HomeHL-9Εκτινάχθηκε το 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Βερολίνο

Εκτινάχθηκε το 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Βερολίνο

Η ελληνική κινηματογραφική σκηνή παρουσιάζεται ως εξαιρετικά ζωντανή και ουσιαστική, με 30 συμμετοχές στο Φεστιβάλ στον κινηματογράφο Babylon, στην Πλατεία «Ρόζα Λούξεμπουργκ», οι οποίες τα έχουν όλα, αναφέρουν τα ΜΜΕ. Ποιες ταινίες ξεχώρισαν.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Απόλυτα ικανοποιημένη από τo φετινό Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Βερολίνο δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια της διοργάνωσης Σοφία Σταυριανίδου, κάνοντας λόγο για εκτίναξη του αριθμού των θεατών, αλλά και για σημαντική αναβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών. Οι «νικητές» του 9ου Φεστιβάλ ήταν οι ταινίες «Animal» της Σοφίας Εξάρχου, το ντοκιμαντέρ «Πένθος – Αυτοί που μένουν» των Μυρτώς Πατσαλίδου και Μαρίας Δούκα και η μικρού μήκους «Buffer Zone» του Σάββα Σταύρου.

«Δεν είμαι απλώς ικανοποιημένη, αλλά πολύ ευτυχισμένη» από την εξέλιξη της φετινής διοργάνωσης, δηλώνει στο ΑΠΕ με εμφανή ενθουσιασμό η «ψυχή» του Φεστιβάλ ήδη από την σύλληψη της ιδέας και διευθύντριά του σήμερα, Σοφία Σταυριανίδου. Ο κινηματογράφος που φιλοξενεί εδώ και χρόνια το ελληνικό φεστιβάλ, το ιστορικό Babylon στην Πλατεία «Ρόζα Λούξεμπουργκ», ανέφερε ότι «έκοψε» τουλάχιστον 3000 εισιτήρια, 500 περισσότερα από πέρυσι.

«Το Φεστιβάλ φέτος εκτινάχθηκε. Και όχι μόνο από την άποψη των εισιτηρίων. Είχαμε 40 προσκεκλημένους συντελεστές ταινιών, τους περισσότερους από ποτέ, πολλές εκδηλώσεις «Q & A» με σκηνοθέτες και άλλους εκπροσώπους ταινιών να συζητούν με το κοινό μετά την προβολή της ταινίας τους», επισημαίνει η κυρία Σταυριανίδου και αναδεικνύει ως σημαντικότερο παράγοντα επιτυχίας το «να συνοδεύεται η ταινία από τον δημιουργό της». «Το κοινό του Βερολίνου είναι ανήσυχο – διψάει να συζητήσει με δημιουργούς και να μάθει λεπτομέρειες για τις σκέψεις πίσω από τα έργα, ακόμη και αν κάτι στην ταινία δεν του άρεσε», προσθέτει.

Ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία σημείωσαν η ταινία έναρξης «Φόνισσα» της Εύας Νάθαινα, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, για την οποία μάλιστα το Babylon προγραμμάτισε επιπλέον, ανεξάρτητη προβολή για αύριο, αλλά και η queer κομεντί «Το καλοκαίρι της Κάρμεν», του Ζαχαρία Μαυροειδή που προβλήθηκε στη λήξη του Φεστιβάλ. Επίσης οι ταινίες «Animal», «Θρήνος – Αυτοί που μένουν», «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία» και «Λεσβία».

Ιδιαίτερη μνεία κάνει η κυρία Σταυριανίδου για το masterclass του γνωστού σκηνοθέτη και συνιδρυτή του Φεστιβάλ Αστέρη Κούτουλα, το οποίο αφορούσε την πλατφόρμα του «liquid staging» στο σινεμά. «Ο Αστέρης Κούτουλας έχει πάντα μεγάλο ενδιαφέρον και το απέδειξε και φέτος, με την παρουσίαση του δικού του τρόπου να αποδομεί τις τέχνες και να τις ενώνει κατόπιν προκειμένου να φτιάξει κάτι νέο», επισημαίνει.

Πού οφείλεται όμως η ιδιαίτερη επιτυχία του φετινού Φεστιβάλ; «Στο Φεστιβάλ μας πρωταγωνιστές είναι οι ταινίες, οι δημιουργοί τους και οι θεατές και αυτοί οι πρωταγωνιστές είναι που δημιουργούν κάθε φορά την ατμόσφαιρα. Φέτος είχαμε παλμό και ζωντάνια και αυτό είναι το σημαντικότερο», λέει η Σοφία Σταυριανίδου, η οποία ηγείται μιας καλοκουρδισμένης ομάδας που γνωρίζει καλά και αγαπά το σινεμά, τους Έλληνες δημιουργούς και τη σκοτεινή αίθουσα.

Ο Τύπος του Βερολίνου επέδειξε και φέτος έντονο ενδιαφέρον για τη σύγχρονη ελληνική κινηματογραφική παραγωγή. «Η ελληνική κινηματογραφική σκηνή παρουσιάζεται ως εξαιρετικά ζωντανή και ουσιαστική, με 30 συμμετοχές στο Φεστιβάλ στον κινηματογράφο Babylon, οι οποίες τα έχουν όλα (…) Μια ζωτικής σημασίας δημιουργική σκηνή καταφέρνει να υλοποιήσει τις θέσεις της σε ταινίες και να τις παρουσιάσει προς συζήτηση.

Τα ταμπού δεν αποφεύγονται, ειδικά στα ντοκιμαντέρ», αναφέρει ενδεικτικά η Berliner Zeitung και κάνει ιδιαίτερη μνεία στις ταινίες «Animal» και «Λεσβία». Αναφορές στις ταινίες του Φεστιβάλ και στο φετινό αφιέρωμα στις ταινίες τρόμου φιλοξένησε και το RadioEins της δημόσιας γερμανικής ραδιοφωνίας Βερολίνου – Βρανδεμβούργου.

Σε ό,τι αφορά το διαγωνιστικό μέρος της διοργάνωσης, το βραβείο Emerging Greeks, το οποίο χορηγεί με το ποσό των 1000 ευρώ το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, απονεμήθηκε στην ταινία «Animal» της Σοφίας Εξάρχου, με την κριτική επιτροπή να εξηγεί ότι «Η ταινία συνδυάζει μια καλλιτεχνική, κινηματογραφική πρόταση με ένα πολιτικό αφήγημα, που βυθίζεται στα σκοτεινά σπλάχνα του καπιταλισμού. Πρόκειται για μια μυθοπλασία βαθιά ριζωμένη στην πραγματικότητα, που κρατά το βλέμμα του θεατή καρφωμένο πάνω της».

Ειδική μνεία απονεμήθηκε στην ταινία «Medium» της Χριστίνας Ιωακειμίδη, «σε μια πολλά υποσχόμενη φωνή του ελληνικού κινηματογράφου, μια ταινία που λάμπει μέσω της mise-en-scène της, μια ευγενή και γεμάτη σεβασμό απεικόνιση της οικειότητας».

Το βραβείο Ντοκιμαντέρ που συνοδεύεται από το ποσό των 500 ευρώ – χορηγία της Musou Music Group – κέρδισε η ταινία «Πένθος – Αυτοί που μένουν» των Μυρτώς Πατσαλίδου και Μαρίας Λούκα με την εξής αιτιολογία από την κριτική επιτροπή: «Ο φασισμός πρέπει να εξαλειφθεί. Προβάλλοντας αυτήν την ιδιαζόντως επιτακτική κοινωνικοπολιτική ανάγκη των καιρών μας μέσα από τις μοίρες τριών νέων ανθρώπων, οι κινηματογραφίστριες υπογραμμίζουν το παράλογο του μίσους και δίνουν φωνή στους γονείς, οι οποίοι δεν δέχονται να θρηνήσουν σιωπηρά».

Το Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους που συνοδεύεται από το ποσό των 500 ευρώ – χορηγία του Illuseum Berlin – κέρδισε η ταινία «Buffer Zone» του Σάββα Σταύρου, επειδή «Οι χαρακτήρες της ταινίας αποτελούν πρωταθλητές της ενότητας, σε έναν κόσμο που επισκιάζεται από συγκρούσεις. Η ακλόνητη δέσμευσή τους απέναντι στην ειρήνη μάς εμπνέει να ονειρευτούμε έναν κόσμο χωρίς σύνορα, που θα καθοδηγείται από την ακατανίκητη αγάπη και την κατανόηση».

Διαφήμιση
Διαφήμιση