HomeΚΡΗΤΗ«Heraklion Flavors»: Mε επιτυχία ένα διήμερο γεμάτο με γεύσεις, αρώματα και παραδόσεις

«Heraklion Flavors»: Mε επιτυχία ένα διήμερο γεμάτο με γεύσεις, αρώματα και παραδόσεις

Στις Άνω Ασίτες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι Άνω Ασίτες αποτέλεσαν το διήμερο 24 & 25 Αυγούστου 2023,  προορισμό του Φεστιβάλ γαστρονομίας «Heraklion Flavors» , το οποίο διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ο Δήμος Ηρακλείου μαζί με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό του Δήμου Ηρακλείου.

Το διήμερο Φεστιβάλ έλαβε μέρος στην πλατεία Αγίου Ιωάννη και είχε ενταχθεί στην επιτυχημένη σειρά εκδηλώσεων του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Άνω Άσιτών οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις 29 Αυγούστου ανήμερα της εορτής του Αγίου Ιωάννη του Ριγολόγου .

Διαρκής στόχος του Δήμου Ηρακλείου και του Αναπτυξιακού Οργανισμού είναι μέσα από ανάλογες εκδηλώσεις στην ενδοχώρα, να προβάλλει την γαστρονομική  ταυτότητα  των τοπικών προϊόντων της υπαίθρου,  να αναδεικνύει την άυλη πολιτιστική κληρονομιάς και να συνδέσει τον αγροδιατροφικό τομέα με τους καταναλωτές.

Την Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023 (απόγευμα), έγινε παρουσίαση από την Ευαγγελία Κοπιδάκη στους επισκέπτες του φεστιβάλ την τέχνη της παραδοσιακής καλαθοπλεκτικής, μέσα από μια ανοιχτή βιωματική επίδειξη την οποία παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον οι παρευρισκόμενοι και είχαν την δυνατότητα να αλληλοεπιδράσουν και να μάθουν με κάθε λεπτομέρεια μια τέχνη που έρχεται από τα βάθη του χρόνου .

Στην συνέχεια ο Δρ. Στεφανάκης Αλέξανδρος- κτηνίατρος, πραγματοποίησε μια ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα «Τυποποίηση Αγροτικών προϊόντων. Μια  κοινωνική και νομοθετική απαίτηση. Προτάσεις για τα προϊόντα του Δήμου». Το κοινό από την ομιλία έλαβε πολύτιμη πληροφόρηση για την σημαντική διατροφική αξία των αγροτικών προϊόντων μας και την συμβολή που θα έχει στην τοπική οικονομία η περαιτέρω τυποποίηση τους

Το βράδυ το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με μια παραδοσιακή καντάδα, με την μουσική συντροφιά και τις νότες του Μιχάλη Κοπιδάκη (λύρα και τραγούδι) του Γιώργου Λιαπάκη (λύρα και τραγούδι), του Γιώργου Χειμωνάκη και του Γιώργου Περιστέρη (λαούτα), όπου περιηγήθηκαν στα στενά και στα φιλόξενα σπίτια των Άνω Ασιτών. Όλοι μαζί καλλιτέχνες, κάτοικοι και επισκέπτες είχαν την δυνατότητα να τραγουδήσουν παρέα, να γευτούν τα νόστιμα κεράσματα από του κατοίκους και τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού και να χορέψουν με τους παραδοσιακούς σκοπούς.

Την Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023 (απόγευμα) η μαγείρισσα παραδοσιακών κρητικών συνταγών και food blogger Νεκταρία Κοκκινάκη και ο γνωστός σεφ Κωστής Κωστάκης  παρουσίασαν ένα γαστρονομικό «ταξίδι» στην κρητική κουζίνα του χθες και του σήμερα. Οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά την διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών πιάτων , να μάθουν τα ιδιαίτερα μυστικά παρασκευής τους και στο τέλος να δοκιμάσουν το γευστικό αποτέλεσμα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση