HomeHL1-WorldΕκλογές στην Τουρκία: Γιατί τιμώρησαν οι ψηφοφόροι τον Ερντογάν

Εκλογές στην Τουρκία: Γιατί τιμώρησαν οι ψηφοφόροι τον Ερντογάν

Ποια είναι η κύρια αιτία για την συντριπτική ήττα του Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πολλοί είναι οι λόγοι για τους οποίους οι Τούρκοι πολίτες τιμώρησαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στηρίζοντας τον Εκρέμ Ιμάμογλου και καταποτίζοντας τους υποψήφιους του ΑΚΡ στις δημοτικές εκλογές. Βασικότερος εξ αυτών ήταν η οικονομία, με τους πολίτες να θέλουν να δώσουν ένα μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο και την κυβέρνηση του. Η χώρα βρίσκεται σε μία πολύ δύσκολη θέση με τον πληθωρισμό να βρίσκεται στο 70% σε ετήσια βάση και τα επιτόκια να κυμαίνονται στο 50%, ασκώντας πίεση στις επιχειρήσεις και τις οικογένειες.

Πέρα όμως από την οικονομία το ΑΚΡ κατέγραψε χειρότερο αποτέλεσμα από ότι έδειχναν οι δημοσκοπήσεις, λόγω της αύξησης του πληθωρισμού, των δυσαρεστημένων ισλαμιστών ψηφοφόρων και συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη, την απήχηση που διαθέτει ο Ιμάμογλου, πέραν του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και στην κοινότητα των Κούρδων που αποτελούν το 10% των πολιτών της Πόλης.

Ενδεικτικό στοιχείο της επιθυμίας των πολιτών για αλλαγή πολιτικού σκηνικού είναι τα λόγια ενός 59χρονου Τούρκου ψηφοφόρου, ο οποίος είπε «Αρκετά με το ΑΚΡ. Έχουμε κουραστεί από το ΑΚΡ λόγω της οικονομικής κατάστασης. Τα πάντα είναι τόσο ακριβά», δήλωσε ο 59χρονος κάτοικος της Şanlıurfa Ramazan Çimen, ο οποίος ψήφισετο ΑΚΡ στο παρελθόν, αλλά δήλωσε ότι υποστηρίζει τη Νέα Ευημερία. «Χρειαζόμαστε μια αλλαγή σε αυτή τη χώρα.»

Δεν έπεισε ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος εκμεταλλεύτηκε το πολιτικό κεφάλαιο που είχε αποκομίσει από τις πρόωρες εθνικές εκλογές, λαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των δημοτικών εκλογών. Πέραν του αποτελέσματος, εμφανίστηκε με συμφιλιωτική διάθεση λέγοντας στους υποστηρικτές ότι μετά το τέλος των εκλογών, η κυβέρνηση θα μπορούσε να επικεντρωθεί στην διόρθωση της οικονομίας, ενώ δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.

Ακόμη, ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι οι προσπάθειες συγκρατήσει τον πληθωρισμό θα αποδώσουν φέτος, θα δοθεί προτεραιότητα στην εξωτερική πολιτική, ιδίως στον περιορισμό των κουρδικών φιλοδοξιών για αυτοκυριαρχία. Όταν βγήκαν τα αποτελέσματα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε «Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλαμε, που ελπίζαμε, στις τοπικές εκλογές.»

Συνέχισε δε λέγοντας ότι «Σε κάθε περίπτωση θα σεβαστούμε την απόφαση του λαού μας . Το γεγονός ότι αυτό το κεφάλαιο των εκλογών, το οποίο έχει κουράσει το έθνος μας, το λαό μας και την οικονομία μας τον τελευταίο χρόνο, κλείνει από σήμερα είναι από μόνο του μια νίκη». Πολλοί αναλυτές θεώρησαν την ψήφο χιλιάδων τοπικών διοικητικών στελεχών ως δημοψήφισμα για τον αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης του Ερντογάν. «Ήταν μία ψήφος κατά του Ερντογάν», λέει ο Σελίμ Κορού, αναλυτής της δεξαμενής σκέψης Tepav με έδρα την Άγκυρα.

Ποιοι οι κίνδυνοι για το πρόγραμμα του Σίμσεκ

Σύμφωνα με τους Financial Times, τα αποτελέσματα των εκλογών είναι απίθανο να δημιουργήσουν απόσταση μεταξύ του Ερντογάν και της ομάδας των κορυφαίων υπευθύνων οικονομικής πολιτικής του με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, σύμφωνα με τον Wolfango Piccoli, συμπρόεδρο της εταιρείας συμβούλων Teneo, ενώ πρόσθεσε «Δεν αναμένεται σημαντική αλλαγή πολιτικής όσον αφορά τη χάραξη οικονομικής πολιτικής.»

Ο κύριος κίνδυνος για το πολιτικό πρόγραμμα του Σιμσέκ, το οποίο προβλέπει πειθαρχία στον δημόσιο προϋπολογισμό και υψηλά επιτόκια για την τιθάσευση του πληθωρισμού, είναι ότι ο Ερντογάν θα δυσκολευτεί να μην αυξήσει τον κατώτατο μισθό και τους μισθούς των συνταξιούχων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024, δήλωσε ο Πίκολι.

Ο πρόεδρος δήλωσε ότι δεν θα αφήσει το εκλογικό αποτέλεσμα να εμποδίσει τα οικονομικά του σχέδια. «Έχουμε εφαρμόσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμά μας με αποφασιστικότητα. Μείναμε μακριά από λαϊκιστικά βήματα που θα επιβάρυναν τη χώρα μας, το έθνος και τις μελλοντικές γενιές», δήλωσε ο Ερντογάν. «Θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα θετικά αποτελέσματα του οικονομικού μας προγράμματος, με αιχμή τη βελτίωση του πληθωρισμού.»

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση