HomeHL-GreeceΓάμος ομόφυλων ζευγαριών: Τι θα ψηφίσουν οι 4 μουσουλμάνοι μειονοτικοί βουλευτές;

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Τι θα ψηφίσουν οι 4 μουσουλμάνοι μειονοτικοί βουλευτές;

Κανένας μουσουλμάνος βουλευτής της μειονότητας δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα του γάμου και της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΚΝΟΘΕΣΙΑΣ των ομόφυλων ζευγαριών είναι αναμφίβολα το πιο πολυσυζητημένο θέμα των ημερών, μαζί με τη στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές, όταν η κυβέρνηση φέρει προς ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Στη Νέα Δημοκρατία καταγράφουν καθημερινά τους διαφωνούντες, τους συμφωνούντες και όσους αλλάζουν τη γνώμη τους, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ και στα αριστερά κόμματα δεν είναι εντελώς ανέφελη η συζήτηση αυτή.

Αίνιγμα αποτελεί για την ώρα και η στάση των τεσσάρων μουσουλμάνων μειονοτικών βουλευτών που εξελέγησαν στις τελευταίες εκλογές με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ και ορκίστηκαν στο Κοράνι. Πρόκειται για τους δύο πρώην πλέον βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ από την Ξάνθη και Οζγκιούρ Φερχάτ από τη Ροδόπη, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται στη «Νέα Αριστερά» και χωρίς τους οποίους ο Χαρίτσης κι η Αχτσιόγλου δεν θα μπορούσαν να σχηματίσουν κοινοβουλευτική ομάδα, και τους δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Μπουρχάν Μπαράν από την Ξάνθη και Ιλχάν Αχμέτ από τη Ροδόπη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης προσανατολίζεται στην ψήφο κατά συνείδηση για την κοινοβουλευτική του ομάδα και θεωρεί πιθανότερο ότι οι μειονοτικοί βουλευτές του κόμματός του δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο της ΝΔ για το γάμο και την τεκνοθεσία. Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν υπάρχει κάποια ενόχληση γι’ αυτό, διότι, όπως λένε, αντιλαμβάνονται την ιδιαιτερότητα των συνθηκών.

Εχθές γράφτηκε ότι όταν ο κ. Καρπόζηλος ρωτήθηκε για τους μειονοτικούς βουλευτές του κόμματος του απάντησε: «Εμείς δεν έχουμε τέτοια ζητήματα, οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές μας ήρθαν στη Νέα Αριστερά γιατί πιστεύουν στις αξίες της. Δεν υπάρχει άλλη συζήτηση στο τραπέζι».

Στη Νέα Αριστερά, όπου βρίσκονται οι άλλοι δυο βουλευτές, μέχρι πρότινος υπήρχε η φήμη ότι ούτε εκείνοι θα το ψηφίσουν, για τους ίδιους λόγους, αλλά στελέχη του κόμματος δήλωναν εχθές ότι οι βουλευτές τους είναι όλοι υπέρ χωρίς εξαιρέσεις. Δεν έχουν τοποθετηθεί οι ίδιοι βέβαια για το θέμα, αλλά ίσως μιλήσουν τις επόμενες ώρες. Ο Κωστής Καρπόζηλος, νέος εκπρόσωπος τύπου της Νέας Αριστεράς, δήλωσε ότι στο κόμμα του «πιστεύουν στον γάμο των ομοφύλων που βιώνουν ένα καθεστώς ανισοτήτων, αλλά τα δικαιώματα είναι για όλους και για όλα».

Εχθές γράφτηκε ότι όταν ο κ. Καρπόζηλος ρωτήθηκε για τους μειονοτικούς βουλευτές του κόμματός του απάντησε: «Εμείς δεν έχουμε τέτοια ζητήματα, οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές μας ήρθαν στη Νέα Αριστερά γιατί πιστεύουν στις αξίες της. Δεν υπάρχει άλλη συζήτηση στο τραπέζι».

Μειονοτικός με τον οποίο επικοινωνήσαμε μάς ανέφερε ότι ο κόσμος στη μειονότητα, ειδικά στα χωριά, είναι αρνητικός στην τεκνοθεσία και αυτό δύσκολα θα το παραβλέψουν οι μουσουλμάνοι βουλευτές. Υποστηρίζει επίσης πως το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλος κι εμφανίζεται με τον σύζυγό του έχει παίξει ρόλο στο ότι πολλοί μειονοτικοί του ΣΥΡΙΖΑ πήγαν στη Νέα Αριστερά. Αλλά δεν ήταν ο μοναδικός λόγος.

Ένας άλλος που βάρυνε ιδιαίτερα ήταν, όπως λέει, ότι τα στελέχη που συγκρότησαν τον νέο φορέα της αριστεράς μετά την αποχώρησή τους ήταν εκείνα που «βάζουν πλάτη» για χρόνια στον Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και στον Οζγκιούρ Φερχάτ. «Τους στήριζαν τόσα χρόνια, άρα ένιωσαν κι αυτοί την ηθική υποχρέωση, τώρα που τους χρειάζονται για να συμπληρωθεί ο αριθμός και να δημιουργήσουν κοινοβουλευτική ομάδα, να τους στηρίξουν και αυτοί. Επίσης στο νέο κόμμα, η ισχύς τους θα είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς είναι δύο στους έντεκα. Οι υποστηρικτές τους δεν ήθελαν να επενδύσουν στον Κασσελάκη, ο οποίος από την αρχή είχε πει ότι αυτός δεν έχει δίπλα του βουλευτές που χαρακτηρίζουν τη μειονότητα τουρκική».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ιλχαν Αχμέτ αναφέρει ότι «η μειονότητα παραμένει συντηρητική, όσο και αν υπάρχουν αρκετοί προοδευτικοί μέσα σε αυτήν». Ο ίδιος, μας λέει, είχε επιλέξει την αποχή στο σύμφωνο συμβίωσης και δεν το είχε καταψηφίσει όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το είχε φέρει στη Βουλή, αλλά τώρα, με το θέμα της τεκνοθεσίας, παρότι είναι ένας φιλελεύθερος μουσουλμάνος βουλευτής, προβληματίζεται επειδή δεν μπορεί να αγνοήσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν στη μειονότητα.

lifo.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση