HomeHL-TOPΜη κρατικά πανεπιστήμια: Τι θα πει ο Μητσοτάκης στη Βουλή – Σήμερα η ψήφιση

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Τι θα πει ο Μητσοτάκης στη Βουλή – Σήμερα η ψήφιση

Μετά τις 20:00 η ονομαστική ψηφοφορία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σύγκρουση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών επιφυλάσσει η τελική ευθεία της συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που εισάγει για πρώτη φορά πλαίσιο λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τοποθετηθεί μετά τις 11 το πρωί και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να υπογραμμίσει την διπλή κυβερνητική παρέμβαση για την θεσμοθέτηση της λειτουργίας μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στην Ελλάδα και την παράλληλη ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων.

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για μια αναγκαία θεσμική τομή που καθυστέρησε αρκετές δεκαετίες να γίνει πράξη ενώ θα αναφερθεί στις αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει η πολιτεία για την αδειοδότηση και λειτουργία των παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ.

Παράλληλα θα τονίσει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει διπλασιάσει την χρηματοδότηση της ανώτατης δημόσιας εκπαίδευσης και έχει εισάγει το επίδομα φοιτητικής στέγης που ανέρχεται ετησίως σε 2.000 ευρώ έως 2.500 ευρώ.

Ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί και στην στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ιδίως στις παλινδρομήσεις του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος αν και αρχικά δήλωνε ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στην ψήφιση του σχεδίου νόμου τελικά υιοθέτησε την σκληρή και στείρα γραμμή της καταψήφισης. Ο πρωθυπουργός πιθανότατα θα σχολιάσει και την τοποθέτηση του γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα που μίλησε για φοιτήτριες που αναζητούν sugar daddies προκαλώντας σφοδρές αντιδράσει.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα έως τις 8 το βράδυ για να ακολουθήσει η ονομαστική ψηφοφορία. Όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις των κομμάτων επι της αρχής αλλά και τις διατάξεις που αφορούν την λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων υπερψηφίζουν οι βουλευτές της ΝΔ ενώ συνολικά η αντιπολίτευση θα καταψηφίσει. Τα άρθρα που αφορούν την ενίσχυση των δημοσίων πανεπιστημίων αναμένεται να λάβουν ευρύτερη στήριξη.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση