HomeHL-9Ανοίγει τις… πύλες του το Φαράγγι της Σαμαριάς

Ανοίγει τις… πύλες του το Φαράγγι της Σαμαριάς

Έτοιμο να υποδεχθεί τους χιλιάδες τουρίστες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανοίγει σήμερα τις… πύλες του το Φαράγγι της Σαμαριάς και είναι πλέον έτοιμο να υποδεχθεί τους χιλιάδες τουρίστες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς αναμένεται να είναι από σήμερα προσβάσιμος και από τις δύο εισόδους για το σύνολο της διαδρομής.

Σε περίπτωση που κριθεί σκόπιμο, θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση για την ρύθμιση της επισκεψιμότητας.

ethnikos-drymos-samaria

Υπενθυμίζεται ότι για την έκδοση ηλεκτρονικών εισιτηρίων, καθώς και για πληροφορίες που αφορούν τον Εθνικό Δρυμό (π.χ., ωράριο λειτουργίας, κατηγορίες εισιτηρίων, την διαδρομή, την ασφάλεια, κ.λπ.) μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα: https://samaria-tickets.necca.gov.gr/

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την περσινή χρονιά, το φαράγγι υποδέχθηκε 168.593 άτομα, που είναι και ο μεγαλύτερος αριθμό επισκεπτών από το 2007.

faraggi-samarias5

Το Φαράγγι της Σαμαριάς

Το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι το μεγαλύτερο της Ελλάδας και η διάσχισή του αποτελεί τον κύριο σκοπό του ταξιδιού πολλών τουριστών που φτάνουν στην Κρήτη. Η κατάβασή του, με μήκος 18 χιλιόμετρα, διαρκεί από 4 έως 7 ώρες,  ανάλογα με την εμπειρία και τις αντοχές των πεζοπόρων. Η κατάβαση ξεκινάει από το οροπέδιο του Ομαλού στα Λευκά Όρη και καταλήγει στο παραθαλάσσιο χωριό Αγία Ρουμέλη στα νότια του νομού Χανίων.

faraggi-samaria2

Το Φαράγγι της Σαμαριάς και μια μεγάλη περιοχή, περίπου 48.500 στρεμμάτων, γύρω του έχουν χαρακτηριστεί Εθνικός Δρυμός, ενώ το 2010 εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας  της UNESCO. Υπολογίζεται πως οι γεωλογικοί σχηματισμοί του φαραγγιού δημιουργήθηκαν πριν από περίπου 14 εκατομμύρια χρόνια, όταν οι γεωλογικές ανακατατάξεις στην περιοχή διέρρηξαν τος πέτρινους όγκους. Εδώ ζει το αγριοκάτσικο της Κρήτης, το γνωστό κρι κρι, αλλά και πολλά άλλα είδη ζώων όπως ο κρητικός ασβός (άρκαλος), το κρητικό κουνάβι (ζουρίδα), ο κρητικός αγκαθοποντικός, η κρητική νυφίτσα (καλογιαννού).

Γυπαετοί, χρυσαετοί και όρνια απαρτίζουν την ορνιθοπανίδα του δρυμού, μαζί με εκατοντάδες άλλα μικρότερα είδη πτηνών. Το φαράγγι φιλοξενεί περισσότερα από 450 είδη χλωρίδας, πολλά από τα οποία είναι επίσης ενδημικά, ενώ κατά μέσο όρο δέχεται περίπου 180.000 επισκέπτες – περιηγητές ετησίως από όλο τον κόσμο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση