HomeHL-WorldΤο Ελ Νίνιο εκτιμάται ότι θα διαρκέσει μέχρι την άνοιξη του 2024

Το Ελ Νίνιο εκτιμάται ότι θα διαρκέσει μέχρι την άνοιξη του 2024

Οι εκτιμήσεις του Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο, όπως εκτιμούν οι ειδικοί θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2024.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ, υπάρχει πιθανότητα 90%, το φαινόμενο Ελ Νίνιο να διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο του 2024, και αυτό τον χειμώνα να φτάσει στο απόγειό του.

Τον Σεπτέμβριο, «οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια του κεντροανατολικού ισημερινού Ειρηνικού παρουσίαζαν τα χαρακτηριστικά ενός μέτριας έντασης επεισοδίου Ελ Νίνιο, ενώ οι θερμοκρασίες κάτω από την επιφάνεια του ανατολικού ισημερινού Ειρηνικού πολύ υψηλότερες από τις μέσες τιμές», εξηγεί ο ΟΗΕ.

«Αυτό το υψηλότερο από το κανονικό θερμικό περιεχόμενο ευνόησε διαρκείς αυξήσεις των θερμοκρασιών της επιφάνειας της θάλασσας τους τέσσερις τελευταίους μήνες και αναμένεται να προκαλέσει νέες αυξήσεις (αν και ασθενέστερες) των θερμοκρασιών αυτών τους προσεχείς μήνες, ανάλογα με την ένταση και την φύση των ατμοσφαιρικών-ωκεάνιων ανατροφοδοτήσεων», σύμφωνα με τον WMO.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σταδιακή αποδυνάμωση του Ελ Νίνιο δεν αναμένεται να συμβεί παρά την άνοιξη του 2024, στο βόρειο ημισφαίριο, ενώ η πιθανότητα να ψυχράνει ο καιρός είναι σχεδόν μηδενική.

Μετά από το φετινό καλοκαίρι, με τις υψηλότερες μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ, το Copernicus ανακοίνωσε ήδη από τον Σεπτέμβριο ότι λόγω των υπερβολικά υψηλών θερμοκρασιών στην επιφάνεια των ωκεανών, υπάρχει τεράστια πιθανότητα το 2023 θα είναι η θερμότερη χρονιά που έχει ζήσει η ανθρωπότητα».

Την πρόγνωση αυτή συμμερίζεται η Αμερικανική Υπηρεσία Ωκεάνιας και Ατμοσφαιρικής Παρατήρησης, η οποία ανακοίνωσε ότι οι πιθανότητες να καταγραφεί το 2023 ως χρονιά υψηλών θερμοκρασιών ρεκόρ ανέρχονται στο 99%.

«Η επόμενη χρονιά είναι πιθανόν να είναι ακόμη θερμότερη. Αυτό οφείλεται ξεκάθαρα και χωρίς αμφιβολία στις αυξανόμενες συγκεντρώσεις αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου που παγιδεύει την θερμότητα και προκαλούνται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Τα ακραία φαινόμενα, όπως τα κύματα καύσωνα, τα επεισόδια ξηρασίας, οι δασικές πυρκαγιές, οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες, θα αυξηθούν σε ορισμένες περιοχές με βαριές επιπτώσεις», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, ο καθηγητής Πέτερι Τάαλας.

lifo.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση