HomeHL-GreeceΤρομοκρατία: Αυτή είναι η γυναίκα μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης – Βομβιστικές επιθέσεις με προσωπικά κίνητρα

Τρομοκρατία: Αυτή είναι η γυναίκα μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης – Βομβιστικές επιθέσεις με προσωπικά κίνητρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το προφίλ των συλληφθέντων που εμπλέκονται στις τρομοκρατικές επιθέσεις συνθέτει η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία με όλα τα στοιχεία να οδηγούν ότι κανείς δεν φαίνεται να είχε κάποιο ιδεολογικό κίνητρο.

Πέρα από τον 36χρονο αντιεξουσιαστή που φέρεται να είχε αρχηγικό ρόλο στην όλη υπόθεση και να ήταν αυτός που έγραφε τις προκηρύξεις ανάληψης ευθύνης μέσα από τη φυλακή, οι άλλοι εννέα συλληφθέντες φαίνεται να προέρχονται από τον ποινικό χώρο και η συμμετοχή τους στις επιθέσεις να είχε μόνο οικονομικά κίνητρα.

Τα όπλα που βρέθηκαν στα σπίτια των συλληφθέντων

Μάλιστα όπως αποκάλυψαν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ» για κάθε βομβιστική επίθεση ο 36χρονος μοίραζε στα υπόλοιπα μέλη 5.000 ευρώ.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο 36χρονος από τις ένοπλες ληστείες που είχε διαπράξει σε τράπεζες πριν συλληφθεί, είχε αφαιρέσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ που δεν εντοπίστηκαν ποτέ.

Προσωπικά κίνητρα

Από εκεί και πέρα, από την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής έχει προκύψει ότι οι στόχοι που επέλεγε ο 36χρονος έκρυβαν στις περισσότερες φορές προσωπικά κίνητρα και τίποτα παραπάνω.

Ο βασικός λόγος ήταν ότι δεν γινόταν συγχώνευση των υποθέσεων που είχε καταδικαστεί ώστε να εκτίσει λιγότερα χρόνια φυλάκισης.

Ωστόσο στις προκηρύξεις ανάληψης ευθύνης που έγραφε, φρόντιζε να δίνει ιδεολογικό πρόσημο στα κίνητρα των επιθέσεων ενώ είχε χρησιμοποιήσει τουλάχιστον δύο διαφορετικά ονόματα οργανώσεων: Τη «Σύμπραξη Εκδίκησης» για τρεις βομβιστικές επιθέσεις και την «Ένοπλη Απάντηση» για τον φάκελο βόμβα στην πρόεδρο εφετών Θεσσαλονίκης.

Από τους 10 εμπλεκόμενους οι 4 είναι έγκλειστοί στις φυλακές Δομοκού, Γρεβενών και Λάρισας. Πρόκειται για τον 36χρονο αντιεξουσιαστή και τρεις ποινικούς που μαζί οργάνωναν τις επιθέσεις. Ο 36χρονος επέλεγε τους στόχους και έγραφε τις προκηρύξεις. Οι άλλοι τρεις αναλάμβαναν να βρίσκουν τα άτομα εκτός φυλακής, να φτιάχνουν τις βόμβες και να τις τοποθετούν.

Το ζευγάρι από το Παλαιό Ψυχικό

Οι άλλοι που έξι που συνελήφθησαν είναι δύο στρατιωτικοί που εμπλέκονται στην προμήθεια εκρηκτικών υλών και την κατασκευή των εκρηκτικών μηχανισμών. Τα άλλα τέσσερα άτομα αναλάμβαναν να μεταφέρουν και να τοποθετούν κατά περίπτωση τις βόμβες στους στόχους που τους υποδείκνυαν.

Ανάμεσα σε αυτούς τους τέσσερις είναι ένα ζευγάρι από το Παλαιό Ψυχικό. Η γυναίκα φέρεται να είχε τον ρόλο του οδηγού και ο άντρας να έβαλε τη βόμβα στο υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα στις 25 Ιανουαρίου.

Η γυναίκα που κατηγορείται ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης

Το συγκεκριμένο ζευγάρι όπως προέκυψε από την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής δεν φαίνεται να έχει κάποια σχέση με τον αντιεξουσιαστικό και αναρχικό χώρο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι δύο εργάζονται σε εταιρεία σεκιούριτι.

Οι δύο στρατιωτικοί

Όσον αφορά τους δύο στρατιωτικούς που συνελήφθησαν, ο ένας είναι πολυβολητής τους Στρατού και έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης. Στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. εντοπίστηκε DNA σε κομμάτι μονωτικής ταινίας στον φάκελο βόμβα που είχε σταλεί στην πρόεδρο εφετών στη Θεσσαλονίκη και δεν εξερράγη.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες το συγκεκριμένο άτομο φέρεται να έχει καταγραφεί από κάμερα ασφαλείας να αφήνει ένα πακέτο έξω από γραφεία εταιρείας στην Κηφισιά και λίγη ώρα αργότερα να σημειώνεται έκρηξη.

Επίσης πριν από 12 χρόνια είχε μπει στο κάδρο ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. μετά από πληροφορίες ότι είχε προμηθεύσει με εκρηκτικά άτομα που στη συνέχεια έβαλαν βόμβα σε σπίτι δικαστικού λειτουργού στο Χαλάνδρι.

Ο πολυβολητής τους Στρατού Ξηράς

‘Οσον αφορά τον δεύτερο στρατιωτικό είναι οπλουργός της Πολεμικής Αεροπορίας και το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε μακρά αναρρωτική άδεια. Σύμφωνα με πληροφορίες είχε επικοινωνίες με τον πρώτο στρατιωτικό και εξετάζεται αν είναι αυτός που προμήθευε με εκρηκτικές ύλες.

Οι πέντε επιθέσεις

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί πέντε περιπτώσεις όπου εμπλέκονται οι συλληφθέντες και συγκεκριμένα σε:

αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτική ύλη φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρέθηκε την 12-02-2024,

έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα την 25-01-2024,

έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 13-11-2023 σε κτιριακό συγκρότημα στην Κηφισιά, όπου στεγάζεται εταιρεία,

ρίψη χειροβομβίδας την 08-07-2023 σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας σωφρονιστικού υπαλλήλου, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στο Χαϊδάρι και

ρίψη χειροβομβίδας και έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 24-06-2023 σε αυλή οικίας στη Λάρισα.

Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία συνεχίζονται οι έρευνες για να διαπιστωθεί αν στην ομάδα εμπλέκονται και άλλα άτομα και εξετάζονται όλες οι επαφές των συλληφθέντων.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση