HomeHL-9Τον κίνδυνο ακυβερνησίας προτάσσει το Μαξίμου

Τον κίνδυνο ακυβερνησίας προτάσσει το Μαξίμου

Οι προοπτικές κυβερνητικών συνεργασιών και η στάση Τσίπρα-Ανδρουλάκη. Η κουλτούρα των πολιτικών συμπορεύσεων και οι «καθαρές προτάσεις» διακυβέρνησης. Ζητούμενο η αντιμετώπιση των διαχρονικών παθογενειών του κράτους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Του Φίλιππου Πανταζή

Το χαρτί της ανάγκης σταθερότητας του τόπου την επομένη των εκλογών έχουν αποφασίσει να ρίξουν το τελευταίο δίμηνο πριν τις κάλπες Μέγαρο Μαξίμου και Νέα Δημοκρατία.

Ταυτόχρονα, προειδοποιούν για τον κίνδυνο ακυβερνησίας, επικαλούμενοι -μεταξύ άλλων- και την… απροθυμία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να ανοίξουν όλα τα χαρτιά τους για τη μετεκλογική τους στάση.

Η πρόταση που διατυπώνουν στους πολίτες-ψηφοφόρους είναι «κυβέρνηση με Κυριάκο Μητσοτάκη και αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία» και με αυτή την πρόταση, όπως επισημαίνουν, θα πορευτούν και προς τις δεύτερες κάλπες, οι οποίες -εκτός απροόπτου- θα χρειαστούν λόγω αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης με το σύστημα της απλής αναλογικής.

«Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, προκειμένου να κάνουμε το μεγάλο άλμα στο μέλλον», τόνισε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, στον απόηχο των όρων που έθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης για τη συμμετοχή του σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Όπως υπογραμμίζει συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη, οι πολίτες θα πρέπει να συγκρίνουν προτάσεις διακυβέρνησης από τα κόμματα εξουσίας και όχι «προτάσεις ακυβερνησίας», όπως η πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

«Παράγοντας αστάθειας είναι κυβερνήσεις συνεργασίας χωρίς προγραμματικό περιεχόμενο, που αλληθωρίζουν το ένα κόμμα προς τα αριστερά και το άλλο προς τα δεξιά, χωρίς να λαμβάνουν αποφάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος (Real FM), εξηγώντας ότι η κουλτούρα των συνεργασιών δεν είναι αναπτυγμένη στη χώρα μας, όπως συμβαίνει σε άλλα κράτη.

Κάτι που είχε επισημάνει εντός της εβδομάδας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Η κυβερνώσα παράταξη θα συνεχίσει την πίεση προς Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη προκειμένου να δώσουν «καθαρές προτάσεις» διακυβέρνησης της χώρας για την επόμενη τετραετία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να απαντήσει τι εννοεί με τον όρο «προοδευτική διακυβέρνηση», ποιους περιλαμβάνει αυτή και ποιο κυβερνητικό πρόγραμμα θα ακολουθήσει.

Όσον αφορά τον κ. Ανδρουλάκη, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «οφείλει να ξεκαθαρίσει ποιον προτείνει για πρωθυπουργό της χώρας, αφού απορρίπτει και τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανεξάρτητα από το αν τα κόμματά τους θα κερδίσουν τις εκλογές. Αμφότεροι θα πρέπει να απαντήσουν πριν στηθούν οι κάλπες, για να ξέρει ο κόσμος τι θα ψηφίσει», λένε.

«Θα επαναπατριστούν οι αναποφάσιστοι»

Την ίδια ώρα, πάντως, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, «μεγάλο είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων κεντρώων ψηφοφόρων που δεν έχουν πειστεί μέχρι στιγμής να εμπιστευτούν κάποιο κόμμα.

Πολλοί απ’ αυτούς μάλιστα βρέθηκαν στη συγκεκριμένη δεξαμενή τον τελευταίο μήνα, μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, απομακρυνόμενοι από τη Νέα Δημοκρατία, με την Πειραιώς να προσδοκά ότι οι συγκεκριμένοι -ή έστω ένα μεγάλο μέρος τους- θα «επαναπατριστούν».

Μια από τις προϋποθέσεις για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, εκτιμούν στην κυβέρνηση, είναι να απαντηθεί με σαφήνεια το αίτημα που έχει προκύψει μετά το δυστύχημα, «να μείνουν πίσω οι παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας». Κι αυτό, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, χωρίς να πρέπει να παραγνωριστούν οι σημαντικές βελτιωτικές κινήσεις των τελευταίων ετών στη σχέση κράτους-πολίτη.

«Από τη μια μεριά έχουμε την εικόνα που θέλουμε να αλλάξουμε, του σιδηροδρόμου και των Τεμπών, και από την άλλη την εικόνα της διαδικασίας εμβολιασμού, της άυλης συνταγογράφησης και του gov.gr», σημειώνουν και προσδιορίζουν το δίλημμα που καλούνται να απαντήσουν οι ψηφοφόροι στις εκλογές: «Ποιος μπορεί να προχωρήσει το εγχείρημα ουσιαστικού εκσυγχρονισμού του κράτους και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των διαχρονικών παθογενειών;».

Την απάντηση ήδη επιχείρησε να δώσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας να αποδομήσει τον Αλέξη Τσίπρα: «Έχει αναγάγει σε κορυφαία στελέχη του υπουργούς προηγούμενων κυβερνήσεων, που ήταν οι στυλοβάτες του κρατισμού και της κομματοκρατίας.

Δεν μπορεί να τον εμπιστευτεί κανείς που πιστεύει στον εκσυγχρονισμό του κράτους και στην αξιολόγηση, στη σύγκρουση με χρόνιες παθογένειες και συντεχνιακές αντιλήψεις που μας κράτησαν και μας κρατούν πίσω», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Οι κάλπες αναμένεται να στηθούν στις 21 Μαΐου, χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να έχει αποκλειστεί και η 28η Μαΐου, ενώ οι δεύτερες προγραμματίζονται για τις 2 Ιουλίου.

Ήδη κάποιοι, ειδικά μετά τη στάση του Νίκου Ανδρουλάκη, βάζουν στο τραπέζι και το σενάριο της τρίτης κάλπης, εφόσον δεν προκύψει κυβέρνηση και με τη δεύτερη προσπάθεια. Στο Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο δεν μπαίνουν σε καμία τέτοια συζήτηση, την οποία χαρακτηρίζουν «άκαιρη».

Υπό το πρίσμα αυτό, πολιτικός αναλυτής υπενθυμίζει ότι και στο παρελθόν η λαϊκή ετυμηγορία επηρέασε και άλλαξε άρδην τη στάση πολιτικών προσώπων σε σχέση με τους προεκλογικούς τους λόγους, παραπέμποντας στη φράση του Τσόρτσιλ ότι «υπάρχει ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός που μεσολαβεί ανάμεσα στην προεκλογική και τη μετεκλογική περίοδο. Αυτό είναι οι ίδιες οι εκλογές».

Φίλιππος Πανταζής
euro2day.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση