HomeHL-TOP«Πρεμιέρα» για την εστίαση – Με δυσκολίες το άνοιγμα

«Πρεμιέρα» για την εστίαση – Με δυσκολίες το άνοιγμα

Όλα όσα ισχύουν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δευτέρα 3 Μαΐου και όλα είναι έτοιμα για το άνοιγμα της εστίασης. Τις τελευταίες ημέρες οι επιχειρηματίες του κλάδου στο Ηράκλειο είχαν σηκώσει… μανίκια και προσπαθούσαν να ξεπεράσουν όλες τις δυσκολίες προκειμένου να προλάβουν να είναι έτοιμοι σήμερα.

estiash1

Επιτέλους, οι Ηρακλειώτες, εφτά μήνες μετά θα μπορέσουν να καθίσουν να πιουν ένα καφέ σε μία καφετέρια ή να γευματίσουν σε κάποιο από τα καταστήματα εστίασης.

estiash

Χωρίς μουσική και μέχρι 6 άτομα σε τραπέζι

Όπως προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες, για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering κλπ, είναι υποχρεωτική η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test).

Θα λειτουργήσουν μόνο οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα όποια παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο,

β) φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών,

γ) μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:

– Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια

– Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής

– Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι

– Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής

– Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό

– Δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 22:45

Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται και μετά το πέρας της λοιπής λειτουργίας, χωρίς όμως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.

Τα καταστήματα με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών και αεροδρομίων θα λειτουργήσουν μόνο με τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και διανομής προϊόντων (delivery).

Σημειώνεται ότι για τις μετακινήσεις προς τα καταστήματα εστίασης, οι πολίτες πρέπει να στέλνουν γραπτό μήνυμα με τον κωδικό 6 στο 13033.

Τεράστιες δυσκολίες στο άνοιγμα για τους επιχειρηματίες

Πολλές είναι οι δυσκολίες που είχαν ν’ αντιμετωπίσουν τις τελευταίες ημέρες οι επιχειρηματίες της εστίασης.

Μάλιστα, όπως είχε πει σε δηλώσεις της η πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Επισιτισμού & Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου, Μαρία Αντωνακάκη, κάποιες επιχειρήσεις δεν θα είναι έτοιμες για ν’ ανοίξουν στις 3 Μαΐου.

«Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που θα ανοίξουν μετά τις 5 Μαΐου. Δεν προλαβαίνουν να ετοιμαστούν εξαιτίας και των δύο αργιών που υπάρχουν όπως η Δευτέρα του Πάσχα αλλά και η Τρίτη που είναι η Πρωτομαγιά», επεσήμανε σχετικά η κ. Αντωνακάκη.

Μέσα σ’ αυτό το δύσκολο πλαίσιο που είχαν ν’ αντιμετωπίσουν ως προς το άνοιγμα της εστίασης οι επιχειρηματίες του κλάδου κλήθηκαν να λύσουν και άλλα ζητήματα που προκύπτουν την τελευταία στιγμή.

Ένα μεγάλο πρόβλημα αποτλεί η υπερτιμολόγηση προϊόντων από τους προμηθευτές.

 «Έχουμε πρόβλημα με τους προμηθευτές που δεν προλαβαίνουν να προμηθεύσει τόσα καταστήματα. Παράλληλα, υπάρχουν ελλείψεις προϊόντων ενώ έχουμε και πολλά προβλήματα με υπερτιμολογήσεις», τονίζει χαρακτηριστικά η κ. Αντωνακάκη ενώ παράλληλα εξηγεί πως οι επιχειρηματίες δεν έχουν λάβει ακόμα την στήριξη για το άνοιγμα της εστίασης.

Δεύτερο μεγάλο πρόβλημα αποτελεί και η… φυγή των εργαζομένων.

«Έχουμε εργαζόμενους που εγκαταλείπουν τις επιχειρήσεις με το που τελειώνουν οι αναστολές. Ουσιαστικά μας αφήνουν ξεκρέμαστους και δεν βρίσκουμε εργαζόμενους. Ο νόμος καλύπτει τον εργαζόμενο αλλά όχι τον εργοδότη κι αυτό πρέπει η Πολιτεία να το δει», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Αντωνακάκη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση