HomeΚΡΗΤΗ«Λαϊκή Συσπείρωση»: Ανακοίνωση του Αλέκου Μαρινάκη για το Φαράγγι της Σαμαριάς

«Λαϊκή Συσπείρωση»: Ανακοίνωση του Αλέκου Μαρινάκη για το Φαράγγι της Σαμαριάς

«Είναι τεράστια η σημασία της προστασίας του Εθνικού Δρυμού των Λευκών Ορέων»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

 

Συγχαίρουμε τους πυροσβέστες, τους γιατρούς, τους εργαζόμενους στο Φαράγγι της Σαμαριάς,  που έδωσαν με αυτοθυσία τη μάχη για να σωθεί ο τραυματισμένος επισκέπτης.

Είναι όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι που σε κάθε περίπτωση προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, αντιμετωπίζοντας τεράστιες δυσκολίες,  εξαιτίας της γύμνιας του αστικού κράτους για πρόληψη και προστασία του λαού και  για προστασία του περιβάλλοντος, ανάγκες  που θυσιάζονται στον βωμό του «κόστους – οφέλους»  για τα κέρδη των ομίλων.

Στα πλαίσια αυτής της «κανονικότητας» που αντιμετωπίζει την προστασία της ζωής, της περιουσίας του λαού και του περιβάλλοντος ως κόστος, κάθε χρόνο η χώρα πνίγεται στον «μαύρο καπνό» που βγάζει η εγκληματική πολιτική «κόστους- οφέλους» στην πυροπροστασία της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.  Τα όσα βιώνουμε εδώ και μέρες με τις πυρκαγιές,  με τις τραγικές απώλειες, αποδεικνύουν  ότι τα κέρδη των ομίλων και το δικαίωμα στη ζωή σε ένα ασφαλές περιβάλλον είναι ασυμβίβαστα.

Είναι τεράστια η σημασία της προστασίας του Εθνικού Δρυμού των Λευκών Ορέων (Σαμαριάς) και των περιοχών με ιδιαίτερη φυσική αξία, της συνεχούς επιστημονικής παρακολούθησής τους, της διαφύλαξης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και της διατήρησης της οικολογικής ισορροπίας.

Είναι αποκλειστική ευθύνη των αρμόδιων κρατικών φορέων να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της φύσης και του τοπίου του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού φυσικού πόρου, ώστε  το μέρος αυτό και τις φυσικές ομορφιές του να μπορούν να το απολαμβάνουν, δωρεάν,  κάθε χρόνο όλο και πιο πολλοί.

Στα παραπάνω πλαίσια,  ως «Λαϊκή Συσπείρωση»  Κρήτης τονίζουμε ότι:

         Ο σχεδιασμός (που εν τέλει ακυρώθηκε) για τη διάβαση του φαραγγιού της Σαμαριάς με υπεύθυνες δηλώσεις των επισκεπτών είναι απαράδεκτος,  γιατί πετά το μπαλάκι των ευθυνών στον κόσμο και  είναι στο πλαίσιο της λογικής του αστικού κράτους, με την επίκληση της «ατομικής ευθύνης» σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την προστασία του λαού.

         Η μη υλοποίηση  διαχρονικά από τις κυβερνήσεις των αναγκαίων έργων – παρεμβάσεων για το φαράγγι της Σαμαριάς, για την προστασία του φαραγγιού και για την πιο ασφαλή διάβαση και την προστασία από κατολισθητικά και βραχοπτωτικά φαινόμενα στο μονοπάτι διέλευσης,  αποδεικνύει την επιλεκτική ανικανότητα του αστικού κράτους να προστατεύσει τη ζωή και το περιβάλλον. Μάλιστα, τα έσοδα του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς από την επιβολή εισιτηρίου, στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης  του περιβάλλοντος,  όχι μόνο δεν διατίθενται για την προστασία του φαραγγιού,  αλλά υπάρχουν καταγγελίες για υποβάθμιση.

         Χρειάζεται να αποζημιωθούν εργαζόμενοι,  μικροί αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ της περιοχής για την απώλεια εισοδήματος λόγω κλεισίματος του φαραγγιού, απώλεια που προστέθηκε στα οξυμένα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν από τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων.

         Η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου Κρήτης, με σύμπλευση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, αποσιωπά τις ελλείψεις στην προστασία του περιβάλλοντος και στηρίζει το αντιπεριβαλλοντικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων. Ταυτόχρονα ανοίγει τον δρόμο για την καταστροφή του περιβάλλοντος, με βασικό κριτήριο τις ανάγκες των ομίλων της «πράσινης ανάπτυξης» και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως και άλλων επενδυτών, πχ στον τουρισμό, σε βάρος του περιβάλλοντος και του λαού της Κρήτης. Αυτό βοά η ίδια η πραγματικότητα στα Χανιά (Στόμιο,  Φαλάσαρνα, φαράγγι Κανδάνου, Πλατανιάς κτλ) και σε όλη την Κρήτη. Σ΄ αυτή την αντιλαϊκή- αντιπεριβαλλοντική πολιτική ο λαός της Κρήτης δεν πρέπει να δώσει συγχωροχάρτι στις εκλογές του Οκτώβρη. Χρειάζεται να δυναμώσει τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης»  για να δυναμώσει η διεκδίκηση για την προστασία και του περιβάλλοντος και του λαού.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση»  Κρήτης  καλεί τον λαό και τους μαζικούς φορείς του νησιού να διεκδικήσουν :

  • Τη λήψη με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση όλων των άμεσων μέτρων, με την ολοκλήρωση του ελέγχου του ΕΑΓΜΕ, για την ασφαλή διάβαση του φαραγγιού.
  • Την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης όλων των μελετών και έργων που εξασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος στον Εθνικό Δρυμό των Λευκών Ορέων (Σαμαριάς) και του λαού.
  • Την αποζημίωση εργαζόμενων, μικρών αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ της περιοχής για την απώλεια εισοδήματος λόγω κλεισίματος του φαραγγιού.
  • Την εξασφάλιση της πλήρους και δωρεάν πρόσβασης των εργαζόμενων, του λαού στον Εθνικό δρυμό της Σαμαριάς και σε όλους τους Εθνικούς δρυμούς
  • Την κατάργηση του νόμου 4685/2020 της ΝΔ, του νόμου 4519/2018 του ΣΥΡΙΖΑ και κάθε άλλου νόμου που διευκολύνει και υπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος του λαού, των εργαζομένων και του περιβάλλοντος.
  • Την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής εκμετάλλευσης του Περιβάλλοντος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση