HomeΣΠΟΡΑπαγορεύτηκε στους προπονητές να ζυγίζουν γυμναστές μετά από καταγγελίες για ψυχολογική κακοποίηση στη διαχείριση βάρους

Απαγορεύτηκε στους προπονητές να ζυγίζουν γυμναστές μετά από καταγγελίες για ψυχολογική κακοποίηση στη διαχείριση βάρους

Οι προπονητές δεν θα μπορούν πλέον να ζυγίζουν τους γυμναστές σύμφωνα με τους νέους κανόνες της Βρετανικής Γυμναστικής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι προπονητές δεν θα μπορούν πλέον να ζυγίζουν τους γυμναστές σύμφωνα με τους νέους κανόνες της Βρετανικής Γυμναστικής που έχουν σχεδιαστεί για να σταματήσουν “επιβλαβείς πρακτικές” οι οποίες, όπως λέει, βρίσκονται “στα όρια της κατάχρησης”.

Η επιθεώρηση 2022 Whyte διαπίστωσε “συστηματική” σωματική και συναισθηματική κακοποίηση στο άθλημα “που οφείλεται σε ανεπαρκείς πρακτικές”.

Αυτό περιελάμβανε αθλητές που έψαχναν τις τσάντες τους για φαγητό στην “τυραννία” της διαχείρισης βάρους.

“Το ζύγισμα χρησιμοποιούνταν ως τιμωρία”, δήλωσε η πρώην γυμνάστρια Eloise Jotischky.

“Στο παρελθόν, επειδή δεν υπήρχαν πολιτικές σχετικά με την υπερβολική και ακατάλληλη διαχείριση του βάρους, συχνά οι προπονητές ήταν σε θέση να το εκμεταλλευτούν κατά κάποιο τρόπο αυτό και χρησιμοποιούσαν πολύ επιβλαβείς πρακτικές”, δήλωσε η Jotischky στο BBC Sport.

Τον Ιούνιο του 2022, η Jotischky έγινε η πρώτη -και μέχρι σήμερα μοναδική- γυμνάστρια που κέρδισε αστική αγωγή κατά της Βρετανικής Γυμναστικής για την κακοποίηση που βίωσε από τον προπονητή Andrew Griffiths, με τη Βρετανική Γυμναστική να παραδέχεται πλήρως την ευθύνη και να ζητάει συγγνώμη.

Ισχυρίζεται ότι μεταξύ 2016 και 2018, έμεινε “σωματικά εξαντλημένη” αφού υποβλήθηκε σε ακατάλληλες τεχνικές διαχείρισης βάρους από τον Griffiths, ο οποίος δεν επιτρέπεται πλέον να προπονεί.

“Νομίζω ότι είναι ένα μεγάλο βήμα”, δήλωσε η Jotischky για τις νέες πολιτικές. “Είναι τεράστιο να έχουμε κάτι συγκεκριμένο”.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες – οι οποίοι είναι πλέον πολιτικές αντί για κατευθυντήριες γραμμές, πράγμα που σημαίνει ότι τα γυμναστήρια πρέπει να τους τηρούν ή να αντιμετωπίζουν κυρώσεις – δεν μπορούν να ζυγίζονται γυμναστές ηλικίας 10 ετών και κάτω. Όσοι υπερβαίνουν αυτό το όριο μπορούν να ζυγίζονται μόνο με τη συγκατάθεση τόσο του γυμναστή όσο και του γονέα ή του κηδεμόνα τους, εάν είναι κάτω των 18 ετών.

Οι κανόνες διασφάλισης λένε επίσης ότι μόνο αθλητικοί επιστήμονες ή ιατροί επιτρέπεται να κάνουν το ζύγισμα, με “επιστημονικά έγκυρη λογική” ως λόγο.

Αυτό σημαίνει ότι το ζύγισμα πρέπει να γίνεται μόνο για να παρακολουθείται αν ένας αθλητής βρίσκεται σε περίοδο ανάπτυξης, για παράδειγμα, ή για να καθοριστούν οι βέλτιστες ασκήσεις δύναμης και φυσικής κατάστασης για το σώμα του.

Η πολιτική έχει εισαχθεί “για να αποτρέψει ακατάλληλες πρακτικές και να προλάβει πιθανές περιοχές ανησυχίας γύρω από το ζύγισμα, λόγω ορισμένων από τις σχετικές ψυχολογικές στεναχώριες και τους κινδύνους ανάπτυξης προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως διατροφικές διαταραχές/διαταραχή της διατροφής, άγχος και κατάθλιψη”, αναφέρει η Βρετανική Γυμναστική.

“Το ακατάλληλο ή υπερβολικό ζύγισμα των γυμναστών είναι ένα παράδειγμα κακής πρακτικής που μπορεί να είναι στα όρια της κακοποίησης και αν/ή επαναλαμβάνεται θα μπορούσε να ισοδυναμεί με κακοποίηση”, προστίθεται.

 

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση