HomeHL-9Σαν σήμερα 7 Οκτωβρίου η Χρυσή Αυγή καταδικάζεται ως εγκληματική οργάνωση

Σαν σήμερα 7 Οκτωβρίου η Χρυσή Αυγή καταδικάζεται ως εγκληματική οργάνωση

Όλο το χρονικό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση «ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματος». Αυτή την ιστορική απόφαση έβγαλε σαν σήμερα 7 Οκτωβρίου το 2020 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, βάζοντας τέρμα στη δράση της νεοναζιστικής ομάδας που ίδρυσε ο Νίκος Μιχαλολιάκος την 1η Νοεμβρίου 1993, δύο ολόκληρες δεκαετίες πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής κορυφώθηκε με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, του αντιφασίστα μουσικού που έπεσε νεκρός στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 στο Κερατσίνι. Επτά χρόνια αργότερα, στις 7 Οκτωβρίου 2020 η ελληνική Δικαιοσύνη θα καταδίκαζε τη ρατσιστική ομάδα ως «εγκληματική οργάνωση», φράζοντας τον δρόμο της επιστροφής προς τη Βουλή όπου είχε εισέλθει ήδη από τις εκλογές του 2012, έχοντας 18 βουλευτές.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, μία ημέρα σαν σήμερα πριν από 3 χρόνια, επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής κρίνονταν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για τους: Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Ο άνθρωπος πίσω από την οργανωμένη στα πρότυπα του ναζιστικού κόμματος του Αδόλφου Χίτλερ, Χρυσή Αυγή, είναι φυσικά ο… «Φύρερ», Νίκος Μιχαλολιάκος.

Αλλά πώς προέκυψε το νεοφασιστικό αυτό μόρφωμα στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας;

Από το περιθώριο στο προσκήνιο  

Η Χρυσή Αυγή «γεννήθηκε» ως μία περιθωριακή νεοναζιστική ομάδα, γύρω από το ομώνυμο περιοδικό στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και εκμεταλλευόμενο τη δεινή οικονομική κρίση στα τέλη του 2009 κατόρθωσε να μπει στη Βουλή για πρώτη φορά το 2012 με πατριωτικό και αντιμνημονιακό προσωπείο.

Η δολοφονία του μουσικού και αντιφασίστα Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013 από το μέλος της, τον Γιώργο Ρουπακιά, στο Κερατσίνι, οδήγησε τελικά σύσσωμη την τότε κοινοβουλευτική ομάδα στο εδώλιο με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

Η δίκη ενός κόμματος, μοναδική περίπτωση στα παγκόσμια νομικά χρονικά, τουλάχιστον από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά, άρχισε στις 20 Απριλίου 2015 στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού. Στις 7 Οκτωβρίου 2020, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας ομόφωνα έκρινε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση.

Το ιστορικό της Χρυσής Αυγής

Ο ιδρυτής της Χρυσής Αυγής ο Νίκος Μιχαλολιάκος άρχισε την πολιτική του διαδρομή στον ακροδεξιό χώρο το 1973. Σε ηλικία μόλις 16 ετών, εντάχθηκε στη νεοφασιστική οργάνωση «4η Αυγούστου» του γνωστού δικηγόρου Κώστα Πλεύρη.

Μετά τη μεταπολίτευση, οι νοσταλγοί της Χούντας επέδειξαν έντονη δραστηριότητα, που κορυφώθηκε το 1978 με μία σειρά τυφλών βομβιστικών επιθέσεων στην Αθήνα, που προκάλεσαν σοβαρούς τραυματισμούς πολιτών. Η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή έδρασε αποφασιστικά και διέλυσε τα ακροδεξιά δίκτυα. Ο Μιχαλολιάκος συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση μόλις 13 μηνών.

Τον Δεκέμβριο του 1980 ο Μιχαλολιάκος επανεμφανίζεται στο προσκήνιο με το περιοδικό «Χρυσή Αυγή», φιλοναζιστικού προσανατολισμού. Η δεκαετία του ’90 θα αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για τον… «Φύρερ» Μιχαλολιάκο και τους ομοϊδεάτες του. Από την 1η Νοεμβρίου του 1993 από περιοδικό μετασχηματίζεται σε πολιτικό κόμμα με στρατιωτική δομή και πειθαρχία. Ο αρχηγός αποφασίζει να μετρήσει τις δυνάμεις του στις εκλογές του 1993 και του 1996, αλλά αποτυγχάνει παταγωδώς.

Το 2010 κι ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στον αστερισμό του πρώτου μνημονίου, η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στην πρώτη γραμμή κατά της μετανάστευσης και σημειώνει την πρώτη εκλογική της επιτυχία με την παρουσία του Μιχαλολιάκου στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας.

Στις διπλές εθνικές εκλογές του 2012, το εκλογικό σώμα στέλνει 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής στο κοινοβούλιο, προκαλώντας πολιτικό σεισμό!

xrisi_avgi

Η Χρυσή Αυγή αποθρασυμένη πλέον κλιμακώνει τους τραμπουκισμούς, αλλά και την αιματηρή της δράση. Η δολοφονική επίθεση κατά μελών του ΚΚΕ στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα και η δολοφονία του Παύλου Φύσσα στις 18, προκάλεσαν τα αισθήματα ακόμη και αυτών που έβλεπαν με κάποια συμπάθεια την οργάνωση.

Η Χρυσή Αυγή στο εδώλιο

Την επομένη, στις 19 Σεπτεμβρίου 2013, μετά από επιστολή του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια, προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η Εισαγγελία του Ανώτατου Δικαστηρίου ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση για σωρεία ρατσιστικών επιθέσεων που είχαν καταγραφεί αλλά δεν είχαν ποτέ ερευνηθεί.

Το πέρας της έρευνας, που διενεργήθηκε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπο Βουρλιώτη, άνοιξε ουσιαστικά τον φάκελο «Χρυσή Αυγή» και αποτέλεσε το έναυσμα των δικαστικών εξελίξεων που ακολούθησαν.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός στο πόρισμά του, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 28 Σεπτεμβρίου 2013, χαρακτήριζε τη Χρυσή Αυγή «ενεργή ναζιστικού τύπου εγκληματική οργάνωση που δρα από το 1987 μέχρι σήμερα με στρατιωτική δομή, ιεραρχία και διακλαδώσεις σε όλη τη χώρα».

Απέδιδε, μάλιστα, στον γραμματέα του κόμματος, Νίκο Μιχαλολιάκο, ρόλο αρχηγού στα πρότυπα του ναζιστικού «Führerprinzip» («Αρχή του Αρχηγού») και στον Χρήστο Παππά ρόλο υπαρχηγού.

Την ίδια ημέρα (σ.σ. 28.09.2013), η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη όλου του ηγετικού πυρήνα της Χρυσής Αυγής.

Η πολύμηνη ανάκριση ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2014 και λίγους μήνες αργότερα έρχεται η πολυσέλιδη πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου προς το Συμβούλιο Εφετών. Με αυτή, η Χρυσή Αυγή χαρακτηρίζεται «εγκληματική οργάνωση», η οποία, υπό τον «μανδύα κόμματος», λειτουργεί ως μία καλά οργανωμένη στρατιωτική ομάδα για τη διάπραξη παράνομων ενεργειών.

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο δημοσιοποιήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2015, παραπέμπονται σε δίκη συνολικά 69 άτομα, ανάμεσα στα οποία και όλη η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής της περιόδου 2012 – 2015.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου εκδικάστηκε η υπόθεση από τις 20 Απριλίου 2015, κλήθηκε να κρίνει και άλλες ενέργειες της Χρυσής Αυγής, όπως η δολοφονία του εργάτη από το Πακιστάν, Λουκμάν Σαχζάτ, για την οποία δύο κατηγορούμενοι είχαν ήδη καταδικαστεί για ανθρωποκτονία, η επίθεση σε μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα, η επίθεση σε Αιγύπτιους ψαράδες, οι επιθέσεις στους κοινωνικούς χώρους «Αντίπνοια» και «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη, οι επιθέσεις σε αλλοδαπούς εργάτες στην Κρήτη κ.ά.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν 68 άτομα, τα οποία αντιμετώπισαν κατά περίπτωση κατηγορίες για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ανθρωποκτονία και απόπειρες ανθρωποκτονίας. Έγιναν συνολικά 453 συνεδριάσεις, εξετάστηκαν περίπου 220 μάρτυρες και η αποδεικτική διαδικασία περαιώθηκε με την απολογία του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, στις 7 Νοεμβρίου 2019.

Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου, έκρινε ότι δεν υφίσταται εγκληματική οργάνωση και πως όλες οι ενέργειες που αποδίδονται σε οργανωμένη δράση μελών της Χρυσής Αυγής είναι «μεμονωμένα περιστατικά». «Δεν αποδείχθηκε κεντρικός σχεδιασμός των επιθέσεων» τόνισε στην αγόρευσή της, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από νομικούς και ΜΜΕ.

Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα η εισαγγελέας ζήτησε ενοχή μόνο του Γιώργου Ρουπακιά, ζητώντας απαλλαγή όλων των συγκατηγορουμένων του για συνέργεια στην πράξη. «Δεν υπήρχε καμία εντολή για τον Φύσσα. Η εμφάνιση Ρουπακιά ήταν συμπτωματική, αν υπήρχε σχέδιο θα είχε λάβει και αυτός sms. Δεν προέκυψε πως οι συγκατηγορούμενοί του τον διευκόλυναν. Έδρασε μόνος του, χωρίς να τον συνδράμει κανείς. Δεν ήταν συντεταγμένοι» υποστήριξε.

Σαν σήμερα (σ.σ. 07.10.2023) στις 7 Οκτωβρίου του 2020, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάνθηκε ομόφωνα ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση «ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματος», σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα της υπόθεσης.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, επτά πρώην βουλευτές της «Χρυσής Αυγής» κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση. Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δυο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

bouli-xrys-avgi-diki-6-10-2020

Νωρίτερα, οι δικαστές, επίσης ομόφωνα, έκριναν ένοχο για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα τον καθ’ ομολογία δολοφόνο Γιώργο Ρουπακιά και 15 ακόμη από τους συνολικά 18 κατηγορούμενους για τη συγκεκριμένη εγκληματική πράξη. Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων, ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι.

Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, οι δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος τριών εκ των τεσσάρων αρχικών παθόντων. Για τον τέταρτο παθόντα το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη κι έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη ως προς το συγκεκριμένο πρόσωπο λόγω παραγραφής.

Το δικαστήριο σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) μετέτρεψε σε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην βουλευτές Μιχαλολιάκο, Γερμενή, Κασιδιάρη, Λαγό, Μίχο και Μπούκουρα. Τέλος, κατά περίπτωση έκρινε ενόχους οκτώ κατηγορούμενους για παράνομη οπλοκατοχή.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η μητέρα του Μάγδα Φύσσα δήλωσε: «Ο Παύλος τα κατάφερε… Γιε μου».

Και το πλήθος που έχει συγκεντρωθεί έξω από το Εφετείο ξέσπασε σε χειροκροτήματα, βροντοφωνάζοντας: «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους Ναζί»!

newsit.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση