HomeHL-9Φράγμα Αποσελέμη: Υπερχείλισε για 4η συνεχόμενη χρονιά – Πώς αποφεύγονται οι πλημμύρες

Φράγμα Αποσελέμη: Υπερχείλισε για 4η συνεχόμενη χρονιά – Πώς αποφεύγονται οι πλημμύρες

Περισσότερα από 25 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού στον ταμιευτήρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Υπερχείλισε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στην ιστορία του το Φράγμα του Αποσελέμη που υδροδοτεί περιοχές του Δήμου Ηρακλείου, τον Δήμο Χερσονήσου και τον Δήμο Αγίου Νικολάου.

Η υπερχείλιση σημειώθηκε ξημερώματα της Πέμπτης, 23/2 μετά την ισχυρή καταιγίδα που έπληξε την Κρήτη, με 15.000 κυβικά μέτρα νερού/ώρα να καταλήγουν στον ταμιευτήρα του μεγαλύτερου φράγματος στην Κρήτη.

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς διότι αυτό το νερό αρκεί να υδροδοτεί για τρία χρόνια ξηρασίας τρεις δήμους της Κρήτης. Μας ανακουφίζει η επαρκεια νερού» δήλωσε με εμφανή τα αισθήματα της ικανοποίησης ο Υπεύθυνος λειτουργίας στην εγκατάσταση Επεξεργασίας νερού «Αποσελέμης» κ. Στέλιος Γυπαράκης.

Σημειώνεται ότι η μέγιστη ποσότητα νερού που χωράει το φράγμα του Αποσελέμη ανέρχεται στα 25.300.000 κυβικά μέτρα νερού ενώ ο κ. Γυπαράκης τονίζει ότι «θέλουμε να παραμείνουμε σε αυτή την ποσότητα όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται».

Πώς αποφεύγονται τα πλημμυρικά φαινόμενα

Οι υπεύθυνοι στο Αποσελέμη άνοιξαν το θυρόφραγμα ώστε η τεράστια ποσότητα νερού, που παραμένει στο Οροπέδιο Λασιθίου μετά από κάθε ισχυρή βροχόπτωση, να διοχετευτεί στις φυσικές καταβόθρες του χώνου, που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας του φράγματος.

Στον ίδιο χώνο καταλήγουν και τα νερά από την υπερχείλιση του φράγματος με ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες νερού, μέσω της σήραγγας του Οροπεδίου, να καταλήγουν και αυτές στις φυσικές καταβόθρες, ώστε να αποφεύγονται τα πλημμυρικά φαινόμενα.

fragma-aposelemi6 fragma-aposelemi7

fragma-aposelemi fragma-aposelemi2 fragma-aposelemi3 fragma-aposelemi4 fragma-aposelemi5

Διαφήμιση
Διαφήμιση