HomeHL1-EconomyΑντίστροφη μέτρηση για «κούρεμα» στα δάνεια

Αντίστροφη μέτρηση για «κούρεμα» στα δάνεια

Πώς θα μπορούν να τα εξαγοράζουν δανειολήπτες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανοίγει η αγορά της χρηματοδότησης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, των οποίων τα δάνεια έχουν πωληθεί σε funds αλλά είναι βιώσιμα, από τρίτες εταιρείες (όχι από τις τράπεζες), με στόχο την εξυγίανση του δανείου σε συνδυασμό με «μεγάλο» κούρεμα της οφειλής (Discounted PayOff).

Ο δανειολήπτης θα έχει τη δυνατότητα να εξαγοράζει τα δάνεια που έχουν πωληθεί/ τιτλοποιηθεί και σήμερα τα έχουν αναλάβει οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων αφού λάβει χρηματοδότηση από ειδική εταιρεία. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίζει αξιοσημείωτο «κούρεμα» της οφειλής. Το «κουρεμένο» δάνειο θα μεταφέρεται στην ειδική εταιρεία μαζί με την υποθήκη που το συνοδεύει. Για την ανάγκη χρηματοδότησης των δανειοληπτών (της συγκεκριμένης κατηγορίας) από τρίτες εταιρείες μίλησε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης.

Η σύσταση των τρίτων εταιρειών ειδικού σκοπού έχει τις ευλογίες της κυβέρνησης αλλά και της εποπτικής Αρχής, εν προκειμένω της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και αυτό διότι με το άνοιγμα της χρηματοδότησης δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις), οι οποίοι δεν ανήκουν αποκλειστικά στους ευάλωτους αλλά είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, θα μπορέσουν να εξυγιανθούν οδηγώντας κατ’ επέκταση στη μείωση του βουνού των «κόκκινων» δανείων που έχουν φύγει μεν από τις τράπεζες, ωστόσο είναι παρκαρισμένα στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers).

Οι εν λόγω δανειολήπτες δεν έχουν πρόσβαση σε νέα χρηματοδότηση από τις ελληνικές τράπεζες, καθώς το δάνειό τους έχει ρυθμιστεί/πωληθεί και πλέον βρίσκονται στις λίστες του Τειρεσία (δεν πληρούν δηλαδή τα αυστηρά κριτήρια για τραπεζική χρηματοδότηση που έχει θέσει η ΕΚΤ).

Η πλειονότητα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι απαιτήσεις των οποίων είτε τιτλοποιήθηκαν είτε πωλήθηκαν, μεταβιβάστηκε από τις τράπεζες σε funds ή SPVs τιτλοποιήσεων με βαθύ «κούρεμα» σε σχέση με την ονομαστική απαίτηση. Υπάρχουν, επομένως, περιθώρια από την πλευρά του κατόχου της απαίτησης να συμφωνήσει σε μερική διαγραφή απαίτησης («κούρεμα» οφειλής), ιδιαίτερα σε περιπτώσεις οριστικού διακανονισμού με εφάπαξ εξόφληση.

Πώς θα λειτουργεί

Το πρόβλημα της έλλειψης χρηματοδότησης για εξαγορά δανείου (μέσω μεταφοράς του στον νέο χρηματοδότη) με βαθύ «κούρεμα» έρχονται να καλύψουν οι νέες εταιρείες. Μια εξ αυτών, που τελεί σε λειτουργία, είναι η Hellenic Finance, επικεφαλής της οποίας είναι ο πρώην τραπεζίτης Άνθιμος Θωμόπουλος, ενώ υπό σύσταση βρίσκεται η εταιρεία ειδικού σκοπού που δημιουργεί η Εθνική Τράπεζα σε συνεργασία με τον ξένο όμιλο Fortress. Πώς θα λειτουργούν η χρηματοδότηση και το «κούρεμα»; Ένα παράδειγμα: Η εταιρεία διαχείρισης (Intrum, doValue, Cepal) θα ζητήσει από τον δανειολήπτη ένα ποσό για να διαγράψει το 50%-60% του δανείου. Ο δανειολήπτης δεν έχει το ποσό, άρα θα μπορεί να κάνει τη διευθέτηση με χρηματοδότηση από τις εταιρείες ειδικού σκοπού. Στις τράπεζες δεν μπορεί να απευθυνθεί, καθώς είναι «κόκκινος». Εφόσον, λοιπόν, ο δανειολήπτης εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση, φτάνει σε οριστικό διακανονισμό με μερική διαγραφή απαίτησης και εξόφληση του υπολοίπου και το ενέχυρο μεταφέρεται στην εταιρεία ειδικού σκοπού (στην οποία χρωστά πολύ λιγότερα) μαζί με το ενέχυρο.

Επί της ουσίας, η εταιρεία ειδικού σκοπού θα αγοράζει τα δάνεια και, εφόσον προκύπτουν προϋποθέσεις βιώσιμης λύσης, σε συνεργασία με τους δανειολήπτες, θα τα ρυθμίζει, διαγράφοντας μέρος της απαίτησης (σε συνάρτηση με την αξία των εξασφαλίσεων και υπό την αίρεση της εξυπηρέτησης της εναπομείνασας οφειλής).

Πίεση

Στην κυβέρνηση στηρίζουν τη νέα αγορά με την είσοδο των εταιρειών ειδικού σκοπού, καθώς στα δάνεια που έχουν πωληθεί/τιτλοποιηθεί έχει ήδη, κατά τη συγκεκριμένη πράξη, γίνει βαθύ «κούρεμα», ωστόσο αυτό το όφελος δεν φθάνει στην τσέπη του δανειολήπτη, είτε πρόκειται για φυσικό πρόσωπο, είτε πρόκειται για μικρή και μεσαία εταιρεία. Και εφόσον το όφελος δεν φθάνει στον δανειολήπτη, η δεξαμενή των δανείων που έχουν υποστεί ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων παραμένει η ίδια σε μέγεθος και το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους δεν αντιμετωπίζεται με ουσιαστικό τρόπο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα χρηματοδότηση από τις εταιρείες ειδικού σκοπού δεν αφορά δάνεια που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, αλλά μόνο όσα έχουν πωληθεί/τιτλοποιηθεί και ανήκουν σε δανειολήπτες που είναι βιώσιμοι, απλώς ζορίζονται εξαιτίας του ύψους του δανείου.

Enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση