HomeΕΚΛΟΓΕΣΑυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Πρωταθλητές στη μάχη του σταυρού

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Πρωταθλητές στη μάχη του σταυρού

Αυτοί είναι οι πρώτοι των πρώτων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Λίγες ημέρες προτού ολοκληρωθεί και ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών στη χώρα και αναδειχθούν τα νέα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια σε ολόκληρη την επικράτεια, ήδη 246 δήμοι και επτά περιφέρειες «καθάρισαν» το αποτέλεσμα από την πρώτη Κυριακή, με τους νέους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους τους να ετοιμάζονται να αναλάβουν καθήκοντα από 1/1/2024.

Ενδιαφέρον έχει να δούμε τους πρώτους των πρώτων στις περιφέρειες που το εκλογικό αποτέλεσμα κρίθηκε από τον πρώτο γύρο, αλλά και τους δημοτικούς συμβούλους που κατέκτησαν την κορυφή στην προτίμηση των ψηφοφόρων σε ορισμένους μεγάλους δήμους της χώρας. Ως είθισται, βέβαια, πρώτευσαν -σε γενικές γραμμές πάντα- όσοι θεωρούνται διάσημοι, πρόσωπα αναγνωρίσιμα στον δημόσιο βίο, οι οποίοι έλαβαν εντέλει και τους περισσότερους σταυρούς στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Οι πρώτοι των πρώτων στις περιφέρειες

  1. Με ποσοστό 46,74% ο Νίκος Χαρδαλιάς εξελέγη περιφερειάρχης Αττικής από την πρώτη Κυριακή, καταλαμβάνοντας 51 έδρες στο νέο περιφερειακό συμβούλιο. Οι υποψήφιοι του συνδυασμού «Αττική Μπροστά» οι οποίοι κατέκτησαν την πρωτιά στην προτίμηση των πολιτών ανά Περιφερειακή Ενότητα είναι ο γνωστός ψυχίατρος Θάνος Ασκητής στον Βόρειο Τομέα, που ξεπέρασε τους 19.444 σταυρούς, η Χριστίνα Κεφαλογιάννη στον Κεντρικό Τομέα με 12.320, ο Ελευθέριος Κοσμόπουλος στη Δυτική Αττική (10.938), ο Μανώλης Σφακιανάκης με 16.021 ψήφους στον Νότιο Τομέα, στην Ανατολική Αττική η Βίκυ Καβαλλάρη (8.793) και, τέλος, στην ΠΕ Νήσων ο Γιάννης Βουτσινάς με 8.150 ψήφους. Στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς για ακόμη μία εκλογική αναμέτρηση η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά και αναπληρώτρια περιφερειάρχης Αττικής, Σταυρούλα Αντωνάκου, με περισσότερους από 11.357 σταυρούς ήρθε πρώτη στη σειρά προτίμησης των Πειραιωτών ψηφοφόρων, με την Ολυμπιονίκη και πρωταθλήτρια της εθνικής ομάδας πόλο να κερδίζει και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών της ΠΕ Πειραιώς.
  2. Νικητής από τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου ανανεώνει τη θητεία του, με ορισμένους από τους υποψήφιους του συνδυασμού του να σημειώνουν εντυπωσιακή επίδοση στη σταυροδοσία. Ειδικότερα, στην ΠΕ Θεσσαλονίκης πρώτη σύμβουλος αναδείχθηκε η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου με 25.262 σταυρούς προτίμησης, στην Ημαθία ο Κων. Καλαΐτζίδης (17.652), στο Κιλκίς η Νατάσα Σωτηριάδου (6.502), στην Πέλλα ο Δάνης Τζαμτζής (13.139), στην Πιερία η Σοφία Μαυρίδου (14.489), στις Σέρρες με 13.462 ψήφους ο Παναγιώτης Σπυρόπουλος και στη Χαλκιδική η Κατερίνα Ζωγράφου (11.777). Σημαντική ως προς τον συμβολισμό της ήταν και η εκλογή ως περιφερειακού συμβούλου του Αριστείδη Καμπανού, πατέρα του Άλκη, του τραγικού θύματος δολοφονίας λόγω οπαδικής βίας.

3-4. Στην Κρήτη, από την παράταξη του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, ο οποίος αναδείχθηκε νικητής της κάλπης με το θηριώδες ποσοστό 78,31%, πρώτευσαν: Στο Ηράκλειο ο Νικόλαος Συριγωνάκης (24.362 ψήφοι), στα Χανιά ο Νικόλαος Καλογερής (10.624), στο Λασίθι ο Γιάννης Ανδρουλάκης (7.870) και στο Ρέθυμνο ο Μιχάλης Βαμβούκας (8.051). Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οι πρώτοι από τον συνδυασμό του επανεκλεγέντος περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη είναι ο Θανάσης Μαυρομμάτης στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, συγκεντρώνοντας πάνω από 24.000 σταυρούς, ο Νικ. Κοροβέσης στην Ηλεία με 12.016 και ο Χάρης Μπονάνος στην Αχαΐα με 10.479.

  1. Στο Νότιο Αιγαίο ο Γιώργος Χατζημάρκος ανανέωσε τη θητεία του και ανάμεσα στους υποψηφίους του με τον υψηλότερο αριθμό ψήφων είναι ο Χρήστος Ευστρατίου στη Ρόδο (5.536), ο Γιάννης Μαργαρίτης στη Νάξο (3.755) και στη Σύρο ο Γιώργος Λεονταρίτης (2.843).
  2. Στην Ήπειρο, από την παράταξη του Αλέκου Καχριμάνη, ο οποίος πέτυχε την τέταρτη εκλογή του στον περιφερειακό θώκο, πρώτοι σε σταυρούς εξελέγησαν στα Ιωάννινα η Αγνή Νάκου-Δασούλα (8.324), στην Άρτα ο Βασίλης Ψαθάς (6.433), στη Θεσπρωτία ο Θωμάς Πιτούλης (4.883) και στην Πρέβεζα ο Στράτος Ιωάννου (5.963).
  3. Τέλος, στη Στερεά Ελλάδα οι πρώτοι από το ψηφοδέλτιο του επανεκλεγέντος περιφερειάρχη Φάνη Σπανού είναι ο Ηλίας Σανίδας στη Φθιώτιδα (8.899 σταυροί), στη Βοιωτία ο Μπακομήτρος (7.872), στην Εύβοια ο Γεώργιος Κελαϊδίτης (8.626), στην Ευρυτανία ο Άρης Τασιός (4.561) και στη Φωκίδα ο Γιώργος Δελμούζος (5.789).

Οι «πρωταθλητές» δημοτικοί σύμβουλοι

  1. Στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας πρώτος σε σταυρούς προτίμησης από την παράταξη του Κώστα Μπακογιάννη εξελέγη ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Νίκος Αβραμίδης, συγκεντρώνοντας 10.672 ψήφους. Από τον συνδυασμό του Χάρη Δούκα πρώτευσε η Ρωξάνη Μπέη με 2.924 σταυρούς. Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αθηναίων οδηγείται σε επαναληπτική αναμέτρηση μεταξύ του νυν δημάρχου, Κ. Μπακογιάννη, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 41,35%, και του Χ. Δούκα που τερμάτισε δεύτερος με 14,19%. Στο μεγάλο λιμάνι, όπου στον πρώτο γύρο επανεξελέγη πανηγυρικά για τρίτη φορά με 69,89% ο Γιάννης Μώραλης, πρώτος σε σταυρούς προτίμησης ήρθε ο Παναγιώτης Ρέππας με 4.714 και δεύτερη η Χάρις Ζηλάκου με 2.743. Στον Δήμο Κηφισιάς, όπου έχουμε αλλαγή σκυτάλης με τον Βασίλη Ξυπολυτά να κερδίζει τη δημαρχία απέναντι στον απερχόμενο δήμαρχο Γιώργο Θωμάκο, πρώτη σε σταυρούς προτίμησης ήρθε η Ελένη Βάρσου από τον συνδυασμό του νέου δημάρχου «Ναι», συγκεντρώνοντας 1.897, ενώ στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου ο Νικ. Χρυσοβερίδης με 1.922 ψήφους αναδείχθηκε πρώτος δημοτικός σύμβουλος από την ομάδα του επανεκλεγέντος Γιάννη Φωστηρόπουλου. Στη Γλυφάδα πρώτος σε σταυρούς από την παράταξη Παπανικολάου αναδείχθηκε ο Περικλής Δορκοφίκης με 3.849.
  2. Στον Δήμο Θεσσαλονίκης ο πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος από την παράταξη του Κ. Ζέρβα είναι ο Χάρης Αηδονόπουλος με 1.855, ενώ στην Πάτρα η Κατερίνα Σίμου από την παράταξη του Κ. Πελετίδη με 1.648. Στη Λάρισα την πρωτιά κατέκτησε ο Αχιλλέας Κέλλας, από την παράταξη του νεοεκλεγέντος δημάρχου Θ. Μαμάκου, με 2.529 σταυρούς. Στη Ρόδο πρώτευσε ο Τηλέμαχος Καμπύρης (3.104 ψήφοι) και στον Δήμο Καλαμάτας ο Δημ. Μαστραγγελόπουλος (2.226).

Parapolitika.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση