HomeΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΓιατί η ολική έκλειψη ηλίου είναι εξαιρετικά σημαντική για τους επιστήμονες

Γιατί η ολική έκλειψη ηλίου είναι εξαιρετικά σημαντική για τους επιστήμονες

Τι ελπίζουν να μάθουν οι ερευνητές από την ολική ηλιακή έκλειψη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κατά τη διάρκεια της σημερινής (08/04) ολικής ηλιακής έκλειψης η οποία θα είναι ορατή στη Βόρεια Αμερική, τον Καναδά και το Μεξικό, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να συλλέξουν ανεκτίμητα δεδομένα για τα πάντα- από την ατμόσφαιρα του Ήλιου μέχρι τις παράξενες συμπεριφορές των ζώων – ακόμα και για τις πιθανές επιπτώσεις στον άνθρωπο.

Η ολική έκλειψη έρχεται καθώς ο Ήλιος βρίσκεται κοντά στην κορύφωση του 11ετούς κύκλου του, δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ένα εντυπωσιακό φαινόμενο που θα κόψει την ανάσα. Το στέμμα θα λάμψει εντυπωσιακά από τη σιλουέτα της Σελήνης κατά μήκος της διαδρομής της ολικότητας που εκτείνεται από το Μεξικό έως τον Καναδά μέσω των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι ολικές ηλιακές εκλείψεις προσφέρουν «απίστευτες επιστημονικές ευκαιρίες», δήλωσε η αναπληρώτρια διοικήτρια της NASA Παμ Μελρόι σε συνέντευξη Τύπου αυτή την εβδομάδα σχετικά με το ουράνιο φαινόμενο.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία είναι ένα από τα ιδρύματα που βρίσκονται σε ετοιμότητα για την έκλειψη, με σχέδια για την εκτόξευση των λεγόμενων «πυραύλων σάρωσης» για τη μελέτη των επιπτώσεων του φαινομένου στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης.

Τι ελπίζουν να μάθουν οι ερευνητές από την έκλειψη

Η ατμόσφαιρα του ήλιου

Όταν η Σελήνη περάσει ακριβώς μπροστά από τον Ήλιο και τον μπλοκάρει, το εξωτερικό άκρο της ατμόσφαιρας του Ήλιου, ή κορώνα, θα είναι ορατή «με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο», δήλωσε η Μελρόι.

«Συμβαίνουν πράγματα στο στέμμα που δεν κατανοούμε πλήρως», είπε.

Οι ηλιακές εκλάμψεις, ξαφνικές εκρήξεις ενέργειας που απελευθερώνουν ακτινοβολία στο διάστημα, λαμβάνουν χώρα στο στέμμα, όπως και οι ηλιακές προεξοχές, τεράστιοι σχηματισμοί πλάσματος που συμβαίνουν πάνω από τη φωτόσφαιρα του Ήλιου. Κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης, το κατώτερο τμήμα του στέμματος – όπου λαμβάνει χώρα μεγάλη από αυτή τη δραστηριότητα – είναι καλύτερα ορατό, γεγονός που διευκολύνει τη μελέτη του, εξήγησε η Σάνον Σμολ, διευθύντρια του Πλανηταρίου Abrams στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

«Η πιθανότητα να δούμε κάτι καταπληκτικό είναι πολύ μεγάλη», τόνισε η Μελρόι.

Η ατμόσφαιρα της Γης

Η ολική έκλειψη θα δώσει επίσης την ευκαιρία στους επιστήμονες να μελετήσουν τις αλλαγές σε ένα τμήμα της ανώτερης ατμόσφαιρας της Γης, γνωστό ως ιονόσφαιρα, το οποίο είναι σημαντικό καθώς επηρεάζει τα ραδιοκύματα που χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία και την πλοήγηση.

«Οι διαταραχές σε αυτό το στρώμα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στα GPS και τις επικοινωνίες», εξήγησε η Κέλι Κόρεκ, υπεύθυνη του προγράμματος της έκλειψης στη NASA.

Η ιονόσφαιρα επηρεάζεται από τον Ήλιο, ο οποίος φορτίζει ηλεκτρικά τα σωματίδια εκεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η NASA θα εκτοξεύσει τρεις πυραύλους πριν, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά την έκλειψη προκειμένου να μετρήσουν αυτές τις αλλαγές.

Πολίτες- επιστήμονες

Για την κάλυψη του φαινομένου έχουν προγραμματιστεί περίπου 40 επιστημονικά προγράμματα πολιτών, τα οποία περιλαμβάνουν τη χρήση μιας εφαρμογής τηλεφώνου για την καταγραφή της θερμοκρασίας και της νεφοκάλυψης και την καταγραφή του περιβαλλοντικού θορύβου κατά τη διάρκεια της έκλειψης.

«Σας ενθαρρύνουμε να βοηθήσετε τη NASA να παρατηρήσει τα αξιοθέατα και τους ήχους γύρω σας», κατέληξε ο Νέλσον.

ertnews.gr

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση