HomeHL-9Ένα αξέχαστο ταξίδι στην ιστορία της Μεσαράς: Η διδακτική επίσκεψη των μαθητών του ΓΕΛ Γαζίου στο νέο Μουσείο Μεσαράς

Ένα αξέχαστο ταξίδι στην ιστορία της Μεσαράς: Η διδακτική επίσκεψη των μαθητών του ΓΕΛ Γαζίου στο νέο Μουσείο Μεσαράς

"Η επίδραση του τόπου και του νερού στην ανθρώπινη δραστηριότητα μέσα στον χρόνο"

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το παρελθόν ξεπροβάλλει ζωντανά στο καινούργιο Μουσείο Μεσαράς, μια σύγχρονη και εντυπωσιακή έκφραση της ανθρώπινης παρουσίας στην πεδιάδα της Μεσαράς. Η διδακτική επίσκεψη των τεσσάρων τμημάτων του Γενικού Λυκείου Γαζίου (Α3, Α5, Α7, Β7) σε αυτό τον πολιτιστικό θησαυρό αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία παιδαγωγικού εμπλουτισμού.

Το μουσείο προσφέρει μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση στην ιστορία της περιοχής, καλύπτοντας την περίοδο από τους προϊστορικούς έως τους χριστιανικούς χρόνους. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν το παρελθόν μέσα από τη σύγχρονη τεχνολογία και τα διαδραστικά παιχνίδια που παρέχει το μουσείο.

ikona_viber_2024-02-04_09-21-51-191

Ένα από τα αξιοσημείωτα στοιχεία του μουσείου είναι ο διαδραστικός πίνακας αφιερωμένος στον δίσκο της Φαιστού. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τις λεπτομέρειες αυτού του σημαντικού αρχαιολογικού ευρήματος και να κατανοήσουν τη σημασία του παρελθόντος.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, οι περίπου 100 μαθητές είχαν την τιμή να συναντήσουν τυχαία την κυρία Καλλιόπη Γκαλανάκη, αρχαιολόγο και π. προϊσταμένη του τμήματος προϊστορικών αρχαιοτήτων της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου. Η κυρία Γκαλανάκη μοιράστηκε τη μουσειολογική ιδέα που οδήγησε στη δημιουργία του μουσείου και ενθάρρυνε τους μαθητές να εξερευνήσουν περισσότερο την ιστορία του τόπου τους.

Στη μεγάλη αίθουσα του μουσείου, η κυρία Γκαλανάκη μίλησε απλά στα παιδιά για την επίδραση του τόπου και του νερού στην ανθρώπινη δραστηριότητα μέσα στον χρόνο. Οι μαθητές έκαναν πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις, ανοίγοντας ένα διάλογο που ενίσχυσε τη συνολική εκπαιδευτική εμπειρία τους.

ikona_viber_2024-02-04_09-21-51-368

Οι καθηγητές που συνόδευσαν τα παιδιά ένιωσαν περήφανοι για τη σοβαρότητα, το ενδιαφέρον και τις έξυπνες ερωτήσεις που προέκυψαν από τους μαθητές τους. Η κυρία Π. Αστυρακάκη, η κυρία Α. Μοσχίδου, η κυρία Χ. Ντιντάκη, η κυρία Κ. Σταυρή και ο κ. Α. Στρατάκης μοιράστηκαν τη χαρά τους για το ήθος και τη φιλομάθεια των μαθητών τους.

Η επίσκεψη στο Μουσείο Μεσαράς αναμφίβολα ενίσχυσε την καλλιέργεια του ενδιαφέροντος για την ιστορία και τον πολιτισμό στους μαθητές. Το ραντεβού ανανεώθηκε για τους δρόμους του νερού, καθώς οι μαθητές ετοιμάζονται να εξερευνήσουν περαιτέρω τις πτυχές της ιστορίας που συνδέονται με τη φύση και την ανθρώπινη δραστηριότητα στον Ν. Ηρακλείου.

Κείμενο: Α. Μοσχίδου

Φωτογραφίες: Κ. Σταυρή

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση