HomeHL-9Σεισμός στο Αρκαλοχώρι: Στοιβαγμένα στο… πεζοδρόμιο τα υπάρχοντα των κατοίκων

Σεισμός στο Αρκαλοχώρι: Στοιβαγμένα στο… πεζοδρόμιο τα υπάρχοντα των κατοίκων

Με δάκρυα στα μάτια μαζεύουν τα πράγματα για να φύγουν από το σπίτι τους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στοιβαγμένα σε πεζοδρόμια αλλά και σε καρότσες αυτοκινήτων βρίσκονται τα υπάρχοντα των κατοίκων του Αρκαλοχωρίου που είδα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα τα σπίτια τους να γκρεμίζονται από τον ισχυρό σεισμό 5,8 Ρίχτερ της Δευτέρας και τον δυνατό μετασεισμό 5,3 Ρίχτερ της Τρίτης.

Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Οικογένειες που έχουν μείνει άστεγες πάνε στα χαλάσματα των σπιτιών τους και ψάχνουν να βρουν τα πράγματά τους για να μετακομίσουν.

seismos-metakomish

Με δάκρυα στα μάτια και με το άγχος ενός νέου μετασεισμού μαζεύουν τα προσωπικά τους αντικείμενα και τα στοιβάζουν στα πεζοδρόμια.

seismos-metakomish1

Από ράντζα, κουζινικά, ριλάξ για μωρά, σχολικές τσάντες μέχρι και… φωτογραφίες βρίσκουν στα χαλάσματα, τα καθαρίζουν και τα πακετάρουν.

«Δείτε πώς έγινε το σπίτι μας, το σπίτι όπου μέναμε μία ολόκληρη ζωή. Το σπίτι που έχει θρέψει την οικογένειά μας», λυγίζουν στους δημοσιογράφους του cretapost οι σεισμόπληκτοι ενώ δείχνοντας τις καρότσες που είναι φορτωμένα τα πράγματά τους λένε με λυγμούς «να, αυτό είναι το σπίτι μας».

Διάβασμα στις… σκηνές για τα παιδιά

Για ένα ακόμα βράδυ πέρασαν στις σκηνές 500 περίπου άνθρωποι στο Αρκαλοχώρι αντιμετωπίζοντας αρκετά προβλήματα.

Ηλικιωμένοι αλλά και μικρά παιδιά κουκουλώθηκαν με τις ελάχιστες κουβέρτες αλλά και με ότι άλλο μπορούσαν για να προστατευτούν από το κρύο.

Συγκλονιστικές όμως είναι και οι εικόνες από τα μικρά παιδιά που βρίσκονται εντός των σκηνών με τους γονείς τους να τους διαβάζουν παραμύθια για να κοιμηθούν.

seismos-paidia seismos-paidia1

930 μέχρι στιγμής τα ακατάλληλα κτίσματα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αυτοψία του κλιμακίου μηχανικών για τον έλεγχο των κτισμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου.

Όπως ήδη έχει γράψει το cretapost, μέχρι χθες κηρύχθηκαν ακατάλληλα πάνω από 930 κτίσματα σε σύνολο 1.199 που ελέγχθηκαν.

Από τα 1.199 κτίρια:

995 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 772 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες.

Επίσης, έχουν ελεγχθεί 45 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 36.

Όσον αφορά στους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια, “κίτρινα” έχουν χαρακτηριστεί τα 46 από τις 85 αυτοψίες, ενώ σε 74 άλλα κτήρια (αποθήκες, στάβλους) τα 71 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα.

Έχουν γίνει έλεγχοι σε 18 σχολικές μονάδες, εκ των οποίων 12 κρίθηκαν κατάλληλες προς χρήση και 6 ακατάλληλες.

Διαφήμιση
Διαφήμιση