HomePost ItΜέρα 25: «Για την Εφη Τσιχλάκη και την… «τυφλή» ελληνική Δικαιοσύνη»

Μέρα 25: «Για την Εφη Τσιχλάκη και την… «τυφλή» ελληνική Δικαιοσύνη»

Ποια είναι η ανακοίνωση του κόμματος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο θάνατος της Έφης Τσιχλάκη που εκτελέστηκε πιθανότατα όντας ήδη αναίσθητη από τα χτυπήματα, ήταν μια ακόμη γυναικοκτονία που παρουσιάστηκε ως αυτοκτονία από τον σύζυγό της και  -οργανωμένο χρυσαυγίτη, σωματοφύλακα «ανδρών επιφανών», των ανώτερων κοινωνικών τάξεων- Κώστα Λεμενιτάκη. Η κάλυψη που έγινε από την Δικαιοσύνη, φάνηκε τόσο από την αντιμετώπιση που είχε ο σύζυγός της όπου λίγες ημέρες μετά την απολογία του στις δικαστικές αρχές, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, αλλά και από την εκδίκαση της υπόθεσης το 2017, όπου στο Μικτό Δικαστήριο Ρεθύμνου, οι ένορκοι, πάρα τα στοιχεία που είχαν, αποφάνθηκαν πως η Έφη αυτοκτόνησε.

Τα επιχειρήματα που ακούστηκαν με βάση τα στοιχεία είναι απαράδεκτα όπως, ότι οι αμυχές στον αυχένα της, προήλθαν από την χτένα της, οι μελανιές στο λαιμό της, πως έγιναν στην προσπάθεια του κατηγορούμενου να την αγκαλιάσει μετά τον θάνατο της. Πως ένας άνθρωπος με διατομή εγκεφάλου (άρα πλήρης αποκοπή και όχι βλάβη του εγκεφαλικού στελέχους) εξακολουθεί να ζει για 4 λεπτά και πως μια δεξιόχειρας μπορεί να αυτοκτονήσει, θέτοντας ένα όπλο που για να απασφαλιστεί χρειάζεται σταθερότητα και ψυχραιμία στην αριστερή πλευρά.

Ο κατηγορούμενος πρωτόδικα αθωώθηκε, αλλά τον Μάιο του 2022 το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Κρήτης τον έκρινε ένοχο κατά πλειοψηφία για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε ότι ο κατηγορούμενος φέρεται να στραγγάλισε και να πυροβόλησε την άτυχη γυναίκα, «σκηνοθετώντας» στη συνέχεια την αυτοκτονία της. Στον κατηγορούμενο γυναικοκτόνο αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό και τελικά του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 8 ετών. Σημειώνεται ότι ο καταδικασθείς κατέθεσε αίτημα αναίρεσης στον Άρειο Πάγο επιμένοντας στην αθωότητά του. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τους επόμενους μήνες, έκανε κι αυτός αίτηση αναίρεσης της απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.

Ως Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25 και ΟΒ Χανίων του ΜέΡΑ25, δηλώνουμε την οργή μας, για την αποφυλάκιση του γυναικοκτόνου σωματοφύλακα και πρώην υποψήφιου της Χρυσής Αυγής. Η σύντομη κράτησή του μετά την ποινή χάδι που του δόθηκε, αποδεικνύει δυστυχώς πως η Δικαιοσύνη στην πλειονότητά της, δεν είναι ούτε τυφλή ούτε αμερόληπτη όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι της. Η κοινωνία είναι το ίδιο συνένοχη συγκαλύπτοντας τη χρόνια βία και κακοποίηση που βίωνε η Έφη, δίπλα σε έναν επικίνδυνο και χειριστικό άντρα, ενώ άτομο από το κοντινό περιβάλλον του κατηγορούμενου δεν δίστασε να πει πως… «Η αγάπη πνίγει».

Σε μια πατριαρχική κοινωνία που κακοποιεί βιάζει και σκοτώνει, η νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία είναι απαραίτητη. Πολιτεία, Κράτος και Κυβέρνηση οφείλουν  να προβούν σε άμεσα μέτρα στήριξης και προστασίας για τα θύματα που βιώνουν την βία της πατριαρχίας. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να υπάρξει πραγματική δικαίωση όχι μόνο για την Έφη αλλά και για όλα τα θύματα της πατριαρχίας.

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση