HomeHL-EconomyΑσφαλιστικές εταιρείες: 10 δισ. ευρώ «λιμνάζουν» στο εξωτερικό!

Ασφαλιστικές εταιρείες: 10 δισ. ευρώ «λιμνάζουν» στο εξωτερικό!

Ξεπερνούν τα δέκα δισ. ευρώ οι επενδύσεις των εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών στο εξωτερικό σε τοποθετήσεις αμελητέων αποδόσεων. Προσπάθειες επαναπατρισμού κεφαλαίων σε projects βιώσιμης ανάπτυξης. Αναλυτικοί πίνακες.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στα 20,13 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το ενεργητικό των εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών στις 31 Μαρτίου του 2021 με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, με τον κλάδο να χαρακτηρίζεται από κερδοφόρες επιδόσεις και υψηλούς εποπτικούς δείκτες.

Η κατανομή αυτών των 20,13 δισ. ευρώ οδηγεί ουσιαστικά σε ένα συντηρητικό-αμυντικό μέσο χαρτοφυλάκιο, το οποίο αποτελείται (βλέπε στοιχεία πρώτου παρατιθέμενου πίνακα) κατά 7,6% από καταθέσεις, κατά 60,8% από χρεωστικούς τίτλους (κυρίως ομόλογα), κατά 17,2% από μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, μόλις κατά 3,5% από μετοχές και κατά 10,9% από λοιπές κατηγορίες.

Όπως προκύπτει ωστόσο από τα στοιχεία του δεύτερου παρατιθέμενου πίνακα, από τα 17,95 δισ. ευρώ χρηματοοικονομικών τοποθετήσεων, το 57,5% αυτών (ποσό που υπερβαίνει τα 10 δισ. ευρώ!) ήταν τοποθετημένο κατά την 31η Μαρτίου του 2021 σε περιουσιακά στοιχεία εξωτερικού.

Μάλιστα, το ποσοστό αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς γύρω σε αυτά τα επίπεδα (58,9% στις 30/9/2020 και 56,9% στις 30/6/2020) κυμαίνεται εδώ και πολλά τρίμηνα, παρά τη μείωση του ελληνικού ρίσκου και κόντρα στα αρνητικά επιτόκια των κρατικών ομολόγων στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος έχει προτείνει στην κυβέρνηση να ξεκινήσει κύκλος συζητήσεων, προκειμένου να βρεθούν λύσεις-προϊόντα μακροπρόθεσμης διάρκειας που θα συνδυάζουν χαμηλό ρίσκο και μια κάποια ικανοποιητική απόδοση, προκειμένου σημαντικό τμήμα των προαναφερόμενων κεφαλαίων να επαναπατριστεί και να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας.

Ανάλογες προτάσεις έχουν τεθεί και από ασφαλιστικές εταιρείες άλλων χωρών, προκειμένου: α) Να απεγκλωβιστούν κατά ένα ποσοστό από τα κρατικά χρεόγραφα αρνητικών επιτοκίων β) Να χρηματοδοτήσουν τις προσπάθειες των κρατών για επενδύσεις στο χώρο της βιώσιμης ανάπτυξης (πχ κάλυψη πράσινων ομολόγων), ιδίως τώρα που σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν τεθεί τα κριτήρια προκειμένου να επένδυση να μπορεί να ενταχθεί στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Η πρόθεση βέβαια των ασφαλιστικών εταιρειών φαίνεται να σκοντάφτει στα σχέδια του Ευρωπαίου επόπτη (EIOPA) για αυστηροποίηση ορισμένων κανόνων στο πλαίσιο Solvency II, κίνηση με την οποία δηλώνουν αντίθετοι οι ασφαλιστικοί Όμιλοι της Γηραιάς Ηπείρου.

Τέλος, τον επαναπατρισμό μέρους των 10 δισ. ευρώ που «λιμνάζουν» -συνήθως έναντι μηδενικών αποδόσεων- στο εξωτερικό θα βοηθούσε η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση