HomeHL-CultureΜήδεια και… ξερό ψωμί

Μήδεια και… ξερό ψωμί

Στο Αρκαλοχώρι χθες το βράδυ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Μήδεια του Ευριπίδη προσέλκυσε πλήθος κόσμου χθες, Κυριακή 13/8 στο υπαίθριο Δημοτικό θέατρο του Αρκαλοχωρίου, μιας και η παράσταση ήταν δωρεάν, προσφορά της Περιφέρειας Ηρακλείου. Μάλιστα, η Περιφέρεια ανάρτησε και πανό-σημαία να το θυμίζει σε όλη τη διάρκεια της παράστασης.

Η λέξη Μήδεια προέρχεται από το ρήμα μέδομαι, το οποίο σημαίνει προνοώ, μελετώ, διαλογίζομαι και φροντίζω, καθώς και επινοώ, μηχανεύομαι και εν τέλει κυβερνώ, άρχω. Στην ενεργητική του διάθεση, μέδω, το ρήμα αποκτά τη σημασία του εξουσιάζω.

ikona_viber_2023-08-14_14-30-34-206

«Στη Μήδεια οι γυναίκες εκπροσωπούν τον λαό επί σκηνής. Η πιο ισχυρή φωνή σ’ αυτές είναι η ίδια η Μήδεια. Μια μειονότητα που υποτιμάται και καταπιέζεται και για αυτό επαναστατεί». Ο Ευριπίδης μέσα από αυτήν την τραγωδία φανερώνει τη θέση της γυναίκας μέσα στον κόσμο και να μην ξεχνάμε πως αυτός ο κόσμος ήταν ο κόσμος που επέτασσε ο Πελοποννησιακός πόλεμος. Δίνει λοιπόν μια ερμηνεία για το τι είναι η γυναίκα δια στόματος της Μήδειας: «είναι το μόνο πλάσμα που πληρώνει για να έχει αφέντη» αναφερόμενος στην προίκα που δίνει, για να παντρευτεί.

Πριν λοιπόν η Μήδεια μετατραπεί σε φονική μηχανή, δεν είναι παρά μια γυναίκα που σπαράζει στο κλάμα, επειδή προδόθηκε από τον άντρα που αγαπά. Νιώθει οργή για τον άπιστο Ιάσωνα και στρέφεται εναντίον της κοινωνίας που υποβιβάζει και προσβάλλει τη γυναίκα, είναι ένα έργο-αποτίναξη των δεσμών.

Η σκηνοθεσία της Λέας Μαλένη ευφάνταστη, τα φωνητικά και η κινησιολογία του Χορού μοναδικά, οι πρωταγωνιστές κάποιες φορές συνεπαίρνονταν από στόμφο, εκτός από την Ελένη Καστάνη που έπαιζε λες και ήταν η ίδια η Τροφός, γι αυτό απέσπασε και το πιο θερμό χειροκρότημα.

ikona_viber_2023-08-14_14-30-39-035

Τέλος, να επισημανθεί πως επειδή η παράσταση ήταν δωρεάν πολλοί θεατές έκριναν σκόπιμο να φέρουν μαζί τους μια σακούλα του σούπερ μάρκετ με πατατάκια και να τα τρώνε καθ’ όλη τη διάρκεια της, δείχνοντας έλλειψη σεβασμού στους ηθοποιούς που την ώρα της παράσταση θέλουν να συγκεντρωθούν και στους θεατές που πήγαν να απολαύσουν την παράσταση και όχι να ακούν το εκνευριστικό κρίτσι κρίτσι από τα πατατάκια. Μάλιστα, προκλήθηκαν και διαπληκτισμοί που ευτυχώς δε διέκοψαν την παράσταση.

Αλκινόη Μοσχίδου

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση