HomeΚΡΗΤΗΕπιμελητήριο Ρεθύμνου: Βραβεία επιχειρηματικότητας – Πού δόθηκαν ποιοι τα παρέλαβαν

Επιμελητήριο Ρεθύμνου: Βραβεία επιχειρηματικότητας – Πού δόθηκαν ποιοι τα παρέλαβαν

Παρευρέθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 9 Μαρτίου 2024 η τελετή απονομής των επιχειρηματικών βραβείων του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου. Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο επίσημου δείπνου που παρατέθηκε από το Επιμελητήριο Ρεθύμνου με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών της διευρυμένης συνεδρίασης της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, το πρωί της ίδιας ημέρας στην πόλη μας.

dsc_5680

Με την εκδήλωση αυτή αναδείχθηκε η πρόοδος, η εξωστρέφεια και η ικανότητα της τοπικής επιχειρηματικότητας να ανταποκρίνεται στις δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες, να αντιστέκεται, να αντιπαρέρχεται κρίσεις και να αναπτύσσεται.

Περιελάμβανε έντεκα βραβεύσεις τοπικών επιχειρήσεων και τρεις βραβεύσεις σημαντικών προσωπικοτήτων του Ρεθύμνου. Της απονομής των βραβείων, προηγήθηκε η τελετή αδελφοποίησης του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου με το Επιμελητήριο Βοιωτίας.

Η αποστολή του Επιμελητηρίου Βοιωτίας με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Παναγιώτη Αγνιάδη και το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κ. Γιώργο Γιακουμάκη, μίλησαν για την σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων, την ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας και των μελλοντικών κοινών δράσεων, στο πλαίσιο των δεσμών που προϋπήρχαν και στο εξής θα συνεχίσουν να συνδέουν στενά τα δύο Επιμελητήρια. Η τελετή αυτή ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και των επίσημων κειμένων της αδελφοποίησης.

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Σενετάκης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Εμμανουήλ Κουτουλάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Μαρινάκης, ο Δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Κρήτης κ. Μιχάλης Βάμβουκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κρήτης κ. Κυριάκος Κότσογλου, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας κ. Ιωάννης Μασούτης, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας κ. Γιώργος Καβαθάς, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας κ. Γιώργος Καρανίκας καθώς επίσης προσκεκλημένοι εκπρόσωποι από επιμελητήρια και φορείς από ολόκληρη την χώρα, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων και σωματείων του Ρεθύμνου.

Τον Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Πρόδρομο, εκπροσώπησε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Νικηφόρος ενώ παρευρέθηκε και ο Εφημέριος Αργυρούπολης, Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Λελεδάκης.

Το καλλιτεχνικό μέρος της βραδιάς κάλυψαν τα χορευτικά συγκροτήματα και η ριζίτικη ομάδα του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης, ο λυράρης Στέλιος Μπικάκης με τους συνεργάτες του και το μουσικό σύνολο «Σχήμα Λόγου».

Την εκδήλωση παρουσίασε ο Δημοσιογράφος κ. Μανούσος Κλάδος.

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

 1. Στην Κατηγορία «Κοινωνική Υπευθυνότητα – Προσφορά στην τοπική κοινωνία», βραβεύθηκε ο Ρεθυμνιώτης επιχειρηματίας Ιωάννης Ε. Γενεράλης της εταιρείας «GERAKARI LAMASAT SA».

Στην αγκαλιά της κρητικής γης, στο ορεινό χωριό Γερακάρι Ρεθύμνου, η Τουριστική – Κατασκευαστική εταιρία GERAKARI LAMASAT δημιούργησε την πρότυπη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «ΑΓΚΑΛΗ HOMES». Φτιαγμένη σύμφωνα με τα πιο υψηλά διεθνή standards ποιότητας και ασφάλειας, έρχεται να καλύψει ένα ουσιαστικό κενό στον τομέα της φροντίδας των ηλικιωμένων στη χώρα μας.

Μακριά από την ένταση των μεγαλουπόλεων, αλλά και σε απόσταση αναπνοής από το αστικό κέντρο του Ρεθύμνου, η μονάδα προσφέρει φιλόξενο, σπιτικό περιβάλλον, άνεση, πολυτέλεια, ευπρέπεια, ηρεμία και ασφάλεια σε συνδυασμό με το υγιεινό κλίμα του χωριού και την άμεση επαφή με το καταπράσινο φυσικό περιβάλλον.

Στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της ΑΓΚΑΛΗΣ βρίσκεται ο άνθρωπος, οι ανάγκες και οι επιθυμίες της τρίτης ηλικίας. Η άγρυπνη αλλά και διακριτική επαγγελματική φροντίδα όλων των αναγκών τους μέσα σ’ ένα λειτουργικό χώρο μελετημένης αρχιτεκτονικής, εξασφαλίζει στους ηλικιωμένους μια εξαιρετικού επιπέδου διαβίωση. Πρόκειται για μια πραγματικά καινούρια πρόταση στον τομέα της φροντίδας των αγαπημένων μας προσώπων, που φιλοδοξεί να γίνει μια συνειδητή επιλογή ενός ποιοτικού τρόπου ζωής και όχι μια λύση ανάγκης.

 1. Στην Κατηγορία «Δυναμικά Αναπτυσσόμενα Δίκτυα Επιχειρηματικότητας» βραβεύθηκε ο Ρεθυμνιώτης επιχειρηματίας Δημήτριος Περνιεντάκης της εταιρείας «ΠΕΡΝΙΕΝΤΑΚΗΣ AEΒΕ».

Η εταιρεία « ΠΕΡΝΙΕΝΤΑΚΗΣ Δ. ΑΕΒΕ» ιδρύθηκε το 1997 στο Ρέθυμνο από τον Δημήτρη Περνιεντάκη και δραστηριοποιείται με επιτυχία στο χώρο του χονδρεμπορίου και των διανομών στην περιοχή.

Από τα πρώτα της βήματα η εταιρία είχε στην στόχευση της την συνεχή ανάπτυξη μέσω της βελτίωσης της σε όλους τους τομείς, υιοθετώντας την καινοτομία, την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και την συνεχή προσπάθεια να  εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο όλους τους συνεργάτες της.

Καλύπτει τις σύνθετες εμπορικές ανάγκες των συνεργατών-προμηθευτών της αλλά και τις απαιτήσεις όλων των πελατών της στην αγορά του λιανεμπορίου και του Horeca -ανεξάρτητα από το μέγεθος, το είδος ή τις ιδιαιτερότητες των καταστημάτων.

Ταυτόχρονα αναπτύσσοντας ένα ισχυρό δίκτυο Logistics και 3PL υπηρεσιών, καλύπτει με άψογο τρόπο τις ανάγκες διανομής σε χιλιάδες κωδικούς καταναλωτικών προϊόντων στην αγορά της Κρήτης.

Η εξέλιξη αυτή καθώς η ΠΕΡΝΙΕΝΤΑΚΗΣ χτίζει σταδιακά μια όλο και πιο δυνατή και ευέλικτη οργάνωση, έχει αυξήσει τις συνολικές δυνατότητες της εταιρίας, η οποία είναι πλέον σε θέση να διεκπεραιώνει μεγάλα, δύσκολα και απαιτητικά έργα στον τομέα της.

Επιπλέον έχοντας αναπτύξει ένα ισχυρό δίκτυο σε ολόκληρη την Κρήτη, διαθέτει σήμερα πάνω από 190 εργαζόμενους, 4 Κέντρα Διανομής στρατηγικά τοποθετημένα, ιδιόκτητο στόλο 130 οχημάτων και πολυπληθή ομάδα πωλήσεων σε όλους τους νομούς. Έτσι η εταιρία διαθέτει πλέον μεγάλη τεχνογνωσία και εξειδίκευση σε διαφορετικά εμπορικά περιβάλλοντα, αλλά και στις συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες εξυπηρέτησης της τουριστικής αγοράς.

Η ΠΕΡΝΙΕΝΤΑΚΗΣ αποτελεί σήμερα την μεγαλύτερη και την πιο δυναμικά αναπτυσσόμενη εταιρία Logistics και χονδρεμπορίου στην Κρήτη.  Στην πορεία της προς το μέλλον, η αρχική αντίληψη για συνεχή βελτίωση οδηγεί σήμερα σε μια ακόμα πιο έντονη προσπάθεια καλύτερης εσωτερικής οργάνωσης, στην ενσωμάτωση των πιο σύγχρονων εργαλείων πληροφορικής και στην επέκταση των δυνατοτήτων των αποθηκευτικών της χώρων σε όλα τα Κέντρα Διανομής.

 1. Στην Κατηγορία «Εξωστρεφής Επιχειρηματικότητα» βραβεύθηκε ο Ρεθυμνιώτης επιχειρηματίας Ηλίας Μελισσουργός της εταιρείας «35N CRETAN DISTILLERY».

Το αποστακτήριο 35Ν, βρίσκεται μέσα στον Πηγιανό Κάμπο, 10 χλμ Ανατολικά της πόλης του Ρεθύμνου και απέχει 500μ από τη βόρεια παραλία του Νησιού. Δημιουργήθηκε το 2019, ενώ λειτουργεί και παράγει από τον Αύγουστο του 2020.

Στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του, παράγονται διάφορες ποικιλίες που μπορεί κανείς να βρει στην αγορά, όπως είναι η πολυποικιλιακή τσικουδιά, η μονοποικιλιακή από Μοσχάτο Σπίνας με όλα τα αρωματικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας ευδιάκριτα, η ξανθιά τσικουδιά με μέλι, που είναι ένα ευχάριστο κι ελαφρύ λικέρ και ακόμα δύο μονοποιλιακές τσικουδιές από στέμφυλα Syrah.

Στο αποστακτήριο υπάρχουν εγκατεστημένοι οι χάλκινοι άμβυκες, οι οποίοι ζεσταίνονται με ατμό που παράγεται από ατμολέβητα με καύσιμη ύλη βιομάζα πυρηνόξυλου.

Η απόσταξη γίνεται σε αυτούς τους χάλκινους άμβυκες διπλού τοιχώματος με δυνατότητα συνεχούς ανάδευσης που μας επιτρέπει τον απόλυτο έλεγχο της θερμοκρασίας, με την μέθοδο της κλασματικής απόσταξης, κρατώντας μόνο την καρδιά του αποστάγματος, απορρίπτοντας κεφαλές και ουρές.

Η κλασματική απόσταξη με διπλές στήλες ανακαθαρισμού, εξασφαλίζει απόσταγμα υψηλής καθαρότητας που επιτυγχάνεται με τις συνεχείς επαναρροές, έχοντας την δυνατότητα απομεθυλίωσης και ανακαθορισμό του αλκοολικού τίτλου, ανάλογα με την κατεύθυνση που θέλουν να δώσουν στο τελικό απόσταγμα, όπως για παράδειγμα παλαίωση.

Τα προϊόντα του αποστακτηρίου 35Ν ανήκουν στην κατηγορία premium και έχουν αποσπάσει πολλές διακρίσεις τα τελευταία χρόνια, όπως εκείνες στο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης.

 1. Στην Κατηγορία «Επιχειρηματικότητα Τουρισμού (κλάδων HO.RE.CA.) βραβεύθηκε ο Ρεθυμνιώτης επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Βασιλάκης της εταιρείας «etouri Vacation rental management».

Το ταξίδι του Κωνσταντίνου Βασιλάκη στον χώρο της Διαχείρισης Τουριστικών Καταλυμάτων ξεκίνησε το 2010 διαγράφοντας μια λαμπρή πορεία. Το 2012, ιδρύοντας την etouri, επαναπροσδιόρισε τον τρόπο λειτουργίας της βιομηχανίας, και ως συνιδριτής της Loggia και των Loguers, πρωτοπορεί επίσης στον τομέα του λογισμικού και των ξενοδοχειακών πωλήσεων.

Η etouri κατέχει ηγετική θέση σε πωλήσεις στον τομέα σε όλη την χώρα, με πάνω από 10.000 κριτικές 5 αστέρων και βρίσκεται στις κορυφαίες εταιρείες στην Ευρώπη σε ποιότητα υπηρεσιών σύμφωνα με την VRBO, με τον κο. Βασιλάκη να ανήκει σε ένα  στενό κύκλο στελεχών από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως που ορίζουν το μέλλον της βιομηχανίας.

Η etouri, μια ομάδα 35 έμπειρων επαγγελματιών, κατορθώνει να καθορίζει το μέλλον του Vacation Rental Management, ενσωματώνοντας πρωτότυπους τρόπους προσέγγισης, τεχνολογία αιχμής και εταιρικά πρότυπα λειτουργίας ανώτατου επιπέδου, με βαθύ αίσθημα ευθύνης τόσο για την κοινότητα όσο και για την αειφορία, καθιστώντας την έτσι, ως εταιρεία πρότυπο, το μοντέλο της οποίας αντιγράφεται πανελλαδικά.

Το μέλλον της etouri διαγράφεται λαμπρό με τα ήδη σε προχωρημένη εξέλιξη σχέδια που στοχεύουν στην  ανάδειξη της Κρήτης ως κορυφαίου Luxury προορισμού αλλά και στην επέκταση της εταιρείας στην Αθηναϊκή Riviera.

 1. Στην Κατηγορία «Σύγχρονη και Οικολογική παραγωγή Προϊόντων Δόμησης», βραβεύθηκε ο Ρεθυμνιώτης επιχειρηματίας Ευάγγελος Τσουρλάκης της εταιρείας «Tsourlakis Tiles».

Η Tsourlakis Tiles είναι μια βιοτεχνία που ιδρύθηκε το 2012, έχει έδρα το Ρέθυμνο και είναι αφοσιωμένη στη δημιουργία χειροποίητων τσιμεντένιων πλακιδίων.

Τα χειροποίητα πλακάκια τους  αντιπροσωπεύουν την αισθητική, την ποιότητα και τη μοναδικότητα.

Στοχεύουν να γίνουν πρωτοπόροι στον κλάδο τους,  αυξάνοντας συνεχώς τα ποιοτικά στάνταρ και ανακαλύπτοντας νέες τεχνικές χωρίς να ξεχνούν την παράδοση.

Στόχος τους για τα επόμενα δύο χρόνια είναι να αποκτήσουν νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στο Βιοτεχνικό Πάρκο Ρεθύμνου (ΒΙΟΠΑ) με σκοπό την αύξηση της παραγωγής, τη βελτίωση του προϊόντος αλλά και την επιχειρηματική τους επέκταση στον τομέα των ηλεκτρονικών πωλήσεων και σε άλλες χώρες.

Η Tsourlakis Tiles προσπαθεί να υιοθετήσει πιο φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, ακολουθώντας σειρά από πρωτοβουλίες:

 1. Εγκατάσταση νέων μηχανημάτων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.
 2. Εφαρμογή συστήματος ανακύκλωσης νερού.
 3. Χρήση ανακυκλωμένου χαρτιού για τη συσκευασία των προϊόντων.
 1. Στην Κατηγορία «Ορθές πρακτικές στην παραγωγική διαδικασία» βραβεύθηκε ο Ρεθυμνιώτης επιχειρηματίας Δημήτριος Λαδάκης  της εταιρείας «Α. Λαδάκης ΑΕΕ».

Η μονάδα παραγωγής ξεκίνησε την δραστηριότητα της το 1986 σαν ατομική επιχείρηση του ιδρυτή της, επιχειρηματία Αριστείδη Λαδάκη. Με τη συμβολή και το μεράκι της οικογένειας του, το 1996 μετατράπηκε σε Α.Ε. «Α. ΛΑΔΑΚΗΣ Α.Ε.Ε. ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».

Η μονάδα βρίσκεται στην αγροτική περιοχή Λατζιμάς, στο Ρέθυμνο και οι κτιριακές της εγκαταστάσεις εκτείνονται σε  8.069,63τμ, εντός εδαφικής έκτασης 220.000τμ. Το αντικείμενο της δραστηριότητας της εταιρείας είναι η παραγωγή αυγών σε διάφορες εκτροφές όπως τα βιολογικά αυγά.

Η δραστηριότητα της εταιρείας επεκτάθηκε την τελευταία δεκαετία  εκτός από την αγορά της Κρήτης  και στην αγορά της υπόλοιπης Ελλάδας.

Τα προϊόντα τους καθημερινά τοποθετούνται σε μικρές και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και παράλληλα καλύπτουν ανάγκες ξενοδοχειακών μονάδων-εμπόρων-αρτοποιείων-ζαχαροπλαστείων, catering και άλλων μονάδων με αντικείμενο την διατροφή σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η επιχείρηση έχει ως προϋπόθεση και αποστολή να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πελατών της και να παρέχει  προϊόντα υψηλής ποιότητας στη σύγχρονη ανταγωνιστική αγορά.

Διαθέτει πιστοποιήσεις από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα για τα εξαιρετικά φρέσκα αβγά, από την  TUV Ελλάς ΑΕ για το ISO:22000, από τη ΔΗΩ για βιολογικά αβγά. Επίσης και από την Αγροδιατροφική σύμπραξη της Περιφέρεις Κρήτης  το «σήμα Κρήτη».

 1. Στην Κατηγορία «Ενσωμάτωση έρευνας – καινοτομίας στην επιχειρηματική δραστηριότητα» βραβεύθηκαν οι Ρεθυμνιώτισες επιχειρηματίες: Αφροδίτη Λαγκουβάρδου – Σπαντιδάκη και Μαρία Σπαντιδάκη της εταιρείας «ΛΑΓΚΟΥΒΑΡΔΟΥ – ΣΠΑΝΤΙΔΑΚΗ Ο.Ε. ΧΗΜΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ».

Η εταιρεία «ΛΑΓΚΟΥΒΑΡΔΟΥ-ΣΠΑΝΤΙΔΑΚΗ ΟΕ» με τον διακριτικό τίτλο ΧΗΜΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ, λειτουργεί από το 1986, με έδρα το Ρέθυμνο, ενώ ιδρύθηκε και διευθύνεται από  την Χημικό Μηχανικό Αφροδίτη Λαγκουβάρδου.

Η ημερομηνία ίδρυσης είναι σημαντική, γιατί ταυτόχρονα με την ίδρυση της , γεννήθηκε και η, συνιδιοκτήτρια σήμερα, Σπαντιδάκη Μαρία.

Σκοπός της εταιρείας είναι η υποστήριξη των επιχειρήσεων και των οργανισμών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καθώς και της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην προσπάθεια τους για εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη.

Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα τρία μεγαλύτερα ιδιωτικά εργαστήρια αναλύσεων, ενώ είναι το μεγαλύτερο ελληνικών συμφερόντων εργαστήριο.

Αντικείμενο του Εργαστηρίου αποτελεί η παροχή υπηρεσιών προς τρίτους, στον τομέα της εκτέλεσης χημικών, φυσικοχημικών και μικροβιολογικών δοκιμών σε τρόφιμα, νερά και απόβλητα,

καθώς και η παροχή υπηρεσιών στον τομέα της δειγματοληψίας και η παροχή γνωμών ή ερμηνειών.

Τα Εργαστήρια ΧΗΜΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ απασχολούν μόνιμο υπαλληλικό προσωπικό και διαθέτουν επιστημονικό  δυναμικό 22 ατόμων.

Επενδύουν συνεχώς σε επιστημονικό προσωπικό, στην επιμόρφωση του υφιστάμενου

και στην προμήθεια εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας.

Είναι πιστοποιημένα με τα συστήματα διαχείρισης ποιότητας ISO 9001 και ISO 14001,

διαθέτουν άδεια οινολογικού Εργαστηρίου, ενώ είναι αναγνωρισμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

για να εκτελούν ελέγχους σε Τυροκομεία και Πτηνοτροφικές μονάδες.

Είναι αναγνωρισμένα από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου

για την εκτέλεση αναλύσεων προηγμένων δοκιμών και δοκιμών υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων

και επιμολυντών Τύπου C στο ελαιόλαδο και στην οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδου

είναι το μοναδικό Εργαστήριο στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα στον κόσμο, που διαθέτει τις παραπάνω αναγνωρίσεις.

Αποτελεί επίσημο Εργαστήριο ελέγχου για τον φορέα ΕΦΕΤ.

ενώ τελευταίο απόκτημα η αναγνώριση ως επίσημου Εργαστηρίου για HALAL.

Οι στόχοι για το μέλλον είναι η ανάπτυξη νέων μεθόδων αναλύσεων, η εξωστρέφεια και η ενίσχυση των πωλήσεων, η είσοδος σε νέες αγορές και η συμμετοχή σε νέα ερευνητικά προγράμματα.

 1. Στην Κατηγορία «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα» βραβεύθηκε η Ρεθυμνιώτισα Επιχειρηματίας Κατερίνα Ξεκάλου της εταιρείας «Avli».

Με ιδεαλιστικό κίνητρο την δημιουργία ενός  πρότυπου μοντέλου ανάπτυξης του οικιστικού θησαυρού της παλιάς πόλης Ρεθύμνου και μιας εναλλακτικής πρότασης αισθητικής, ξεκίνησε το 1987, ένα νεανικό παιχνίδι έκφρασης και δημιουργίας, που κατάφερε να επιβιώσει, να εξελιχθεί, να φτάσει στο σήμερα.

Μια αυλή και μια κουζίνα ήταν τα πρώτα μέρη που φτιάχτηκαν. Έτσι προέκυψε το όνομα AVLI για το πολυβραβευμένο εστιατόριο που σερβίρει κρητική κουζίνα, συνδυάζοντας παραδοσιακές και σύγχρονες, διεθνείς τεχνικές υψηλής γαστρονομίας.

Η AVLI αναπτύχθηκε σε ένα υποδειγματικά αναπαλαιωμένο σύμπλεγμα τριών διατηρητέων, ιστορικών Κρητικών αρχοντικών του 16ου αιώνα, με βάση την φιλοξενία, την γαστρονομία, την οινοχοοία του τόπου.

Το 2000 δημιουργήθηκε το πρώτο boutique ξενοδοχείο της πόλης, μέλος των Ιστορικών Ξενοδοχείων της Ευρώπης, υπόδειγμα ενός διαφορετικού μοντέλου φιλοξενίας και η Enoteca, το πρώτο wine bar της Κρήτης.

Το 2002 πραγματοποιήθηκε η πρώτη έκθεση κρασιού του νησιού, με την συμμετοχή 27 οινοπαραγωγών από όλη την Ελλάδα και την παρουσία αναγνωρισμένων προσωπικοτήτων, όπως οι Γιάννης  Μπουτάρης, Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος, Γιάννης Παρασκευόπουλος, Γιώργος Σκούρας, Βαγγέλης Γεροβασιλείου κ.α.

Οινικές εμπειρίες, σεμινάρια, οινοποιοί, γευσιγνωσίες, παρουσιάσεις, θεματικές βραδιές προσφέρονται αδιάκοπα έως σήμερα.

Άνοιξε το γαστρονομικό μπακάλικο, AVLI Raw Materials με ξεχωριστά προϊόντα γαστρονομίας και διατροφής από όλη την Ελλάδα. Το 2013 δημιουργήθηκε το αγαπημένο, καθημερινό εστιατόριο 1600RBR.

Φέτος μια διαφορετική γαστρονομική γωνιά ετοιμάζεται να συμπληρώσει το παζλ.

Η  Avli εδώ και 36 χρόνια προωθεί αδιάλειπτα την διάδοση της κρητικού υλικού πολιτισμού. Είναι γνωστή για τις γαστρονομικές προτάσεις, το μοναδικό περιβάλλον, την υποδειγματική εξυπηρέτηση των επισκεπτών, την βαθιά αφοσίωση στις άριστες zero mile ύλες, στους τοπικούς παραγωγούς και στις βιώσιμες μεθόδους παραγωγής.

 1. Στην Κατηγορία «Ενσωμάτωση της έρευνας Ποιότητας στην τυποποίηση τροφίμων» βραβεύθηκε ο Ρεθυμνιώτης επιχειρηματία Εμμανουήλ Λαζανάκης της εταιρείας «Ελληνικές Φάρμες ΑΕ -Hellenic Farms».

Η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΑΡΜΕΣ ΑΕ ιδρύθηκε το 2010 από τον εμπνευστή και ιδιοκτήτη της κ. Εμμανουήλ Λαζανάκη.

Η εταιρεία αρχικά ασχολείται με την συσκευασία τυροκομικών προϊόντων, σύντομα ακολουθούν τα αλλαντικά, ενώ τα τελευταία χρόνια μπαίνει και στο χώρο της νέας παγκόσμιας τάσης των Vegan προϊόντων, τα οποία παράγει, τυποποιεί και διανέμει.

Από το 2018, η HELLENIC FARMS SA βρίσκεται στις νέες, σύγχρονες, ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της στο Λατζιμά Ρεθύμνου επενδύοντας σε σύγχρονες μεθόδους τυποποίησης, έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων με την ταυτόχρονη διενέργεια πιστοποιημένων διαδικασιών και ποιοτικών ελέγχων. Με αυτόν τον τρόπο, καταφέρνει να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες απαιτήσεις των εποχών, ενώ παράλληλα αυξάνει το μερίδιο της στην Ελληνική αγορά.

Με ιδιόκτητα φορτηγά οργανώνει την διανομή στην Κρήτη, ενδυναμώνει τις συνεργασίες της πανελλαδικά με χονδρεμπόρους και αυξάνει την παρουσία της στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Αναπτύσσει και προωθεί την γκάμα των προϊόντων με τα δικά της brand, ενώ ταυτόχρονα αναλαμβάνει συμβάσεις με ιδιωτικές ετικέτες, έχοντας αποκτήσει την εμπιστοσύνη μεγάλων επώνυμων στο χώρο του retail.

Τα τελευταία χρόνια το όραμα της εταιρείας αποκτά εξαγωγικό προσανατολισμό σε περισσότερες χώρες. Εφόσον εξάγει ήδη σε Κύπρο, Ισπανία, Πορτογαλία , Κροατία και Αίγυπτο, στοχεύει στην ανάπτυξη νέων αγορών με ενδιαφέρον σε χώρες όπως η Αμερική και η Αυστραλία.

 1. Στην Κατηγορία «Οικογενειακή Επιχείρηση με επιτυχημένο ιστορικό διαδοχής μεταξύ των γενεών» βραβεύθηκαν οι Ρεθυμνιώτες επιχειρηματίες Ελευθέριος Μυστράκης και Νικόλαος Μυστράκης της εταιρείας «Ξυλόφουρνος Μυστράκη».

Ο Ξυλόφουρνος Μυστράκη στο Ατσιπόπουλο, αποτελεί ένα παράδειγμα Ρεθεμνιώτικης Επιχείρησης που τιμά την παράδοση της. Η  νέα γενιά ιδιοκτητών συνεχίσει με μεράκι πάνω στο αντικείμενο των παππούδων τους,  που ξεκίνησαν ως οικογενειακή οικοτεχνία το 1960.

vravefsi-xylofournou-mystraki

Το όραμα της οικογένειας Μυστράκη ξεκινά πρωτίστως με αγάπη για τον γενέθλιο τόπο και έμπνευση από τις αξίες της παράδοσης μας.

Τους ιδιοκτήτες χαρακτηρίζει ο σεβασμός, η αξιοσύνη και η ευγένεια. Αυτές οι αξίες οδήγησαν τους συνεχιστές της επιχείρησης, Νικόλαο και Ελευθέριο Μυστράκη, να πάρουν το 2005 την σκυτάλη από τους γονείς τους στην παραγωγή του παραδοσιακού κρητικού παξιμαδιού.

Και συνεχίζουν έως σήμερα να αποτελούν παράδειγμα οικογενειακής επιχείρησης που σέβεται την μακρά της παράδοση.

Τα αγνά, υψηλής ποιότητας υλικά, ο τρόπος παραγωγής με το προζύμι και το ψήσιμο στον ξυλόφουρνο με τα ξύλα ελιάς διασφαλίζουν την διατήρηση της αυθεντικότητας των παραγόμενων προϊόντων τους.

Ο τρόπος παραγωγής είναι επίπονος και δεν έχει υψηλό ποσοστό κέρδους, όμως η αμοιβή των επιχειρηματιών δεν είναι μόνο οικονομική αλλά περισσότερο ηθική, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι.

Το γεγονός ότι προσφέρουν πολύ υψηλής ποιότητος αυθεντικά προϊόντα σε πολύ προσιτή τιμή δείχνει την κοινωνική τους ενσυναίσθηση και τη διαχρονική σχέση τους με τους με την τοπική κοινωνία, από την οποία απολαμβάνουν ευρύτατης αποδοχής.

Έτσι τα παξιμάδια τους δεν λείπουν από κανένα σπίτι στην Δυτική Κρήτη και έχουν θέση στα καλύτερα εστιατόρια και καταστήματα εκλεκτών τροφίμων στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Ο στόχος τους για το μέλλον είναι να συνεχίσουν με την ίδια φιλοσοφία η οποία είναι πλέον εταιρική κουλτούρα και να προσφέρουν ποιοτικά αυθεντικά προϊόντα σε όλο και περισσότερο κόσμο.

 1. Στην Κατηγορία «Ανάδειξη – Διατήρηση της αμπελουργικής μας κληρονομιάς» βραβεύθηκε η Ρεθυμνιώτισα επιχειρηματίας Ηλιάνα Μαλίχιν της εταιρείας «Iliana Malihin winery».

Φιλοσοφία του οινοποιείου που ιδρύθηκε το 2019 είναι ότι βρίσκει παλιούς αμπελώνες στο Ρέθυμνο που έχουν ιδιαίτερη αμπελοοινική και πολιτιστική αξία.

vravefsi-ilianas-melichin

Δημιουργούν ομάδες παραγωγών που δεσμεύονται με συμφωνητικά να καλλιεργούν βιολογικά και το οινοποιείο δεσμεύεται για μια πολύ καλή τιμή ανα κιλό σταφυλιού, δίνοντας κίνητρο σε νέους και μη, να γυρίσουν ή και να παραμείνουν στα χωριά ζώντας με αξιοπρέπεια.

Η οινοποίηση είναι χαμηλών παρεμβάσεων, χωρίς δηλαδή να χρησιμοποιούνται πρόσθετα στο κρασί, παράγοντας ένα προϊόν υψηλής αξίας.

Η καλλιέργεια γίνεται στα πρότυπα της αναγεννητικής γεωργίας, πάντα με σεβασμό στη φύση, το αμπέλι και τον άνθρωπο.

Εργάζονται στα πρότυπα της Βουργουνδίας, δηλαδή γίνεται οινοποίηση ξεχωριστά ανά χωριό, με αποτέλεσμα κάθε ετικέτα να αποτυπώνει ένα διαφορετικό terroir και να δίνεται υπεραξία στον τόπο.

Παρά τις καταστροφικές φωτιές τον Ιούλιο του 22, συνεχίζουν με πίστη και αφοσίωση στη γη , την οποία φροντίζουν με αγάπη ώστε να ανακάμψει.

Τα κρασιά τους βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα όμως εξάγονται και σε 8 χώρες στην Ευρώπη, στην Αμερική και τη Νέα Ζηλανδία.

Στόχος για το μέλλον είναι να τοποθετήσουν το Ρέθυμνο στον οινικό χάρτη της Ευρώπης, να αναβιώσουν τα παλιά αμπέλια του Ρεθύμνου και να τα βοηθήσουν μέσω της εργασίας στη γη να γεμίσουν πάλι με ζωή.

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Μ. ΒΟΥΡΒΑΧΑΚΗ

Το Επιμελητήριο Ρεθύμνου τίμησε μια εμβληματική προσωπικότητα του τοπικού επιχειρείν. Ένα συμπολίτη, οποίος επένδυσε δημιουργικότητα και μεράκι σε πολλούς τομείς.

Ο λόγος για τον Νικόλαο Βουρβαχάκη, τον επιτυχημένο ξενοδόχο και επιχειρηματία που έχει αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στην τοπική οικονομία και ανάπτυξη.

Απόφοιτος εξατάξιου γυμνασίου, έγγαμος με δύο παιδιά, ξεκίνησε την επιχειρηματική του διαδρομή το 1965 με την λειτουργία κεντρικού παντοπωλείου στο Ρέθυμνο, το οποίο διατήρησε έως το 1972. Από το 1968 έως το 1982 διατήρησε επιχείρηση ορνιθοτροφείων. Την ίδια περίοδο και συγκεκριμένα το 1976 δημιούργησε την ξενοδοχειακής μονάδας “MINOS HOTEL”, δυναμικής 350 κλινών, την οποία διατήρησε έως το 2006. Από το 1978 έως το 1982 ασχολήθηκε δυναμικά και με τον τομέα κατασκευής και πώλησης πολυκατοικιών στην πόλη μας.

Από το 1990 έως το 1993 είχε την επιχείρηση supermarkets “ΡΕΘΥΜΝΟ MARKETS”, με 3 καταστήματα σε Ρέθυμνο και Τυμπάκι και ακολούθως επιδόθηκε αποκλειστικά στον τουρισμό, συμβάλλοντας δυναμικά στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας.

Από το 1995 μέχρι και σήμερα λειτουργεί την ξενοδοχειακή μονάδα “MINOS MARE HOTEL”, 250 κλινών στον Πλατανέ Ρεθύμνου και από το 2009 μέχρι και σήμερα το “MINOS MARE ROYAL HOTEL”, δυναμικής 100 κλινών, επίσης στον Πλατανέ.

Όλα αυτά τα χρόνια όμως ήταν ενεργός επιχειρηματίας και στις επαγγελματικές ενώσεις του κλάδου του.  Από το 1998 έως το 2010 ήταν Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνου.

Από το 1976 μέχρι και σήμερα είναι ενεργό μέλος Πανελληνίας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος ενώ από το 1991 έως και σήμερα είναι ενεργό μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΑΜΠΟΛΙΔΗ

Το Επιμελητήριο Ρεθύμνου βράβευσε τον διακεκριμένο αρχαιολόγο κ. Νικόλαο Σταμπολίδη για το σύνολο του έργου του και την προσφορά του.

vravefsi-stabolidi

Ο Νικόλαος Σταμπολίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά.

Σπούδασε αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από όπου αποφοίτησε με Άριστα. Κατόπιν έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βόννης και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη Θεσσαλονίκη ως μαθητής του Μανόλη Ανδρόνικου. Το 1984 εξελέγη Λέκτωρ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και στην συνέχεια πέρασε όλες τις βαθμίδες για να φτάσει Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας. Στο τμήμα αυτό διατέλεσε πρόεδρος για αρκετά χρόνια αλλά και κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής.

Παράλληλα με την πλούσια ακαδημαϊκή και  συγγραφική του δραστηριότητα, ο διεθνούς φήμης αρχαιολόγος, διέπρεψε και στον τομέα των ανασκαφών επιτυγχάνοντας σπουδαία  ευρήματα με την σκαπάνη και την έρευνα του.

Οι αρχαιολογικές θέσεις στη Βεργίνα, τη Χαλκιδική, τη Ρόδο και την Κρήτη ήταν στο επίκεντρο του ερευνητικού του ενδιαφέροντος.

Από το 1985, διευθύνει την ανασκαφή της αρχαιολογικής θέσης της Ελεύθερνας, την οποία με το έργο του κατέστησε κέντρο επιστημονικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος στα πέρατα της οικουμένης. Εμπνεύστηκε, μελέτησε και πέτυχε την ανέγερση του Μουσείου Αρχαιολογικού Χώρου  της Ελεύθερνας και διατελεί διευθυντής του.

Διετέλεσε, επίσης, διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στην πρωτεύουσα και είναι μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της Ελλάδας. Από τον Ιούνιο του 2021 ορίστηκε νέος διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης στην Αθήνα.

Το βραβείο του παρέλαβε ο συνεργάτης του, αρχαιολόγος κ. Σωτήριος Νταλαπέρας.

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΤΣΑΚΑΛΑΚΗ

Μια σημαντική προσωπικότητα του τουρισμού τίμησε το Επιμελητήριο Ρεθύμνου, το βράδυ του Σαββάτου.

Ο λόγος για τον σημερινό Πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων, τον αγαπητό σε όλους Εμμανουήλ Τσακαλάκη.

Με καταγωγή από τις Δαφνές Ηρακλείου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο εξατάξιο Οικονομικό Γυμνάσιο Ηρακλείου και ακολούθως σπούδασε στην Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων της Αθήνας. Εδώ και δεκαετίες διαπρέπει στο Ρέθυμνο αφήνοντας δυναμικό αποτύπωμα στο τουριστικό γίγνεσθαι.

Στο Ρέθυμνο ήρθε αφού τελείωσε τις σπουδές του και έκανε την πρακτική του άσκηση το 1976, στο Rithymna Beach.  Στη συνέχεια, εργάστηκε σε αρκετά ξενοδοχεία της περιοχής σαν Προϊστάμενος.  Αργότερα διετέλεσε Διευθυντής σε διάφορα ξενοδοχεία και εξελικτικά έγινε ο ίδιος ιδιοκτήτης.

Το 1985 έφτιαξε τη δική του ξενοδοχειακή επιχείρηση που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1988. Το ξενοδοχείο με την ονομασία «Rethymno Mare & water park» βρίσκεται στη Σκαλέτα Ρεθύμνου. Αργότερα, άνοιξε και τουριστικό γραφείο με την επωνυμία ΕΛΛΑΣ ΣΕΡΒΙΣΙΣ και το 2016 έφτιαξε την νέα ξενοδοχειακή μονάδα ιδιοκτησία της ανωτέρω εταιρείας με διακριτικό τίτλο HELLAS BEACH.

Το 2020 επέκτεινε την δραστηριότητα της HELLAS SERVICES S.H.T.A. δημιουργώντας και το ομώνυμο γραφείο ενοικιάσεων αυτοκίνητων.

Το 2021 δημιούργησε την CHOOSE CRETE διαφημιστικές υπηρεσίες και σε συνεργασία με τον καταξιωμένο στον χώρο αυτό Λεωνίδα Μπαμπάνη και προωθεί τον προορισμό ΕΛΛΑΔΑ/ΚΡΗΤΗ στην παγκόσμια τουριστική αγορά.

Σήμερα στο ξενοδοχείο απασχολούνται 105 άτομα και περίπου 10 άτομα στο τουριστικό γραφείο.

Εκτός από πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, ο Μανώλης Τσακαλάκης είναι και πρόεδρος του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΚΡΗΤΗΣ από  πέρσι.

Παράλληλα, είναι μέλος του  Σ.Ε.Τ.Ε. Είναι ιδρυτικό μέλος του Παγκρήτιου συλλόγου διευθυντών ξενοδοχείων. Είναι ιδρυτικό μέλος του σήματος ποιότητος  WE DO LOCAL. Είναι μέλος του εμπορικού & βιομηχανικού επιμελητήριου Ρεθύμνης.

Το βραβείο του παρέλαβε η σύζυγος του κ. Ευαγγελία Σταματάκη, η οποία έχει σπουδάσει τουριστικά επαγγέλματα και ασχολείται με την ξενοδοχειακή μονάδα της οικογένειας τους, καθώς επίσης ο αδελφός του κ. Δημοσθένης Τσακαλάκη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση