HomeHL-HealthΨάχνετε την πραγματική ευτυχία; Οι 9 καθημερινές συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσετε

Ψάχνετε την πραγματική ευτυχία; Οι 9 καθημερινές συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσετε

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ του να φαίνεσαι ευτυχισμένος και του να αισθάνεσαι πραγματικά ευτυχισμένος. Βασίζεται στις συνήθειες. Μερικοί άνθρωποι φαίνεται να εκπέμπουν αβίαστα χαρά λόγω της καθημερινής τους ρουτίνας, ενώ άλλοι μπορεί να δυσκολεύονται να βρουν την ίδια αίσθηση ικανοποίησης.

Όπως διατυπώνουν οι ερευνητές Sonja Lyubomirsky και Kennon M. Sheldon στη μελέτη τους: «Η ευτυχία μπορεί να επιδιωχθεί με επιτυχία, αλλά δεν είναι “εύκολη”».

Η υιοθέτηση ορισμένων καθημερινών συνηθειών μπορεί να ανοίξει τον δρόμο προς τη πραγματική ευτυχία. Δεν πρόκειται για την επιβολή ενός χαμόγελου ή την προσποίηση ότι όλα είναι τέλεια. Πρόκειται για την δημιουργία ενός τρόπου ζωής που προάγει τη θετικότητα και την ικανοποίηση.

Εκείνοι που είναι συχνά πιο ευτυχισμένοι στη ζωή έχουν μερικές κοινές συνήθειες. Ας εξερευνήσουμε ποιες είναι αυτές οι συνήθειες, ώστε να μπορέσετε κι εσείς να τις ενσωματώσετε στην καθημερινότητά σας.

Οι 9 καθημερινές συνήθειες των πραγματικά ευτυχισμένων ανθρώπων:

Ευγνωμοσύνη

Ενσυνειδητότητα

Τακτική άσκηση

Ενίσχυση των σχέσεών σας

Φροντίδα του εαυτού σας

Αποδεχτείτε την αλλαγή

Ανακαλύψτε το πάθος σας

Θετική διάθεση

Ζήστε αυθεντικά

Ευγνωμοσύνη

Συχνά παραβλέπουμε τη δύναμη της ευγνωμοσύνης στην καθημερινή μας ζωή. Η ευγνωμοσύνη είναι κάτι περισσότερο από το να λέμε απλώς «ευχαριστώ». Είναι μια νοοτροπία, ένας τρόπος αντίληψης του κόσμου γύρω μας. Πρόκειται για την αναγνώριση όσων έχουμε αντί να εστιάζουμε σε αυτά που μας λείπουν.

Σκεφτείτε το. Πόσο συχνά σταματάτε και εκτιμάτε τα καλά πράγματα στη ζωή σας; Μπορεί να είναι η ζεστασιά του ήλιου, ένα καλό βιβλίο ή ακόμα και ένα νόστιμο γεύμα. Όσοι ασκούν καθημερινά την ευγνωμοσύνη τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι. Βλέπουν τα θετικά στη ζωή τους και δεν αφήνουν τις αρνητικές σκέψεις να τους επηρεάσουν.

Είναι εύκολο να ξεκινήσετε. Απλά αφιερώστε λίγα λεπτά κάθε μέρα για να σκεφτείτε για τι είστε ευγνώμονες. Γράψτε το, αν αυτό σας βοηθάει. Δεν πρόκειται να προσποιηθείτε ότι όλα είναι τέλεια. Έχει να κάνει με το να βρίσκουμε χαρά σε αυτό που ήδη έχουμε. Και αυτή είναι μια συνήθεια που αξίζει να υιοθετήσουμε.

Ενσυνειδητότητα

Η ενσυνειδητότητα είναι μια άλλη συνήθεια που συχνά συσχετίζεται με την ευτυχία. Αυτή η συνήθεια έχει να κάνει με την παρουσία στη στιγμή. Πρόκειται για την εκτίμηση του τώρα, αντί να ανησυχείτε για το παρελθόν ή το μέλλον.

Τακτική άσκηση

Το να παραμένετε σωματικά δραστήριοι δεν έχει να κάνει μόνο με το να διατηρείτε το σώμα σας σε φόρμα. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ψυχικής ευεξίας και της ευτυχίας.

Όταν γυμναζόμαστε, το σώμα μας απελευθερώνει ενδορφίνες, που συχνά αναφέρονται ως οι ορμόνες της “ευεξίας”. Αυτές οι ενδορφίνες αλληλεπιδρούν με τους υποδοχείς στον εγκέφαλό μας που μειώνουν την αντίληψη του πόνου και προκαλούν ένα θετικό συναίσθημα στο σώμα, παρόμοιο με αυτό της μορφίνης.

Είτε πρόκειται για έναν γρήγορο περίπατο στο πάρκο, είτε για ένα μάθημα γιόγκα, είτε για μια έντονη άσκηση στο γυμναστήριο, η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να τονώσει τη διάθεσή σας και να κρατήσει το άγχος μακριά.

Ενίσχυση των σχέσεών σας

Οι σχέσεις μας με τους άλλους – είτε πρόκειται για οικογένεια, φίλους ή συναδέλφους – παίζουν τεράστιο ρόλο στη συνολική ευτυχία μας.

Τα ανθρώπινα όντα είναι κοινωνικά πλάσματα. Ευδοκιμούμε με τη σύνδεση, την κατανόηση και τη συντροφικότητα. Το να περνάμε χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα, να μοιραζόμαστε εμπειρίες και να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον στα σκαμπανεβάσματα της ζωής μπορεί να μας προσφέρει τεράστια χαρά.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είστε συνεχώς περιτριγυρισμένοι από ανθρώπους. Το θέμα είναι η ποιότητα των σχέσεων που καλλιεργείτε.

Αφιερώστε χρόνο για να ακούσετε πραγματικά όταν κάποιος σας μιλάει, δείξτε ενσυναίσθηση όταν περνάει δύσκολες στιγμές και γιορτάστε μαζί του τα επιτεύγματά του. Αυτές οι μικρές πράξεις μπορούν να ενδυναμώσουν τους δεσμούς σας με τους άλλους και με τη σειρά τους να ενισχύσουν τη δική σας ευτυχία.

Με άλλα λόγια, η ευτυχία που μοιράζεται είναι διπλάσια ευτυχία.

Φροντίδα του εαυτού σας

Στον ταχέως εξελισσόμενο κόσμο μας, είναι εύκολο να ξεχνάμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Συχνά δίνουμε προτεραιότητα στη δουλειά, την οικογένεια και τους φίλους, παραμελώντας τις δικές μας ανάγκες.

Η φροντίδα του ευατού μας δεν είναι εγωιστική. Είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης με τον εαυτό σας και τους άλλους. Προωθεί τα αισθήματα της αυτο-αγάπης και της αυτοεκτίμησης, τα οποία αποτελούν βασικά συστατικά της ευτυχίας.

Η φροντίδα φροντίδα του ευατού μας μπορεί να μοιάζει διαφορετική για τον καθένα. Για κάποιους μπορεί να είναι ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή η ανάγνωση ενός καλού βιβλίου. Για άλλους, μπορεί να σημαίνει να πηγαίνουν για τρέξιμο ή να μαγειρεύουν ένα υγιεινό γεύμα.

Όποια μορφή και αν έχει, φροντίστε να αφιερώνετε λίγο χρόνο κάθε μέρα για να φροντίσετε τον εαυτό σας. Θα διαπιστώσετε ότι αυτή η καθημερινή συνήθεια μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη διάθεση και τα συνολικά επίπεδα ευτυχίας σας.

Αποδεχτείτε την αλλαγή

Η αλλαγή είναι ένα μέρος της ζωής. Μπορεί να είναι τρομακτική και άβολη, αλλά είναι επίσης μια ευκαιρία για ανάπτυξη και νέες εμπειρίες.

Το να μάθετε να αποδέχεστε την αλλαγή, αντί να αντιστέκεστε, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ευτυχία σας. Πρόκειται για την υιοθέτηση μιας νοοτροπίας που αντιμετωπίζει την αλλαγή ως περιπέτεια, ως μια ευκαιρία να μάθετε κάτι καινούργιο ή να γνωρίσετε νέους ανθρώπους.

Δεν είναι η ίδια η αλλαγή που έχει σημασία, αλλά το πώς αντιδρούμε σε αυτήν. Επιλέγοντας να προσεγγίσουμε την αλλαγή με θετική νοοτροπία, μπορούμε να βρούμε την ευτυχία στα πιο απροσδόκητα μέρη.

Ανακαλύψτε το πάθος σας

Το να βρείτε κάτι για το οποίο είστε παθιασμένοι μπορεί να σας φέρει τεράστια ευτυχία. Είναι εκείνη η δραστηριότητα ή το χόμπι που σας κάνει να χάνετε την αίσθηση του χρόνου, που σας χαμογελάει και σας δίνει μια αίσθηση σκοπού.

Ο εντοπισμός και η επιδίωξη του πάθους σας μπορεί να είναι ένα μοναδικό ταξίδι προς την ευτυχία. Αφιερώστε λοιπόν λίγο χρόνο για να εξερευνήσετε διαφορετικά ενδιαφέροντα και χόμπι. Ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να σας δώσει χαρά.

Θετική διάθεση

Η διατήρηση μιας θετικής διάθεσης μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στην πιθανότητα να βιώσετε την ευτυχία, όπως έδειξε έρευνα. Δεν αγνοείτε τις προκλήσεις της ζωής ή να προσποιείστε ότι όλα είναι τέλεια, αλλά κάνετε την επιλογή να εστιάζετε στα καλά, ακόμη και όταν τα πράγματα είναι δύσκολα.

Η θετική στάση σας βοηθά να ανακάμψετε από τις αναποδιές και να παραμείνετε αισιόδοξοι για το μέλλον. Σας ενθαρρύνει να βλέπετε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Να θυμάστε, η ευτυχία είναι μια επιλογή. Και η επιλογή μιας θετικής στάσης μπορεί να σας οδηγήσει στο μονοπάτι προς μια πιο ευτυχισμένη ζωή.

Ζήστε αυθεντικά

Το να ζείτε αυθεντικά είναι ίσως η πιο σημαντική συνήθεια που μπορείτε να καλλιεργήσετε για την ευτυχία. Έχει να κάνει με το να είσαι αληθινός με τον εαυτό σου, να τιμάς τις αξίες σου και να εκφράζεις τα γνήσια συναισθήματά σου.

Όταν ζούμε αυθεντικά, ευθυγραμμίζουμε τις πράξεις μας με τις πεποιθήσεις μας. Δεν επηρεαζόμαστε από τις απόψεις των άλλων ή τις κοινωνικές προσδοκίες. Είμαστε αληθινοί με τον εαυτό μας και ζούμε με τρόπο που αντανακλά αυτό που πραγματικά είμαστε.

Το να ζούμε αυθεντικά φέρνει μια αίσθηση ειρήνης και ικανοποίησης. Εξαλείφει το άγχος και τη δυσαρέσκεια που προέρχονται από την προσπάθεια να προσαρμοστούμε σε ένα καλούπι που δεν είναι προορισμένο για εμάς.

Η μοναδικότητά σας είναι η δύναμή σας. Μείνετε αληθινοί με τον εαυτό σας και θα βρείτε την ευτυχία που ακολουθεί.

Συμπέρασμα: Η ευτυχία είναι ένα ταξίδι

Η ευτυχία, όπως και η ίδια η ζωή, είναι ένα ταξίδι, όχι ένας προορισμός. Πρόκειται για την καλλιέργεια συνηθειών που καλλιεργούν την ευημερία μας και ευθυγραμμίζονται με τις προσωπικές μας αξίες. Έχει να κάνει με το να εκτιμάμε τις μικρές στιγμές χαράς, να αποδεχόμαστε την αλλαγή και να ζούμε αυθεντικά.

Έρευνες από τον τομέα της θετικής ψυχολογίας δείχνουν ότι περίπου το 40% της ευτυχίας μας καθορίζεται από σκόπιμες και στοχευμένες ενέργειες. Αυτό σημαίνει ότι η ευτυχία βρίσκεται υπό τον έλεγχό μας, διαμορφώνεται από τις σκέψεις, τις πράξεις και τις συμπεριφορές μας.

Η επιδίωξη της ευτυχίας είναι ένα δια βίου ταξίδι. Αλλά με κάθε θετικό βήμα που κάνετε, είστε ένα βήμα πιο κοντά στο να βρείτε το δικό σας μοναδικό μονοπάτι προς τη χαρά.

enikos.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση