HomeΚΡΗΤΗΕσπερίδα στο Αρκαλοχώρι για το Ασφαλές Διαδίκτυο

Εσπερίδα στο Αρκαλοχώρι για το Ασφαλές Διαδίκτυο

Την περασμένη Πέμπτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μια άκρως ενδιαφέρουσα εσπερίδα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρέθηκαν την Πέμπτη 11 Απριλίου 2024, στο Συνεδριακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου, με πρωτοβουλία του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης. Επρόκειτο για την πρώτη, από μια σειρά δράσεων που πραγματοποιούνται από το Δήμο Μινώα Πεδιάδας, στο πλαίσιο στήριξης και ενδυνάμωσης της οικογένειας και του σχολείου, με έμφαση στην υγιή, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Στη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησαν, η Δημοσιογράφος και Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Μαριεύα Καρκανάκη για την Παραπληροφόρηση στο Διαδίκτυο και η Νομικός και Υπεύθυνη Επικοινωνίας της γραμμής SAFELINE.GR για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο, η οποία παράλληλα αναφέρθηκε στις δράσεις του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

Η ασφαλής χρήση του διαδικτύου αποτελεί φλέγον, μα πάνω απ’ όλα επίκαιρο ζήτημα, με το οποίο έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι γονείς και εκπαιδευτικοί. Όπως τονίστηκε, πέρα από την αδιαμφισβήτητη χρησιμότητα του Διαδικτύου, τίθεται επιτακτικά το ζήτημα της ορθής και ασφαλούς αξιοποίησης του, γεγονός που απαιτεί όμως την ανάπτυξη συγκεκριμένων δεξιοτήτων.  Δεδομένου ότι τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο στο διαδίκτυο σε όλο και μικρότερη και νεαρότερη ηλικία, εκείνο που προέχει, είναι η γνώση και όχι η δαιμονοποίηση του, καθώς ο τρόπος χρήσης του είναι αυτός που καθορίζει τις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει, πέρα από τα αδιαμφισβήτητα οφέλη που μπορεί να προσφέρει.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος συνεχάρη τις ομιλήτριες για την παρουσίαση και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Στέφανος Ψυλλάκης, ως υπεύθυνος διοργάνωσης αυτής της πρωτοβουλίας, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η Κοινωνική Λειτουργός του Κέντρου Κοινότητας Αθανασία Αλεφαντινού.

Ο Δήμαρχος στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ο κόσμος του Διαδικτύου και της εικονικής πραγματικότητας έχει ανοίξει νέους ορίζοντες πληροφόρησης και επικοινωνίας. Στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, η Τεχνολογία αποτελεί μονόδρομο. Το ίντερνετ αποτελεί ισχυρό εργαλείο στα χέρια μας, όμως πρέπει να  εστιάσουμε και να εφοδιαστούμε με τις απαραίτητες γνώσεις, σε ό,τι αφορά την άλλη πλευρά του Διαδικτύου, που δυστυχώς εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, ειδικά για τα παιδιά και τους εφήβους. Ψεύτικες και παραπλανητικές ειδήσεις, ψεύτικα προφίλ ή σελίδες με επιβλαβές και παράνομο περιεχόμενο, μπορούν να μας οδηγήσουν σε λάθος συμπεράσματα και ακόμα χειρότερα, σε κακοτοπιές. Ένα καλύτερο Διαδίκτυο είναι το ασφαλές Διαδίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να είμαστε ενημερωμένοι και ενσυνείδητοι πολίτες. Γι’ αυτό και εμείς ως Δήμος, από το δικό μας μετερίζι, συμβάλλουμε με ενημερωτικές ομιλίες στην ευαισθητοποίηση όλων, με στόχο την απόκτηση των απαραίτητων γνώσεων για την ασφαλή πρόσβαση και χρήση του».

Μετά το τέλος των παρουσιάσεων ακολούθησε συζήτηση όπου οι γονείς εξέφρασαν τις απορίες τους για τα ζητήματα ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου και τα μέτρα πρόληψης που είναι απαραίτητο να ληφθούν προς αποφυγή των πιθανών κινδύνων του Διαδικτύου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακολουθεί ανάλογη εκδήλωση στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Γυμνασίου & Λυκείου Καστελλίου, τη Δευτέρα 15 Απριλίου, στις 6 το απόγευμα με τίτλο: «Ψυχοκοινωνικές Παρεμβάσεις στη σχολική και εφηβική ηλικία, με εισηγητές τον Διευθυντή των Παιδικών Χωριών SOS Κρήτης Πέτρο Παπαδάκη, τον Ψυχολόγο Βαλεντίνο Τσαγκαράκη, ο οποίος θα αναφερθεί στην εξάρτηση και το Διαδίκτυο ενώ η Κοινωνική Λειτουργός Μαρία Ποντίκα θα αναφερθεί στον γονικό ρόλο κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.

Διαφήμιση
Διαφήμιση