HomeHL-CultureΔύο μεγάλα βραβεία για το Εθνικό Θέατρο με το «Goodbye, Lindita»

Δύο μεγάλα βραβεία για το Εθνικό Θέατρο με το «Goodbye, Lindita»

Στο Φεστιβάλ Bitef στο Βελιγράδι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η παράσταση “Goodbye, Lindita” σε σκηνοθεσία Μάριο Μπανούσι του Εθνικού Θεάτρου απέσπασε δύο μεγάλα τιμητικά βραβεία στο διεθνές Φεστιβάλ Bitef στο Βελιγράδι: το Ειδικό Βραβείο Bitef “Jovan Ćirilov” για σπάνια συνεισφορά στη θεατρική τέχνη και το Βραβείο «Politika» καλύτερης σκηνοθεσίας.

Το Goodbye, Lindita διηγείται την ιστορία μιας οικογένειας. Μια σειρά από παράδοξα γεγονότα που συμβαίνουν στο σπίτι φέρνουν στην επιφάνεια έναν κόσμο κρυμμένο, φτιαγμένο από όνειρα και εφιάλτες, μια ανάποδη πραγματικότητα με τους δικούς της κανόνες. Τι χρειάζεται να γίνει για να ολοκληρωθεί ο ύστατος αποχαιρετισμός; Πώς μπορεί να συνεχιστεί η ζωή; Τι σημαίνει (αυτός) ο θάνατος; Eίναι μια οικεία ιστορία για την απώλεια των αγαπημένων προσώπων, που ακολουθείται από πένθος και τελετουργίες κηδείας, όπου όσοι μένουν πρέπει να αντιμετωπίσουν τις πληγές και τις τρύπες για να συνεχίσουν να ζουν. Αντλεί από την εμπειρία και τις αναμνήσεις του ίδιου του δημιουργού από αλβανικά και ελληνικά χωριά και καταδύεται στο βάθος των βαλκανικών παραδόσεων, όπου αυτές οι τελετουργίες συγκεντρώνουν τους ανθρώπους και αναστέλλουν τη στιγμή του αποχωρισμού.

Ακολουθεί απόσπασμα από το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής του Ειδικού Βραβείου Bitef “Jovan Ćirilov” για σπάνια συνεισφορά στη θεατρική τέχνη: «Το ταλέντο του Μπανούσι, η διαίσθησή του και η δεξιοτεχνία της δουλειάς του πάνω στον χρόνο και την έννοια του προσωρινού ξεχωρίζουν και συνιστούν μια σπάνια συνεισφορά στις παραστατικές τέχνες. Σε σχέση με την πρόσληψη άλλων παραστάσεων που παρακολουθήσαμε, που είχαν ως στόχο να ενεργοποιήσουν κάποια ή κάποιες από τις αισθήσεις μας, θέλουμε να μοιραστούμε ότι για την κριτική επιτροπή η εναρκτήρια σκηνή με τη συρταριέρα, όπου οι αναμνήσεις της θλίψης αποθηκεύονται με τη μορφή του νεκρού σώματος ενός αγαπημένου προσώπου, ήταν τόσο συναρπαστική ώστε να σταματήσουμε λίγο την αναλυτική μας προσέγγιση και να ανοίξουμε τις καρδιές μας. Και ο Μάριο Μπανούσι τις διαχειρίστηκε με φροντίδα».

O Μάριο Μπανούσι είναι, επίσης, ο φετινός νικητής του βραβείου “Politika” καλύτερης σκηνοθεσίας για την παράσταση “Goodbye, Lindita”. «Στο “Goodbye, Lindita” τα όρια μεταξύ του ορατού και του αόρατου κόσμου είναι ρευστά, οι νεκροί και οι ζωντανοί μοιράζονται έναν κοινό χώρο που παραπέμπει στην ιδέα της αιωνιότητας του πνεύματος ή της ανυπαρξίας του θανάτου. Η σκηνοθετική προσέγγιση του Μάριο Μπανούσι μας “εκθέτει” σε υψηλής συναισθηματικής θερμοκρασίας ονειρικές και ταυτόχρονα ποιητικές εικόνες του θανάτου όπως και του τρόπου αντιμετώπισης του πένθους» αναφέρει η κριτική επιτροπή του Βραβείου Politika.

ertnews.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση