HomeHL-9«Μίνωας 2024»: Ήχησε το 112 στην Κρήτη – Εκκενώθηκαν κτίρια, σενάριο για εγκλωβισμένους

«Μίνωας 2024»: Ήχησε το 112 στην Κρήτη – Εκκενώθηκαν κτίρια, σενάριο για εγκλωβισμένους

Σε εξέλιξη η μεγάλη άσκηση σεισμού – Το σενάριο της πρώτης μέρας σε Ρέθυμνο και Χανιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η μεγαλύτερη άσκηση σεισμού πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Κρήτη υπό τον τίτλο «Μίνωας 2024».

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, στις 9 το πρωί έφτασε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου το οποίο έχει οριστεί ως το Κέντρο Συντονισμού στην Κρήτη σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.

Μία ώρα μετά, έπειτα από μια μίνι σύσκεψη, ξεκίνησε επίσημα η άσκηση με το ηχητικό μήνυμα που στάλθηκε στους πολίτες και επισκέπτες της Κρήτης από το 112.

Το μήνυμα έλεγε:

«ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 22/04/2024 – ΩΡΑ (…) – Ισχυρή σεισμική δόνηση αισθητή στις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων και Ρεθύμνου – Έναρξη διεξαγωγής άσκησης σεισμού ΜΙΝΩΑΣ 2024. ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE – MINISTRY FOR CLIMATE CRISIS AND CIVIL PROTECTION  22/04/2024 – TIME (…) – A strong earthquake in the Regional Units of Chania and Rethymno – Start of earthquake exercise MINOAS 2024. EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE»

ikona_viber_2024-04-22_10-20-25-603

Το σενάριο για Ρέθυμνο και Χανιά

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, σημειώνεται ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6.4 R με επίκεντρο στον υποθαλάσσιο χώρο, 20km ΒΑ της πόλης των Χανίων, που επηρεάζει τις Π.Ε. Χανιών και Ρεθύμνης.

minoas-samaria3-768x1024

Τον σεισμό ακολουθούν, σε ρεαλιστικό χρόνο, δεκάδες περιστατικά (κατολισθήσεις, βλάβες σε κτίρια, εκκενώσεις κ.α.) τα οποία κινητοποιούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, έγινε κατολίσθηση στο φαράγγι της Σαμαριάς, τραυματίστηκαν επισκέπτες και επιχειρείται εκκένωση, ενώ 3 ασθενοφόρα έλαβαν σήμα για να κατευθυνθούν στην είσοδό του.

minoas-samaria4-1024x768

Ως προς το Ρέθυμνο το σενάριο κάνει λόγο για εκτροπή οχήματος στο Φαράγγι του Κοτσυφού και τραυματισμό ατόμων. Εκεί, έσπευσε η πυροσβεστική υπηρεσία και το ΕΚΑΒ για τον απεγκλωβισμό των ατόμων.

Ένα άλλο σενάριο προέβλεπε τον εγκλωβισμό ατόμων σε κτίριο που κατέρρευσε στην οδό Σταμαθιουδάκη, με την πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ να σπεύδουν στο σημείο.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη Επιχειρησιακή Άσκηση πεδίου πλήρους ανάπτυξης που έχει σχεδιαστεί ποτέ στη χώρα για την αντιμετώπιση μεγάλου σεισμού την οποία διοργανώνουν το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) και η Περιφέρεια Κρήτης.

Μάλιστα, η άσκηση γίνεται παρουσία του υπουργού Βασίλη Κικίλια αλλά και του Ευθύμιου Λέκκα, καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης φυσικών Καταστροφών.

Αρναουτάκης: «Εξελίσσεται κανονικά η άσκηση»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η άσκηση «Μίνωας  2024» στην Περιφέρεια Κρήτης. Την άσκηση διοργανώνουν το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας και η Περιφέρεια Κρήτης

στο πλαίσιο αντιμετώπισης μεγάλου σεισμικού γεγονότος και συνοδών γεωδυναμικών φαινομένων στην Κρήτη.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης που προεδρεύει στο Περιφερειακό Συντονιστικό Όργανο που λειτουργεί στο Ηράκλειο, δήλωσε:

«Εξελίσσεται κανονικά η άσκηση «Μίνωας  2024» εδώ στο περιφερειακό συντονιστικό στο Ηράκλειο που είναι σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία, όπως και στα δύο συντονιστικά στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης. Είναι όλες οι υπηρεσίες εδώ, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, προσπαθούμε να επιλύουμε προβλήματα και εκτιμούμε ότι με αυτό το ρεαλιστικό σχέδιο θα έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα».

Σε ότι αφορά την πορεία της άσκησης ο Περιφερειάρχης Κρήτης εξήγησε πως είναι στο ξεκίνημα και «θα κάνουμε την αξιολόγηση μόλις ολοκληρωθεί όλη η άσκηση. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εν μέρει προβλήματα. Για αυτό γίνεται, προκειμένου με την ολοκλήρωση της να δούμε τα επιμέρους προβλήματα για να είμαστε καλύτεροι στο μέλλον. Μακάρι να μη γίνει ποτέ ένας σεισμός», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης «αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Το σημαντικό είναι ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα τα παιδιά φύγανε από τις τάξεις μέσα απ’ όλα τα σχολεία. Είναι  πάρα πολύ σημαντικό αυτό σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κάθε υπηρεσία να επιλύει τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν. Χρειάζεται ο συντονισμός, οι συνέργειες και στο τέλος του τριημέρου θα δούμε τα αποτελέσματα», υπογράμμισε ο Σταύρος Αρναουτάκης.

Καλοκαιρινός: «Η άσκηση δοκιμάζει την ετοιμότητα μας»

Στην έναρξη της άσκησης αντιμετώπισης σεισμού «Μίνωας 2024», η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 22/4 στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, συμμετείχε ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός, μαζί με τους Αντιδημάρχους Πολιτικής Προστασίας Γιώργο Καραντινό και Δημοτικής Αστυνομίας Μανόλη Χαιρέτη.

Παρουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, του Προέδρου του ΟΑΣΠ και συντονιστή της άσκησης, καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα, του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, των Δημάρχων Χερσονήσου Ζαχαρία Δοξαστάκη, Μαλεβιζίου Μενέλαου Μποκέα, Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη, εκπροσώπων στρατιωτικών αρχών και σωμάτων ασφαλείας, φορέων, αρχών και συλλόγων, ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός βρέθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Κέντρο, εκεί όπου καταγράφονται όλα τα συμβάντα της μεγαλύτερης επιχειρησιακής άσκησης πεδίου πλήρους ανάπτυξης που έχει σχεδιαστεί και πραγματοποιηθεί στον Ελληνικό χώρο.

Κατά την επίσημη έναρξη του «Μίνωα 2024», ο Δήμαρχος Ηρακλείου χαρακτήρισε την άσκηση ως μια μεγάλη ευκαιρία: «Η άσκηση δοκιμάζει την ετοιμότητα μας για την αντιμετώπιση φυσικής καταστροφής μεγάλης κλίμακας και ο κύριος σκοπός, είναι η ενεργοποίηση, ο συντονισμός και η επισήμανση των κενών έτσι ώστε να βελτιωθούν τα επιχειρησιακά μέσα και να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε σε μια πραγματική κατάσταση, σε ένα ενδεχόμενο το οποίο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει. Από την άποψη αυτή είναι εξαιρετικά χρήσιμη η άσκηση η οποία γίνεται σήμερα και αύριο. Η αυριανή μέρα θα αφορά κυρίως τις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου και συνεπώς αύριο και η δική μας η συμμετοχή θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά.».

Όπως επεσήμανε ο Αλέξης Καλοκαιρινός «Ο Δήμος Ηρακλείου διαθέτει όλα του τα μέσα και ό,τι άλλο χρειαστεί, βρίσκεται σε συντονισμό με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς και το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας».

Συγκεκριμένα, για τις ανάγκες της άσκησης, ο Δήμος Ηρακλείου παραχωρεί το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου στο οποίο και λειτουργεί το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Κέντρο για όλη την Κρήτη, παρέχει μηχανήματα έργου και έχει σε επιφυλακή όλο το προσωπικό, ενώ σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ραδιοερασιτεχνών δημιουργεί το δίκτυο των τηλεπικοινωνιών για όλο το νησί. Παράλληλα, διαθέτει την Κινητή Μονάδα Επικοινωνιών & Δικτύων, ένα βαν του Δήμου Ηρακλείου ειδικά διαμορφωμένο για να λειτουργεί ως κόμβος τηλεπικοινωνιών και να συμβάλλει στην μετάδοση των πληροφοριών μεταξύ των εμπλεκομένων μερών σε κάθε συμβάν και των κέντρων ελέγχου.

Η συμμετοχή του Δήμου Ηρακλείου στην άσκηση την Τρίτη 22/04

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης για αύριο Τρίτη 22-04, εκδηλώνεται νέος σεισμός μεγέθους 7.2 R, με επίκεντρο 30 km στον υποθαλάσσιο χώρο βόρεια της πόλης του Ηρακλείου, ο οποίος γίνεται εντονότατα αισθητός σε όλη την Κρήτη. Ο σεισμός έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση κατολισθήσεων, καταπτώσεων, καθιζήσεων, ρευστοποιήσεων εδαφών, αλλαγών στον υδροφόρο ορίζοντα, καταβυθίσεων ακτογραμμών στις Π.Ε. Ηρακλείου και Λασιθίου, ενώ ταυτόχρονα προκαλούνται και Θαλάσσια Γεωδυναμικά Κύματα (Tsunamis) τα οποία προσβάλλουν τις βόρειες ακτές της Κρήτης.

Για τις ανάγκες της άσκησης, αύριο Τρίτη 22-04 στο Δήμο Ηρακλείου θα γίνει εκκένωση όλων των σχολικών μονάδων, ενώ αμέσως μετά το πέρας της άσκησης, τα μαθήματα θα συνεχίσουν κανονικά. Άσκηση εκκένωσης θα πραγματοποιηθεί και σε Δημοτικά Κτήρια, όπου επίσης αμέσως μετά το τέλος της θα συνεχιστούν οι λειτουργίες των υπηρεσιών.

Διαφήμιση
Διαφήμιση