HomeHL-9Αναβιώνει στις δικαστικές αίθουσες η τραγωδία με το 11μηνο βρέφος

Αναβιώνει στις δικαστικές αίθουσες η τραγωδία με το 11μηνο βρέφος

Ξανά στο εδώλιο ο παιδοχειρουργός

Διαφήμιση
Διαφήμιση

 

Η υπόθεση θανάτου του μόλις 11 μηνών αγοριού της οικογένειας Κοσμαδάκη θα αναβιώσει ξανά, στις 27 Οκτωβρίου, στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης με τον παιδοχειρουργό που είχε αναλάβει τη μοιραία επέμβαση στο βρέφος να βρίσκεται ξανά στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Το τραγικό περιστατικό που είχε σημειωθεί το 2012 είχε συγκλονίσει ολόκληρη την Κρήτη, όταν το αγοράκι άφησε την τελευταία του πνοή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου μετά από σοβαρότατες επιπλοκές στην επέμβαση βουβωνοκήλης στην οποία και είχε υποβληθεί από τον κατηγορούμενο χειρουργό.

Δικαστικές εξελίξεις στο παρά πέντε της διαγραφής της υπόθεσης

Οι δικαστικές εξελίξεις προέκυψαν,  στο παρά πέντε της παραγραφής της υπόθεσης,  μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να κάνει δεκτή την αναίρεση που άσκησαν οι συνήγοροι του καταδικασθέντος παιδοχειρουργού και έτσι θα διεξαχθεί εκ νέου δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης.

«Με την αναίρεση που ασκήσαμε δια λογαριασμό του εντολέα μας ενώπιον του Αρείου Πάγου στοχεύαμε στην πραγματοποίηση ελέγχου των νομικών σφαλμάτων της απόφασης που είχε εκδοθεί.  Πράγματι, κατά την ημέρα συζήτησης της αναίρεσης επισημάνθηκαν οι νομικές πλημμέλειες της απόφασης κατά της οποίας είχαμε ασκήσει αναίρεση. Ο Άρειος Πάγος απεδέχθη την βασιμότητα των όσων αναφέραμε και με την απόφασή του έκανε δεκτή την αναίρεσή μας και παρέπεμψε την υπόθεση στο δικαστήριο που είχε εκδώσει την απόφαση που αναιρέθηκε», δήλωσαν σχετικά, οι δικηγόροι του παιδοχειρουργού, Βενιζέλος Κάββαλος και Γιώργος Κάββαλος, σύμφωνα με την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ.

Υπενθυμίζεται πως ο παιδοχειρουργός πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τεσσάρων ετών με τριετή αναστολή για ανθρωποκτονία από αμέλεια υπό τον όρο της εμφάνισης κάθε δύο μήνες στο Αστυνομικό Τμήμα ενώ σε δεύτερο βαθμό η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν δύο έτη με τριετή αναστολή καθώς του αναγνωρίστηκε  το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου.

Το χρονικό του τραγικού περιστατικού

Το μωράκι είχε εισαχθεί τον Νοέμβριο του 2012 στο ΠΑΓΝΗ για προγραμματισμένη επέμβαση αντιμετώπισης βουβωνοκήλης, μια περίπτωση ρουτίνας για αγοράκια της ηλικίας αυτής. Μετά την επέμβαση ωστόσο, το βρέφος υπέφερε από συνεχείς έντονους πόνους και παρουσίαζε επίμονο οίδημα στη χειρουργημένη περιοχή, με τους γονείς του ανήσυχους να επιστρέφουν στο νοσοκομείο.

Στη συνέχεια, ο ίδιος χειρουργός υπέβαλε το αδικοχαμένο μωράκι σε άλλες δύο χειρουργικές επεμβάσεις, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ώσπου η καρδιά του δεν άντεξε και υπέκυψε συνεπεία οξείας περιτονίτιδας που είχε προκληθεί.

Ο παιδοχειρουργός ουδέποτε αποδέχθηκε ότι υπήρξε αμέλεια από μέρους του

Ο παιδοχειρουργός ουδέποτε αποδέχθηκε ότι υπήρξε αμέλεια από μέρους του, επιμένοντας ότι ενήργησε με τους ενδεδειγμένους κανόνες της ιατρικής.

Στην απολογία του, σύμφωνα με την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, είχε υποστηρίξει ότι στη διάρκεια της θητείας του σε Ελλάδα, Αμερική και Βρετανία έχει κάνει 3.500 επεμβάσεις σε παιδιά.

Για το άτυχο  βρέφος είχε αναφέρει  ότι η βουβωνοκήλη του  ήταν η μεγαλύτερη που είχε ποτέ δει στην 20χρονη διαδρομή του και ήταν τόσο υπερμεγέθης που προεξείχε μέχρι  το ύψος του γονάτου.

Από την πρώτη στιγμή οι τραγικοί γονείς έκαναν λόγο για εγκληματική αμέλεια, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη. Αμέσως μετά το πρώτο χειρουργείο, όπως είχαν περιγράψει στο δικαστήριο,  αντί η κατάσταση της υγείας του παιδιού να βελτιώνεται, το αγοράκι χειροτέρευε σε απελπιστικό βαθμό. Υποστήριξαν με σθένος ότι ανήσυχοι αναζήτησαν τον κατηγορούμενο παιδοχειρουργό και τους διαβεβαίωσαν ότι είχαν δοθεί σχετικές οδηγίες.

Όμως όσο περνούσαν οι ώρες και οι ημέρες το παιδί πρηζόταν ολοένα και περισσότερο, δεν έπινε, δεν έτρωγε, δεν έκανε την βιολογική του ανάγκη και είχε πυρετό.

Όπως κατέθεσαν, κανείς δεν τους ενημέρωνε για τίποτα και ουδείς ασχολήθηκε όπως θα έπρεπε με τις δέουσες εξετάσεις  για να διαπιστωθεί η μετεγχειρητική  πορεία του παιδιού.  Όταν μετά από επίμονα τηλεφωνήματα, κατάφεραν να συνομιλήσουν με τον παιδοχειρουργό, μεταφέροντας του την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση του μωρού, εκείνος ήταν καθησυχαστικός.

Η γιαγιά του άτυχου βρέφους κατέθεσε στο δικαστήριο ότι τον ρώτησε μήπως κάτι  είχε πάει στραβά και εκείνος απάντησε: «Θα φάω τα διπλώματα μου! Τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει».

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση