HomePost ItΗ ΕΛΜΕ Ηρακλείου στο πλευρό του Σωματείου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Η ΕΛΜΕ Ηρακλείου στο πλευρό του Σωματείου Ελλήνων Αρχαιολόγων

«Απαράδεκτη» η απόφαση της Λ. Μενδώνη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η ΕΛΜΕ Ηρακλείου καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση της υπουργού πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, να ανακαλέσει την άδεια χρήσης του κτιρίου που χρησιμοποιεί ως έδρα του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, επειδή πραγματοποίησε εκδήλωση με τίτλο «Δικαιοσύνη στο Έγκλημα της Πύλου» στις 18  Ιουλίου 2023.

Συγκεκριμένα, ύστερα από δημοσίευμα στα ΝΕΑ, υπογραφόμενο από τον Γ. Παπαχρήστο, η υπ. Λίνα Μενδώνη κάλεσε τα μέλη του Συλλόγου να εξηγήσουν «εντός 2 ημερών» γιατί παραχώρησαν τον κήπο του κτιρίου του ΣΕΑ για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης. Λίγες μέρες αργότερα, εν μέσω Αυγούστου, αποφασίστηκε η έξωση. Το κτίριο αυτό -παραχωρημένο από το 1982, επί Μ. Μερκούρη- έχει χρησιμοποιηθεί για την προαγωγή των κοινωνικών, πολιτιστικών και ανθρωπιστικών  σκοπών του συλλόγου αρχαιολόγων.  Αξίζει να σημειώσουμε ότι η  επίμαχη εκδήλωση έγινε με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του.

Είναι προφανές ότι η  απαγόρευση χρήσης του εν λόγω χώρου  συνιστά πράξη λογοκρισίας, επίδειξη ισχύος και μνημείο αυταρχισμού. Αποτελεί επίθεση στο δικαίωμα της  κριτικής και στην ελευθερία της  συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης. Σε αυτήν αναγράφεται: «Έτι επιβαρυντική συνθήκη συνιστά το γεγονός ότι, εν γνώσει του Σ.Ε.Α., η εκδήλωση εντός δημοσίου ακινήτου-μνημείου (…) αφορούσε σε πρόσφατο πραγματικό περιστατικό, το οποίο είχε λάβει πολιτικές διαστάσεις, η δε εκδήλωση ελάμβανε συγκεκριμένη θέση επί του θέματος, όπως προέκυπτε ήδη από τον τίτλο αυτής». Η υπουργός πολιτισμού επομένως δηλώνει ευθέως ότι όχι μόνο δεν αναγνωρίζει το αναφαίρετο δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου, αλλά επιπλέον έχει την απαίτηση  οι όποιες εκδηλώσεις των σωματείων να…συμμορφώνονται στις κατευθύνσεις της κυρίαρχης πολιτικής

Είναι ευνόητο ότι  η εκδήλωση για το πολύνεκρο ναυάγιο  με θύματα εκατοντάδες προσφύγων στην Πύλο και συνολικά στη  Μεσόγειο -ναυάγιο που συγκλόνισε όλο τον κόσμο-  ανέδειξε  τις   πολιτικές ευθύνες τόσο της ΕΕ, αλλά και της ελληνικής σημερινής  κυβέρνησης  και των προκατόχων της.

Για το λόγο αυτό  η υπουργός πολιτισμού, κ. Λ. Μενδώνη, επέλεξε να «ξεκαθαρίσει λογαριασμούς» επιτιθέμενη  στο Σύλλογο Αρχαιολόγων, ο οποίος συγκρούστηκε μαζί της σε πλήθος θεμάτων, όπως η καταστροφή των αρχαίων της Βενιζέλου, το τσιμέντωμα της Ακρόπολης, η μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ και η συλλογή Στερν. Η αντίσταση στην επιχειρούμενη εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς,  αλλά και η καταδίκη της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, που τηρεί απαρέγκλιτα  σημερινή   κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά , όπως και οι προκάτοχές της (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ), αποτελούν τη βασική αιτία της απαράδεκτης απόφασης για έξωση του ΣΕΑ από τον αρχαιολογικό χώρο.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον ΣΕΑ και σε αυτή την μάχη του ενάντια στον αυταρχισμό και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης, αλλά και συνολικότερα ενάντια  στην αντιδραστική πολιτική  που πνίγει πρόσφυγες στην Πύλο, καλύπτει  τους ναζί να μπαίνουν ανενόχλητοι και να δολοφονούν στην Ν. Φιλαδέλφεια, αφήνει να καίγονται τα δάση, να τινάζονται στον αέρα  αποθήκες πυρομαχικών στην Αγχίαλο  και ισοπεδώνει τα εργασιακά δικαιώματα, επιβάλλοντας ρυθμίσεις για 16ωρη εργασία.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση