HomeHL-LifestyleΑνεβασμένα ποσοστά δημοφιλίας για τον Κάρολο λίγο πριν από τη στέψη

Ανεβασμένα ποσοστά δημοφιλίας για τον Κάρολο λίγο πριν από τη στέψη

Το 62% θεωρούν πως ο Κάρολος θα είναι ένας «καλός» βασιλιάς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το 62% των Βρετανών πολιτών θεωρούν πως ο Κάρολος θα είναι ένας «καλός» βασιλιάς, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov λογαριασμό της εφημερίδας Times λίγες ημέρες πριν από την τελετή στέψης.

Το ποσοστό αυτό συνιστά μεγάλη αύξηση δημοτικότητας του νέου μονάρχη, καθώς η αντίστοιχη δημοσκόπηση τον Μάρτιο έδειχνε πως μόνο το 39% είχε την ίδια άποψη.

Το ποσοστό αυτών που απαντούν πως ο Κάρολος θα είναι ένας «κακός» βασιλιάς είναι μειωμένο, στο 20%, από 31% στη δημοσκόπηση του Μαρτίου.

Συνολικά θετική άποψη για τον Κάρολο έχει το 62% των ερωτηθέντων. Το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι, όταν ακόμα ήταν πρίγκιπας της Ουαλίας, ήταν 54%.

Σε ό,τι αφορά το θεσμό της μοναρχίας, το 60% τάσσεται υπέρ της διατήρησής του και το 26% επιθυμεί την αντικατάσταση του βασιλιά από εκλεγμένη κεφαλή του κράτους.

Επιβεβαιώνεται δε και σε αυτή τη δημοσκόπηση η μεγάλη απόκλιση στις απόψεις για τη μοναρχία μεταξύ των πιο ηλικιωμένων και των νέων. Υπέρ του θεσμού τάσσεται το 78% των ερωτηθέντων ηλικίας άνω των 65 ετών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ηλικιακή κατηγορία 18-24 ετών πέφτει στο 32%.

Οπως σχολίασε ο επικεφαλής ευρωπαϊκών πολιτικών και κοινωνικών ερευνών της YouGov Άντονι Γουέλς, έχουν υπάρξει κατά καιρούς διακυμάνσεις στη δημοφιλία του Καρόλου, αλλά από τη στιγμή που έγινε βασιλιάς παρατηρείται «ένα πραγματικά μεγάλο άλμα».

Τα δημοφιλέστερα μέλη της βασιλικής οικογένειας πάντως εξακολουθούν να είναι ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας Γουίλιαμ και Κέιτ με 73% και 71% θετικών απόψεων αντίστοιχα.

Δεύτερη δημοσκόπηση, για λογαριασμό της Daily Mail από τον δημοσκόπο λόρδο Άσκροφτ σε δείγμα 11.450 πολιτών, επιβεβαιώνει τη στήριξη στο θεσμό της μοναρχίας.

Στο ερώτημα αν θα ψήφιζαν υπέρ της διατήρησης της μοναρχίας σε ένα δημοψήφισμα, το 56% απάντησε καταφατικά, το 23% αρνητικά και το 21% απάντησε πως δε γνωρίζει ή δε θα ψήφιζε. Στους άνω των 65 ετών το ποσοστό του «ναι» φτάνει το 74%, αλλά στις ηλικίες 18-24 ετών πέφτει στο 28%.

Στο ερώτημα πάντως πώς πιστεύουν οι πολίτες ότι θα ψήφιζε η χώρα σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα σε 50 χρόνια, το 38% θεωρεί πως θα κέρδιζε η κατάλυση της μοναρχίας, έναντι ποσοστού 20%. Το 42% δηλώνει πως δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη.

Δύο στους τρεις δηλώνουν πως η μοναρχία «ίσως μοιάζει παράξενη στη σημερινή εποχή», αλλά η ίδια αναλογία πιστεύει πως φέρνει «σταθερότητα» στη χώρα. Και το 73% θεωρεί πως η βασιλική οικογένεια πρέπει «να εκσυγχρονιστεί» αν θέλει να επιβιώσει.

Ο βασιλιάς Κάρολος είναι το έκτο δημοφιλέστερο μέλος της βασιλικής οικογένειας, με 54% θετικών απόψεων, πίσω από τη μητέρα του, τον πρίγκιπα Γουίλιαμ, την πριγκίπισσα Νταϊάνα, την αδερφή του πριγκίπισσα Άννα και την Κέιτ Μίντλετον.

Δημοσκοπήσεις τις προηγούμενες ημέρες έδειχναν πως η πλειψοφηφία των Βρετανών στηρίζει μεν τη μοναρχία, αλλά η στήριξη αυτή έχει φθίνουσα πορεία.

Οι δημοσκοπήσεις δημοσιεύονται ενώ το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε πως οι προσκεκλημένοι στο Αβαείο του Γουέστμινστερ για την τελετή στέψης το Σάββατο θα είναι περισσότεροι από 2.200 και θα προέρχονται από 203 χώρες. Μεταξύ αυτών οι κεφαλές περίπου 100 κρατών.

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση