HomeHL-9Σεισμόπληκτοι: Ανάστατοι οι κάτοικοι των οικίσκων για το έγγραφο «φωτιά» για το ρεύμα

Σεισμόπληκτοι: Ανάστατοι οι κάτοικοι των οικίσκων για το έγγραφο «φωτιά» για το ρεύμα

Οι διαβεβαιώσεις του δημάρχου και οι φόβοι τους – Πραγματοποιούν συνάντηση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έντονη είναι η αναστάτωση που έχει προκληθεί στους σεισμόπληκτους που μέμουν στους οικίσκους του δήμου Μινώα Πεδιάδος μετά το έγγραφο «φωτιά» που καλούνται να υπογράψουν.

Όπως πρώτο αποκάλυψε το cretapost, στο συγκεκριμένο έγγραφο – «παραχωρητήριο» – το οποίο ουσιαστικά αποτελεί μία τυπική διαδικασία αναφέρεται πως οι ίδιοι θα επιβαρύνονται από το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αυτό το άρθρο του εγγράφου προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων ενώ παρά τις διαβεβαιώσεις του δημάρχου ότι «ο δήμος καλύπτει το ρεύμα και το νερό» είναι έκδηλος ο φόβος ότι στην πορεία θα το επωμιστούν οι ίδιοι.

Θα συστήσουν ειδική επιτροπή

Οι κάτοικοι που μένουν στους οικίσκους έχουν σήμερα προγραμματισμένη συνάντηση στο Αρκαλοχώρι με στόχο να συγκροτήσουν μία ειδική Επιτροπή η οποία θα είναι υπεύθυνη για τα θέματα που τους απασχολούν.

Πληροφορίες του cretapost, κάνουν λόγο πως στην συνάντηση θα συζητηθεί εκτενώς και το συγκεκριμένο έγγραφο «φωτιά» καθώς πολλοί είναι εκείνοι που δεν έχουν πάει να το υπογράψουν φοβούμενοι ότι θα κληθούν, έστω και μελλοντικά, να πληρώσουν το κόστος του ρεύματος.

Το έγγραφο «φωτιά»

Τις τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι των οικίσκων λαμβάνουν τηλεφωνήματα από το δήμο Μινώα Πεδιάδος προκειμένου να υπογράψουν ένα παραχωρητήριο έως τις 18 Ιανουαρίου.

Στο παραχωρητήριο, το οποίο εστάλη από το Υπουργείο και θεωρείται ως τυπική διαδικασία, υπάρχει όρος στον οποίον αναφέρεται ότι οι κάτοικοι των οικίσκων επιβαρύνονται τις δαπάνες του ρεύματος.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 9 του εγγράφου αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά «οι δαπάνες κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας του οικίσκου, βαρύνουν τον παραχωρησιούχο και θα πρέπει να καταβάλλονται άμεσα έπειτα από την γνωστοποίηση της οφειλής (…) έπειτα από την τοποθέτηση μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας και οι σχετικές χρεώσεις, βάσει αντίστοιχων εγκεκριμένων τιμολογίων».

Όπως είναι λογικό, οι κάτοικοι θορυβήθηκαν από το άρθρο του παραχωρητηρίου αφού το έλαβαν ως τελεσίγραφο από την πλευρά του κράτους προς τους ίδιους.

seismopliktoi_eggrafo2

Κατηγορηματικός ο Δήμαρχος: «Ο Δήμος καλύπτει το ρεύμα και το νερό»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της περιοχής κ. Μανώλης Φραγκάκης επιβεβαιώνει ότι το χαρτί ζητά από τους κατοίκους να πληρώνουν ρεύμα και νερό ωστόσο τονίζει ότι πρόκειται για μία τυπική διαδικασία του Υπουργείου ξεκαθαρίζοντας σε όλους τους τόνους ότι ο δήμος έχει αναλάβει την πληρωμή των εν λόγω κοινωνικών αγαθών και δεν προτίθεται να προβεί σε καμία αύξηση δημοτικών τελών ή άρνησης της συγκεκριμένης υποχρέωσης.

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος αναφέρει στο cretapost «ότι πρόκειται για ένα απλό παραχωρητήριο καθώς το κράτος δίδει τους οικίσκους μόνο για δύο χρόνια, όχι εσαεί. Δεν μπορεί να παίρνεις ένα περιουσιακό στοιχείο του κράτους χωρίς μία έγγραφη διαβεβαίωση ότι θα το επιστρέψεις στα δύο χρόνια και σε καλή κατάσταση».

Επιπλέον επισημαίνει πως «στο “παραχωρητήριο” αναφέρεται ότι οι κάτοικοι πρέπει να πληρώνουν ρεύμα και νερό για τους οικίσκους. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας καλύπτει όλα τα έξοδα σε ρεύμα και νερό».

Τέλος, ο κ. Φραγκάκης τονίζει ιδιαίτερα ότι «μόνο αν μας υποχρεώσει η Πολιτεία να βάλουμε ρολόγια στους οικίσκους θα το κάνουμε. Προς το παρόν δεν είναι –και το τονίζω δεν είναι- στην πρόθεση του δήμου να μετακυλίσει το κόστος στους κατοίκους των οικίσκων ούτε στην παροχή ρεύματος, ούτε στο νερό, ούτε στην αποχέτευση. Όλα επιβαρύνουν τον Δήμο».

Διαφήμιση
Διαφήμιση