HomeΚΟΣΜΟΣΕυρωπαϊκή Ενωση: Στο τραπέζι πλαφόν $60 στο ρωσικό αργό

Ευρωπαϊκή Ενωση: Στο τραπέζι πλαφόν $60 στο ρωσικό αργό

Πολωνία και βαλτικές χώρες πιέζουν για πιο αυστηρό «χτύπημα» στη Ρωσία. Ελλάδα, Μάλτα και Κύπρος θέλουν διαβεβαιώσεις για δίκαιη μεταχείριση των ναυτιλιακών. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των 27 του μπλοκ και των χωρών της G7, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Bloomberg.

Οι συνομιλίες στην Ε.Ε. για το επίπεδο στο οποίο θα πρέπει να τοποθετηθεί το πλαφόν στο ρωσικό αργό έχουν κολλήσει από την περασμένη εβδομάδα.

 Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής έχουν ζητήσει μια τιμή που θα ασκεί περαιτέρω πίεση στα έσοδα της Μόσχας, υποστηρίζοντας ότι οι τρέχουσες προτάσεις είναι πολύ γενναιόδωρες.

Η Ελλάδα και άλλες ναυτιλιακές δυνάμεις έχουν ταχθεί υπέρ ενός πιο ψηλού πλαφόν.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν όλες οι χώρες και στις δύο ομάδες στηρίζουν την πρόταση για πλαφόν στα 60 δολάρια το βαρέλι, αλλά οι περισσότερες φαίνεται να συμφωνούν αν ικανοποιηθούν παράλληλα και άλλες απαιτήσεις, πρόσθεσαν οι πηγές.

Το νούμερο των 60 δολαρίων δεν έχει ακόμα προταθεί επίσημα στο ευρύτερο μπλοκ.

Εκπρόσωποι των χωρών της Ε.Ε. είχαν προγραμματισμένη συνάντηση την Τετάρτη αλλά το πλαφόν δεν είναι στην ατζέντα.

Μια συμφωνία σε επίπεδο Ε.Ε. θα απαιτούσε τη στήριξη όλων των κρατών μελών, καθώς και των χωρών της G7.

Τόσο το στρατόπεδο των χωρών που πιέζουν για χαμηλότερο πλαφόν όσο και το στρατόπεδο που ζητούν υψηλότερο νούμερο, θέλουν το πλαφόν να περιλαμβάνει και έναν μηχανισμό αναθεώρησης.

Η Ελλάδα έχει προτείνει να εξετάζονται κάθε έναν μη δύο μήνες από τα μέσα Ιανουαρίου οι εξελίξεις στην αγορά, σημείωσε μία πηγή. Μαζί με τη Μάλτα και την Κύπρο η Ελλάδα θέλει διαβεβαιώσεις ότι η ναυτιλία δεν θα αδικηθεί έναντι των διεθνών ανταγωνιστών λόγω του πλαφόν.

Διαφήμιση
Διαφήμιση