HomeHL-9Φράγμα Αποσελέμη: «Ξεδιψάει» τρεις δήμους της Κρήτης, λίγο πριν την υπερχείλιση

Φράγμα Αποσελέμη: «Ξεδιψάει» τρεις δήμους της Κρήτης, λίγο πριν την υπερχείλιση

Εντυπωσιακές εικόνες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τεράστια είναι η εισροή νερού που έφερε στο φράγμα Αποσελέμη η πρόσφατη κακοκαιρία.

Μόλις δύο παρόμοιας έντασης καταιγίδες απαιτούνται ώστε το φράγμα να υπερχειλίσει για μία ακόμη φορά στην ιστορία του.

«Ο ταμιευτήρας του φράγματος γεμίζει καθημερινά με 500.000 κυβικά μέτρα νερού και αυτή τη στιγμή περιέχει 16,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ενώ η συνολική του χωρητικότητα ανέρχεται στα 25,3 εκατ. Αν όλα πάνε καλά με μόλις δύο ισχυρές βροχοπτώσεις ακόμα στην περιοχή ο ταμιευτήρας θα υπερχειλίσει ξανά» αναφέρει στο cretapost ο χημικός μηχανικός και Υπεύθυνος λειτουργίας στην εγκατάσταση επεξεργασίας νερού «Αποσελέμης» κ. Στέλιος Γυπαράκης.

fragma_aposelemi3

Υδροδότηση 3 πόλεων μέσω του Αποσελέμη

Σημειώνεται ότι τρεις δήμοι της ανατολικής Κρήτης υδροδοτούνται καθημερινά μέσω του φράγματος με 1.500 κυβικά μέτρα νερού ανά ώρα το χειμώνα ενώ το καλοκαίρι ο Αποσελέμης έδινε 2.500 κ.μ. νερού ανά ώρα.

Συγκεκριμένα, το φράγμα Αποσελέμη υδροδοτεί το 65% της πόλης του Ηρακλείου, στο δήμο Χερσονήσου υδροδοτούνται επτά σημεία από το Κοκκίνη Χάνι μέχρι τη Σταλίδα ενώ τέλος στον δήμο Αγίου Νικολάου υδροδοτούνται η ομώνυμη πόλη καθώς και η Νεάπολη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρείχε στο cretapost ο κ. Γυπαράκης.

fragma_aposelemi2

Υπερχείλιση φράγματος

Υπενθυμίζεται ότι το φράγμα υπερχείλισε για πρώτη φορά στην ιστορία του τον Φεβρουάριο του 2019 με τους ειδικούς επιστήμονες να εξηγούν ότι άπαξ και υπερχειλίσει ο Αποσελέμης έχει πλέον τη δυνατότητα να υδροδοτεί καθημερινά με νερό τους τρεις δήμους που αναφέραμε επί τρία χρόνια ακόμα κι αν αυτά είναι άνυδρα, δεν δώσουν επιπλέον βροχές.

«Το 2020 το φράγμα Αποσελέμη υπερχείλισε δύο φορές, τον Απρίλιο και τον Νοέμβριο. Ο ταμιευτήρας συγκράτησε από τις έντονες βροχοπτώσεις περισσότερα από 6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού» τονίζει ο Στέλιος Γυπαράκης.

Κάπως έτσι το 2021 βρήκε τον ταμιευτήρα υπερχειλισμένο ενώ η καλή πορεία του φράγματος συνεχίζεται και στην «αυγή» του 2022 υπενθυμίζοντας στους κατοίκους της ανατολικής Κρήτης ότι ακόμα κι αν η κλιματική αλλαγή «χτυπήσει» το νησί μας με χρονιές ανομβρίας, το σπουδαίο επίτευγμα της μηχανικής που ονομάστηκε «φράγμα Αποσελέμη» θα μας «ξεδιψάει» πάντα.

fragma_aposelemi4 fragma_aposelemi5

Διαφήμιση
Διαφήμιση