HomeΚΟΣΜΟΣΕΕ: Eτικέτα με πληροφορίες σχετικά με την εγγύηση της διάρκειας ζωής των προϊόντων

ΕΕ: Eτικέτα με πληροφορίες σχετικά με την εγγύηση της διάρκειας ζωής των προϊόντων

Οδηγία για την προστασία καταναλωτών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέδωσε σήμερα οδηγία για την προστασία των καταναλωτών σχετικά με την πράσινη μετάβαση.

Οι νέοι κανόνες θα ενισχύσουν τα δικαιώματα των καταναλωτών με την τροποποίηση της οδηγίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές (UCPD) και της οδηγίας για τα δικαιώματα των καταναλωτών (CRD) και την προσαρμογή τους για την πράσινη μετάβαση και την κυκλική οικονομία.

Προστασία από αθέμιτες πρακτικές

Η οδηγία θα προστατεύει τους καταναλωτές από παραπλανητικούς «πράσινους» ισχυρισμούς, συμπεριλαμβανομένων των αθέμιτων ισχυρισμών σχετικά με την αντιστάθμιση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Θα αποσαφηνίσει επίσης την ευθύνη των εμπόρων σε περιπτώσεις πληροφόρησης (ή έλλειψης πληροφόρησης) σχετικά με τις περιττές ενημερώσεις λογισμικού ή την αδικαιολόγητη υποχρέωση αγοράς ανταλλακτικών από τον αρχικό παραγωγό. Η οδηγία θα βελτιώσει επίσης τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στους καταναλωτές, ώστε να τους βοηθήσει να κάνουν κυκλικές και οικολογικές επιλογές. Για παράδειγμα, τα προϊόντα σε όλη την ΕΕ θα φέρουν εναρμονισμένη ετικέτα με πληροφορίες σχετικά με την εμπορική εγγύηση της διάρκειας ζωής.

Επόμενα βήματα

Μετά τη σημερινή έγκριση της θέσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Συμβούλιο, η νομοθετική πράξη έχει εκδοθεί. Αφού υπογραφεί από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον πρόεδρο του Συμβουλίου, η οδηγία θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα τεθεί σε ισχύ την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση