό τέλος παροχής υπηρεσιών) σε επαναχρησιμοποιούμενη ή επαναγεμιζόμενη μορφή.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πρέπει να επικυρώσουν επίσημα τη συμφωνία προτού τεθεί σε ισχύ, ενώ οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν την ανάγκη για την ενεργό συμμετοχή της βιομηχανίας, των κρατών μελών και των καταναλωτών στην καταπολέμηση της υπερβολικής συσκευασίας.

Τα μέτρα που συμφωνήθηκαν

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν και σε μια σειρά άλλων μέτρων που αφορούν στα εξής ζητήματα:

στόχοι για το πόσα πλαστικά θα ανακυκλώνονται από κάθε συσκευασία

ελάχιστους στόχους ανακύκλωσης κατά βάρος των παραγόμενων αποβλήτων συσκευασίας και αυξημένες απαιτήσεις ανακύκλωσης
το 90% των πλαστικών και μεταλλικών δοχείων ποτών μίας χρήσης (έως τρία λίτρα) να συλλέγονται χωριστά έως το 2029 (συστήματα κατάθεσης και επιστροφής).

«Για πρώτη φορά σε περιβαλλοντικό νόμο, η ΕΕ θέτει στόχους για τη μείωση της κατανάλωσης συσκευασιών, ανεξάρτητα από το χρησιμοποιούμενο υλικό.

Καλούμε όλους τους βιομηχανικούς τομείς, τις χώρες της ΕΕ και τους καταναλωτές να διαδραματίσουν το ρόλο τους στην καταπολέμηση της υπερβολικής συσκευασίας», δήλωσε η εισηγήτρια Frédérique Ries (Renew, BE) .

Διαφήμιση
Διαφήμιση