HomePost ItΣυνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων & Ποτών Ηρακλείου: Κάλεσμα στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων & Ποτών Ηρακλείου: Κάλεσμα στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Τι αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με ανακοίνωσή τους το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων & Ποτών Ηρακλείου καλούν όλους και όλες στην απεργία της Πρωτομαγιάς, στις 10 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας.

Αναλυτικά αναφέρουν

Η 1η Μαΐου δεν είναι Αργία, η 1η Μαΐου δεν είναι η ημέρα των λουλουδιών! Η 1η Μαΐου είναι ο αγώνας που έδωσαν οι εργάτες στο Σικάγο το 1886 για το 8ωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας, ο αγώνας που έδωσαν οι καπνεργάτες το 1888 στη Δράμα, η πρώτη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση το 1894 στην Αθήνα,  η μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις το 1936 στην Θεσσαλονίκη που βάφτηκαν με αίμα εργατών έως και την Πρωτομαγιά του 1944 με την ηρωική θυσία των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή μέσα σε αυτούς και ο Ναπολέων Σουκατζίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Ηρακλείου.

80 χρόνια από την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή και ακόμα μας αποδεικνύει ότι η εργατική τάξη έχει γράψει με το ανεξίτηλο μελάνι του αίματός της τις πιο λαμπρές σελίδες του ταξικού αγώνα, της οργανωμένης πάλης και της διεκδίκησης.  Δεν θα περάσει η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να καταργήσει την απεργία της πρωτομαγιάς, βασισμένη σε νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και να την μετατρέψει σε εορταστική αργία. Η Πρωτομαγιά αποτελεί για την εργατική τάξη σε όλο τον κόσμο τον φάρο της ανειρήνευτης ταξικής πάλης.

Κόντρα στις ξεπουλημένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να υπονομευόσουν τις Απεργίες τόσο στις 28 Φλεβάρη όσο και στις 17 Απρίλη, η εργατική τάξη τους έστειλε το μήνυμα ότι απέναντι στα κέρδη των καπιταλιστών προτάσσει την ζωή της.

Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι Απεργία! Και έτσι αγωνιστικά θα την τιμήσουν και φέτος.

Την ίδια περίοδο που στη χώρα μας οι εργαζόμενοι βιώνουν τη φτώχεια και την εκμετάλλευση, αναγκάζονται να ζουν με μισθούς μειωμένους κατά 25% σε σχέση με το 2010, το μηνιάτικο να φτάνει για τις πρώτες 20 μέρες του μήνα, με την ακρίβεια να έχει κάνει βασικά αγαθά επιβίωσης απλησίαστα. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι καταγράφουν κέρδη ρεκόρ, στηριζόμενοι στα τσακισμένα δικαιώματα των εργαζομένων, στις ελλείψεις μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς που έχουν οδηγήσει σε εκατοντάδες νεκρούς συναδέλφους μας.

Ο κλάδος των Τροφίμων – Ποτών – Γάλακτος είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στη βιομηχανία, απασχολώντας άμεσα πάνω από 150.000 εργαζόμενους. Και όμως Κλαδική Σύμβαση δεν υπάρχει, οι μισθοί είναι παγωμένοι εδώ και 12 χρόνια, ενώ από τις Επιχειρησιακές Συμβάσεις δεν καλύπτεται ούτε το 10% των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα αρχίζουν και εφαρμόζονται τα αντεργατικά νομοσχέδια της τωρινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως η 6η ημέρα εργασίας για επιχειρήσεις με συνεχόμενη λειτουργιά. Έχουμε ήδη παράδειγμα στον κλάδο μας στην επιχείρηση ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ (νερά Ζαγόρι), η οποία υποχρέωνε τους εργαζόμενους να δουλεύουν 6 και 7 ημέρες την εβδομάδα. Η απάντηση των εργαζομένων δεν άργησε να έρθει οι όποιοι έφτιαξαν το σωματείο τους, και με  τον αγώνα τους έχουν δώσει την καλύτερη απάντηση στην εργοδοσία.

Έχουμε όμως και τα πρώτα θετικά αποτελέσματα όπως η υπογραφή ΣΣΕ στη «ΔΕΛΤΑ» Αττικής μετά και από αγωνιστικές αποφάσεις των εργαζομένων και του σωματείου τους, με αυξήσεις από 6% έως 17,5%.

Ένταση της εκμετάλλευσης και πόλεμος!

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η κυβέρνηση ακόλουθη πιστά τις οδηγίες των ΗΠΑ,ΝΑΤΟ και ΕΕ εντείνοντας την εμπλοκή της στον πόλεμο τόσο στην Μέση Ανατολή όσο και στην Ουκρανία, στέλνοντας φρεγάτες και όπλα στο «μάτι του κυκλώνα». Δεν φτάνουν όλα αυτά βγαίνουν και στελέχη της κυβερνήσεις με δηλώσεις τους και μας κουνάνε το χέρι λέγοντας «ότι είμαστε ενεργό μέλος της ΕΕ και αυτό σημαίνει ότι, αν μας ζητηθεί, πρέπει να ανταποκριθούμε. Να είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε τους καναπέδες και να μπούμε στην πρώτη γραμμή».

Με αφορμή όλα αυτά καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου μας, μαζί με το Συνδικάτο τους να οργανώσουν τον αγώνα τους για τις σύγχρονες ανάγκες τους.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Κατώτερο κλαδικό μισθό στα 1000 ευρώ ή 40 ευρώ ημερομίσθιο
  • Αύξηση σε ποσοστό 12% για το 2024
  • 8ωρο – 5νθήμερο – 40ωρο
  • Όχι στην εργολαβική εργασία και στην διευθέτηση χρόνου εργασίας, στα εξαντλητικά ωράρια
  • Ξεπάγωμα όλων των ωριμάνσεων (τριετίες) από τον Φεβρουάριο του 2012
  • Αυξήσεις σε όλα τα επιδόματα
  • Μέτρα υγιεινής και Ασφάλειας
  • Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής των δήμων, για την προστασία από φυσικές καταστροφές. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς.

Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι Απεργία!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 1 ΜΑΙΟΥ

ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ,

ΣΤΙΣ 10πμ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

ΣΤΟ ΜΠΛΟΚ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΜΑΣ

Διαφήμιση
Διαφήμιση