HomeHL-TOPΑυτοψία στα Τείχη από την Λίνα Μενδώνη- Αναγκαία η καθολική προσβασιμότητα

Αυτοψία στα Τείχη από την Λίνα Μενδώνη- Αναγκαία η καθολική προσβασιμότητα

Υπογράφηκαν οι συμβάσεις για την ανάδειξη υδατογεφυρών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο Ηράκλειο βρίσκεται από το πρωί η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη όπου πραγματοποιεί σειρά επαφών και συναντήσεων σε μέρη πολιτισμού της περιφερειακής ενότητας.

Στα Ενετικά Τείχη του Ηρακλείου

Αυτοψία στα Ενετικά Τείχη του Ηρακλείου πραγματοποίησαν η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, συνοδευόμενοι από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Γιώργο Διδασκάλου, την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Έλενα Κουντούρη, την Διευθύντρια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ηρακλείου Βάσω Συθιακάκη, τους Αντιδημάρχους Γιώργο Σισαμάκη, Νίκο Γιαλιτάκη, Στέλα Αρχοντάκη – Καλογεράκη και Ρένα Παπαδάκη – Σκαλίδη, τον Πρόεδρο της ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ Κώστα Βαρβεράκη και υπηρεσιακά στελέχη.

Κατά την αυτοψία, που ξεκίνησε από την Πύλη Βιτούρι και κατέληξε στον Προμαχώνα Μαρτινένγκο, ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός είχε τη δυνατότητα να εξηγήσει επί τόπου τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν για το Ηράκλειο, τους επισκέπτες και τους κατοίκους του από την ένταξή τους στην καθημερινότητα της πόλης.

Συζητήθηκαν επίσης τα έργα που έχουν γίνει και αποδεικνύουν ότι έχει υπάρξει μέριμνα από τον Δήμο, επί μέρους θέματα που αναφέρονται στις υπό εξέλιξη προγραμματικές συμβάσεις Δήμου – Υπουργείου, καθώς και τα έργα πρασίνου με τα ενδημικά φυτά, που σύντομα θα αρδεύονται από τη νέα μονάδα τριτοβάθμιας επεξεργασίας της ΔΕΥΑΗ. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τον Δήμαρχο Αλέξη Καλοκαιρινό στις ήπιες παρεμβάσεις και τις ελαφρές χρήσεις του μνημείου που προβλέπονται στον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής, στην ετοιμότητα του Δήμου να αναλάβει τη διαχείρισή τους, ενώ και οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη καθολικής προσβασιμότητας των Τειχών από τους πολίτες.

kalokairinis_mendoni_2

Παράλληλα με την αυτοψία, Αλέξης Καλοκαιρινός και Λίνα Μενδώνη είχαν την ευκαιρία να συζητούν και για ιστορικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το σπουδαίο μνημείο των Τειχών, που αποτελεί όπως είναι γνωστό το μεγαλύτερο οχυρωματικό έργο της Μεσογείου.

kalokairinis_mendoni_1

Σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης για τα έργα ΕΣΠΑ

Την Περιφέρεια Κρήτης επισκέφθηκε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

Ακολούθησε σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Κρήτης με επίκεντρο τα έργα του ΕΣΠΑ στον τομέα του Πολιτισμού και τα οποία είτε βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης και ολοκλήρωσης, είτε σε επίπεδο μελετών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Γεωργία Μηλάκη, η Διευθύντρια της Διαχειριστικής Αρχής Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη, η ειδική Σύμβουλος της Υπουργού Άννα Παναγιωταρέα, ο Ειδικός Σύμβουλος του Περιφερειάρχη, αρχαιολόγος Γιώργος Τζωράκης, Διευθυντές και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Κρήτης.

20240306_mendoni_periferia_kritis

Στη διάρκεια της σύσκεψης υπογράφηκε από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Κρήτης, για την εκπόνηση τοπογραφικής και στατικής μελέτης στις υδατογέφυρες Αγίας Ειρήνης, Καρυδάκι (Morosini) και Φορτέτσα. Η δράση αποσκοπεί στην προστασία και την ανάδειξη του μεγαλύτερου αρχαίου υδρευτικού έργου που υλοποιήθηκε ποτέ στην Κρήτη και το οποίο εξασφάλισε για αιώνες την υδροδότηση του Ενετικού Χάνδακα, του μετέπειτα Μεγάλου Κάστρου και σημερινού Ηρακλείου.

Οι εν λόγω υδατογέφυρες αποτελούν τα πλέον χαρακτηριστικά σωζόμενα τμήματα του σπουδαίου έργου υδροδότησης της πόλης του Ηρακλείου, κατασκευασμένου το έτος 1627 – 1628, γνωστού ως υδραγωγείου Morosini, και ως μνημεία προστατεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η τοπογραφική μελέτη περιλαμβάνει την γεωμετρική τεκμηρίωση των τριών υδατογεφυρών και θα πραγματοποιηθεί τόσο με κλασσικές επίγειες τοπογραφικές μεθόδους όσο και με φωτογραμμετρικές μεθόδους.

Η στατική μελέτη περιλαμβάνει τον εντοπισμό των τρωτών σημείων των καταπονημένων από τη φθορά του χρόνου υδατογεφυρών (φθορές, ρηγματώσεις κ.λπ.), τον έλεγχο της στατικής τους επάρκειας και εν συνεχεία την διαμόρφωση πρότασης για την εφαρμογή μέτρων τοπικών αποκαταστάσεων — τοπικών ενισχύσεων, στην περίπτωση που αυτές απαιτούνται.

Το υπόλοιπο πρόγραμμά της

Στις 5 το απόγευμα, θα υπάρξει ειδική ενημερωτική συνεδρίαση υπό την Λίνα Μενδώνη με το Δ.Σ. του αρχαιολογικού μουσείου Ηρακλείου.

Αμέσως μετά η κ. Μενδώνη θα παραστεί στην εκδήλωση της ΝΟΔΕ Ηρακλείου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο ξενοδοχείο Ibis Styles Heraclion Central (Κορωναίου 26, Ηράκλειο)

Τέλος θα παρευρεθεί στα εγκαίνια της εκθεσιακής δράσης «Διάλογοι για την ισότητα των φύλων», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Πέμπτη 7 Μαρτίου

10.00 -11.30    Σύσκεψη με τον Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Αλέξη Καλοκαιρινό

12.00 -13.00    Αυτοψία στην Κνωσό με τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο Ηρακλείου

13.00 -14.00    Αυτοψία στις Αρχάνες με τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο Αρχανών Αστερουσίων κ. Μανώλη Κοκοσάλη

17.00   Αυτοψία στο Μουσείο Κεραμικής με το Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας κ. Βασίλη Κεγκέρογλου

18.30  Σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη για ΟΧΕ Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων

Παρασκευή 8 Μαρτίου

10.30   Συνάντηση στην Αρχιεπισκοπή με τον Σεβασμιώτατο Ἀρχιεπίσκοπο Κρήτης κκ. Εὐγένιο.

11.00   Αυτοψία στον Άγιο Μηνά με τον  Αρχιεπίσκοπο και τον Περιφερειάρχη

12.00   Σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιώργο Αθανασάκη  και τους υπευθύνους της Δαίδαλος ΑΟΤΑ κ. Γιώργο Μαυρογιάννη και κ. Βαγγέλη Κουτάντο για το Δικταίο Άντρο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση