HomeHL-9Σεισμός Αρκαλοχώρι: Έτοιμα τα σπίτια στο Ηράκλειο να υποδεχθούν τους αστέγους

Σεισμός Αρκαλοχώρι: Έτοιμα τα σπίτια στο Ηράκλειο να υποδεχθούν τους αστέγους

Πού γίνονται οι αιτήσεις – Ποιοι έχουν προτεραιότητα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έτοιμα είναι τα σπίτια στο Ηράκλειο από το πρόγραμμα ESTIA που μπορούν άμεσα να φιλοξενήσουν οικογένειες που έμειναν άστεγες από τον καταστροφικό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ της περασμένης Δευτέρας.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 65 σπίτια σε όλο το Ηράκλειο τα οποία προέρχονται από το πρόγραμμα ESTIA και είναι διαθέσιμα να φιλοξενήσουν τους σεισμόπληκτους. Υπάρχουν επιπλέον σπίτια σε άλλες περιφερειακές ενότητες της Κρήτης ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχει ενδιαφέρον», ανέφερε μιλώντας στο cretapost, ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Ηρακλείου Γιώργος Μαυρογιάννης που έχει την ευθύνη του προγράμματος.

brefos-seismos34

Πού γίνονται οι αιτήσεις – Ποιοι έχουν προτεραιότητα

Είναι γεγονός ότι οι αιτήσεις θα είναι δεκάδες και οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες γι’ αυτό και η Αναπτυξιακή Ηρακλείου έχει θέσει κάποιες προτεραιότητες.

«Οι αιτήσεις ξεκίνησαν σήμερα. Εμείς θα τις εξετάσουμε και το απόγευμα θα αποφασίσουμε ποιες οικογένειες θα φιλοξενήσουμε από σήμερα κι όλας», επεσήμανε σχετικά ο κ. Μαυρογιάννης ο οποίος περιέγραψε και το πώς θα αξιολογηθούν οι αιτήσεις.

«Προτεραιότητα έχουν οι πολυμελείς οικογένειες, οι οικογένειες με παιδιά και οι οικογένειες που έχουν άτομα με προβλήματα υγείας», υπογράμμισε ο κ. Μαυρογιάννης τονίζοντας παράλληλα πως γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια να βρεθούν και άλλοι χώροι για την φιλοξενία των προσφύγων από πλήθος φορέων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις γίνονται στους δήμου Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών – Αστερουσίων καθώς και στην Αναπτυξιακή Ηρακλείου.

5

Εξοπλίζονται κλειστοί χώροι στους δήμους

Κλειστοί, ασφαλείς χώροι των δύο σεισμόπληκτων δήμων έχουν ξεκινήσει να μετατρέπονται σε κέντρα φιλοξενίας αστέγων υπό τον φόβο της αλλαγής του καιρού.

«Εμείς, ως Αναπτυξιακή Ηρακλείου, εξοπλίζουμε αυτή τη στιγμή κλειστούς χώρους στους δήμους για να φιλοξενηθούν οικογένειες. Τοποθετούμε κρεβάτια και στρώματα για να μπορούν οι άνθρωποι να βρίσκονται σε ασφαλή και ζεστά μέρη», ανέφερε σχετικά ο κ. Μαυρογιάννης ενώ παράλληλα πρόσθεσε πως «μέχρι στιγμής έχουμε φτιάξει 65 θέσεις στο δήμο Αρχανών – Αστερουσίων και 100 θέσεις στο δήμο Μινώα Πεδιάδος. Μέχρι αύριο θα φτιάξουμε άλλες 50 θέσεις».

7

Μαζεύουν τα πράγματά τους οι κάτοικοι

Ήδη από χθες οι κάτοικοι των σεισμόπληκτων περιοχών μαζεύουν τα πράγματά τους για να φύγουν από το σπίτι όπου έμεναν μία ζωή.

Μία διαδικασία αρκετά ψυχοφθόρα για τους κατοίκους που δεν μπορούν να πιστέψουν ότι οι κόποι μίας ζωής μετατράπηκαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα σε… χαλάσματα.

Με δάκρυα στα μάτια και με το άγχος ενός νέου μετασεισμού μαζεύουν τα προσωπικά τους αντικείμενα και τα στοιβάζουν στα πεζοδρόμια.

Από ράντζα, κουζινικά, ριλάξ για μωρά, σχολικές τσάντες μέχρι και… φωτογραφίες βρίσκουν στα χαλάσματα, τα καθαρίζουν και τα πακετάρουν.

seismos-metakomish

«Δείτε πώς έγινε το σπίτι μας, το σπίτι όπου μέναμε μία ολόκληρη ζωή. Το σπίτι που έχει θρέψει την οικογένειά μας», λυγίζουν στους δημοσιογράφους του cretapost οι σεισμόπληκτοι ενώ δείχνοντας τις καρότσες που είναι φορτωμένα τα πράγματά τους λένε με λυγμούς «να, αυτό είναι το σπίτι μας».

Διαφήμιση
Διαφήμιση