HomeCity GuideΣΕΕΕΗ για το εργασιακό νομοσχέδιο

ΣΕΕΕΗ για το εργασιακό νομοσχέδιο

 Κάλεσμα σε στάση εργασίας και απεργιακή συγκέντρωση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Σύλλογος Ερευνητών και ερευνητριών και εργαζομένων στην έρευνα καλεί τα μέλη του σε απεργία την Πέμπτη 21/9. Η ανακοίνωση του είναι η εξής:

Η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή και ψηφίζει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο Γεωργιάδη ως την Παρασκευή 22/9 με τίτλο: «Ενσωμάτωση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου Ε.Ε. για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας». Μετά από μια σειρά αντεργατικών νόμων όλα τα προηγούμενα χρόνια, το νόμο Χατζηδάκη και τη δουλειά ως τα 74, το νέο μισθολόγιο φτώχειας για το δημόσιο, πλέον στοχεύει να καταργήσει πλήρως τον σταθερό χρόνο εργασίας και το 5ήμερο, να ποινικοποιήσει το δικαίωμα στην απεργία και την απεργιακή περιφρούρηση!

Οι κυριότερες αντεργατικές τομές που φέρνει το νομοσχέδιο είναι:

Πολλαπλή απασχόληση πέραν του 8ώρου και του ενός εργοδότη. Το νομοσχέδιο παρέχει στο κεφάλαιο την δυνατότητα για 13 ώρες δουλειά την ημέρα, 78 ώρες εργασίας την εβδομάδα σε πάνω από έναν εργοδότη. Με τον τρόπο αυτό καταργεί de facto το 5ήμερο και το 8ωρο.

Εξαήμερη εργασία στις επιχειρήσεις 24ωρης λειτουργίας με βάρδιες (π.χ. βιομηχανία). Ουσιαστικά καταργείται το πενθήμερο, καθώς η έκτη ημέρα εργασίας καθίσταται υποχρεωτική για τους εργαζόμενους, εφόσον το ζητήσει ο εργοδότης. Το μέτρο αυτό θα πλήξει ακόμα περισσότερο την ασφάλεια και υγεία στους χώρους εργασίας σε μια περίοδο αύξησης των εργατικών ατυχημάτων.

Ακυρώνεται για μεγάλες επιχειρήσεις, η υποχρέωση προαναγγελίας των υπερωριών, της υπερεργασίας, της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, οι τροποποιήσεις ωραρίων, στην περίπτωση που έχουν εφαρμόσει την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Η ψηφιακή κάρτα βέβαια κανένα εργατικό δικαίωμα δεν κατοχυρώνει. Επιπλέον, με τη ρύθμιση αυτή θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο ο ρόλος της επιθεώρησης εργασίας.

Παρέχεται στους εργοδότες η δυνατότητα μονομερούς επιβολής της ευέλικτης διευθέτησης του χρόνου εργασίας, χωρίς τη συναίνεση των εργαζόμενων.

«Εργαζόμενοι υπό δοκιμή» για 6 μήνες! Ο εργαζόμενος θα εξακολουθήσει να μην δικαιούται αποζημίωση μέχρι την συμπλήρωση του 12μηνου εργασίας, όπως ισχύει και σήμερα παρά τις αντίθετες εξαγγελίες της κυβέρνησης.

“Επί  παραγγελία συμβάσεις” που ανοίγουν το δρόμο δημιουργίας ενός φθηνού, ευέλικτου φθηνού εφεδρικού εργατικού δυναμικού για τις ανάγκες τις εργοδοσίας.

Ποινικοποιείται η απεργία και η συνδικαλιστική δράση, με την εισαγωγή βαριών προστίμων και ποινών φυλάκισης, σε όσους/ες περιφρουρούν τις απεργίες.

Όλες οι παραπάνω αντεργατικές διατάξεις γενικεύουν τις ευέλικτες μορφές εργασίας. Στόχος κυβέρνησης, Ε.Ε, ΣΕΒ είναι η αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, η εξασφάλιση ακόμα μεγαλύτερων κερδών για τις επιχειρήσεις, η επέκταση και η διεύρυνση της ευελιξίας, το χτύπημα των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, ο ακόμα μεγαλύτερος στραγγαλισμός της απεργίας και της περιφρούρησης της! Μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης θα δουλεύουν χωρίς σταθερό ωράριο και συμβάσεις εργασίας, χωρίς ασφάλεια και δικαιώματα, δεν θα δικαιούνται υπερωρίες, ρεπό και άδειες, ούτε καν αναρρωτικές ή άδειες εγκυμοσύνης. H εργοδοσία θα είναι νόμιμη, ενώ θα θεωρείται «ελεύθερη» επιλογή και «ατομική ευθύνη» των εργαζομένων το πόσες ώρες και μέρες θα δουλεύουν.

Τα αντεργατικά μέτρα εφαρμόζονται ήδη στην Ε.Ε., τόσο στον ιδιωτικό τομέα, όσο και στο δημόσιο, ιδίως  στον τουρισμό, στην εστίαση, στην υγεία, την κοινωνική εργασία, το εμπόριο, την εκπαίδευση με δραματικές συνέπειες για τις εργαζόμενες.

Η  κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της προσπαθούν να μας πείσουν πως τα μέτρα αυτά αφορούν μόνο τον ιδιωτικό τομέα,  κρύβουν πως ήδη το δημόσιο ιδιωτικοποιείται σταδιακά, μέσω ΣΔΙΤ, πως ολόκληροι τομείς καθαριστές/ριες  παραδίδονται σε εργολάβους με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους/ες, με προγράμματα κατάρτισης ή «κοινωφελών υπηρεσιών», επιδιώκουν όλα αυτά να γίνουν κανονικότητα και καθολικά!

Εξαιρετικά προκλητικά, η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση το νομοσχέδιο μετά από τις φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, και τις πυρκαγιές. Την ίδια στιγμή η ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ διαφημίζει  την επιτυχία της περιβόητης επενδυτικής βαθμίδας, εμμένει στη γραμμή της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Για το τον κόσμο της εργασίας επιφυλάσσει φτώχεια, άγρια εκμετάλλευση και νέα χαράτσια, ενώ στο κεφάλαιο τάζει νέο επενδυτικό παράδεισο και κέρδη.

Αγωνιστική απάντηση και απεργιακός αγώνας για να μην περάσει το νομοσχέδιο!

Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Να οργανώνουμε τον αγώνα μας, μέσα από γενικές συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα, χωρίς να περιμένουμε τις κινήσεις εκτόνωσης της ΓΣΕΕ και των υποταγμένων ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος. Μέσα από διαδικασίες οριζόντιου και δημοκρατικού συντονισμού των σωματείων, που πρέπει να συνεχιστούν και να διευρυνθούν. Με λογική σύγκρουσης, κλιμάκωσης και ανυποχώρητου αγώνα και διεκδίκησης μιας ολόκληρης ζωής.

Ως ΣΕΕΕΗ προκηρύσσουμε Στάση Εργασίας την Πέμπτη 21/09, 10:00 με 13:00

Με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του κόσμου της εργασίας, διεκδικούμε:

Κανένας μισθός κάτω από 1.000 ευρώ καθαρά για να ζούμε αξιοπρεπώς από μια και μόνο δουλειά. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον κλάδο της έρευνας που να καλύπτει πλήρως τις μισθολογικές και ασφαλιστικές μας ανάγκες. Κατάργηση του άθλιου καθεστώτος των υποτροφιών. Συμβάσεις που αναγνωρίζουν την εργασία μας.

Κατάργηση του ν. Χατζηδάκη. Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση!

Μόνιμες προσλήψεις διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού για την κάλυψη πάγιων αναγκών των ιδρυμάτων.

Κατάργηση της ΚΥΑ 152694/Ζ1/25.11.2021 που υποχρεώνει την επιστροφή δεδουλευμένων από τους/τις συναδέλφους/φισσες μας. Καμία διεκδίκηση δεδουλευμένων από το ΙΚΥ και οποιοδήποτε άλλο ίδρυμα, να σταματήσουν άμεσα οι εκβιασμοί.

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση