HomeHL1-CultureΑυτές οι φωτογραφίες κέρδισαν το βραβείο «Γιάννης Μπεχράκης»

Αυτές οι φωτογραφίες κέρδισαν το βραβείο «Γιάννης Μπεχράκης»

«Μαζεύουμε νεκρούς από το πρωί μέχρι το βράδυ»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δύο άντρες που απαθανάτισαν καθημερινές στιγμές στον κορωνοϊό είναι οι νικητές του Athens Photo World 2020. Οι φωτογράφοι Fabio Bucciarelli και Δημήτρης Μιχαλάκης είναι οι νικητές των φετινών διαγωνισμών για το Διεθνές Βραβείο Φωτοδημοσιογραφίας Yannis Behrakis 2020 και το Βραβείο Athens Photo World 2020.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Νιάρχος, το Athens Photo World (APW) μαζί με την Ελισάβετ Σαρίδου Μπεχράκη και τον Γιάννη Αντωνόπουλο ανακοίνωσαν τους νικητές των φετινών διαγωνισμών για το Διεθνές Βραβείο Φωτορεπορτάζ Yannis Behrakis και το Βραβείο Athens Photo World. Τα δυο βραβεία απονέμονται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), που υποστηρίζει συνολικά τη διοργάνωση του APW.

Coronavirus Crisis In Bergamo and province

Νικητές ένα Ιταλός και ένας Ελληνας φωτογράφος

Νικητές αναδείχθηκαν ο Ιταλός φωτογράφος Fabio Bucciarelli με τη δουλειά του «Μαζεύουμε τους νεκρούς από το πρωί μέχρι το βράδυ» και ο Δημήτρης Μιχαλάκης με τη δουλειά του «42 ημέρες». Οι δύο φωτογράφοι θα λάβουν το χρηματικό ποσό των € 15.000 και € 5.000 αντίστοιχα.

Αμφότεροι οι νικητές μίλησαν για τη σημασία της βράβευσής τους τόσο τιμώντας τη μνήμη του Γιάννη Μπεχράκη και την σπουδαία κληρονομιά που άφησε στο διεθνές και Ελληνικό φωτορεπορτάζ όσο και αναφερόμενοι στις αναπάντεχες συνθήκες κάτω από τις οποίες χρειάστηκε να εργαστούν μέσα στην φετινή χρονιά.

Coronavirus Crisis In Bergamo and province

Ο Fabio Bucciarelli δήλωσε υπερήφανος και χαρούμενος ως ο φετινός αποδέκτης του Διεθνούς Βραβείου Yannis Behrakis για την κάλυψη της επιδημίας του COVID-19 στο επίκεντρό της, στην Ιταλία. «Υπερήφανος και χαρούμενος ως ο φετινός αποδέκτης του Διεθνούς Βραβείου «Yannis Behrakis» για την κάλυψη της επιδημίας του COVID-19 στο επίκεντρό της, στην Ιταλία, για τους New York Times».

«Το να καταγράφουμε τον κόσμο γύρω μας προσπαθώντας να γράψουμε αυτή την ιστορία και να δημιουργήσουμε εμβληματικές και εμφατικές εικόνες είναι αυτό που έκανε ο Γιάννης σε όλη του την καριέρα. Το να τιμηθώ με ένα βραβείο που φέρει το όνομά του είναι πελώρια τιμή για μένα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλη την ομάδα των New York Times. Από τους αρχισυντάκτες μου, Γκάια Τρίπολι και Ντέιβιντ Φουρστ μέχρι τους προγραμματιστές, γραφίστες και δημοσιογράφους που δούλεψαν πάνω σ’ αυτό το σημαντικό θέμα. Αφιερώνω αυτό το βραβείο σε όλους όσους γνώρισα στο Μπέργκαμο από γιατρούς μέχρι νοσοκόμες, μέχρι τις οικογένειες ασθενών που μου άνοιξαν τις πόρτες τους και με άφησαν να μπω για να προσπαθήσω να δω αυτόν το δύσκολο και αόρατο εχθρό».

42 Ημέρες

Πρόεδρος της Επιτροπής, Ελισάβετ Σαρίδου Μπεχράκη δήλωσε, για δεύτερη χρονιά δίνεται το Διεθνές βραβείο φωτοειδησεογραφίας Γιάννης Μπεχράκης , για να κρατήσουμε τη μνήμη του Γιάννη ζωντανή και ότι πρέσβευε. Ως φάρος που δείχνει το δρόμο. Πίστευε με όλο του το είναι ,στη δύναμη της σωστής φωτοειδησεογραφίας. Η δουλειά του Fabio Bucciarelli είναι αντιπροσωπευτική. Καταγράφει το σημαντικότερο γεγονός του 2020 και αποτυπώνει τις διαστάσεις και τη σοβαρότητα της κατάστασης. Δεν μας δίνει περιθώρια αμφισβήτησης, μας προειδοποιεί και μας καθιστά υπεύθυνους σαν πολίτες και σαν κράτος.

treis-antres-vazoun-astheni-sto-krevati

Ο ελληνας φωτογράφος για τον φίλο του, Γιάννη Μπεχράκη

Ο Δημήτρης Μιχαλάκης δήλωσε για τη βράβευσή του «Μου δίνει μεγάλη χαρά αυτό το βραβείο καθώς αποτελεί επιβράβευση μιας δουλειάς που ξεκίνησα να την κάνω από την προσωπική μου ανάγκη να καταλάβω τι ήταν αυτό που είχε ξεκινήσει να συμβαίνει και πώς επηρέαζε τόσο γρήγορα και τόσο βαθιά τις ζωές όλων μας. Για εμένα το να φωτογραφίσω την κατάσταση που δημιούργησε ο Covid τόσο μέσα στα νοσοκομεία όσο και έξω στον άδειο πια δρόμο ήταν ο ένας τρόπος να κατανοήσω αυτό που συνέβαινε και να επικοινωνήσω με τον κόσμο γύρω μου σε μια περίοδο υποχρεωτικής απομόνωσης. Επιπλέον είναι εξαιρετικά τιμητικό για εμένα αυτό το βραβείο καθώς έρχεται από τη διοργάνωση που τιμά πάντα το έργο του Γιάννη Μπεχράκη. Ο Μπεχράκης για εμένα υπήρξε σημαντικός φίλος και πέρα από το σπουδαίο έργο του στο δικό μου το μυαλό είναι πάντα ζωντανές οι κουβέντες μας για πολλά πράγματα εκτός από τη φωτογραφία και το ρεπορτάζ. Θα ήθελα να πω και δυο λόγια για τον Αντώνη και τον Byron. Και των δύο οι δουλειές μου άρεσαν πολύ, είναι και σε ασπρόμαυρο που κι εγώ έχω δουλέψει κατά καιρούς. Μπράβο και στους δύο και να μην στενοχωριούνται που δεν κέρδισαν φέτος, έχουν όλες τις ευκαιρίες να διακριθεί η δουλειά τους στο μέλλον».

42 Ημέρες

«Η δουλειά μας χαρακτηρίζεται ακριβώς από αυτό: πολλή και διαρκής δημιουργία για λίγες στιγμές επιβράβευσης. Αλλά την αγαπάμε και συνεχίζουμε να την κάνουμε με πάθος. Ευχαριστώ θερμά όλους όσους που με βοήθησαν έμπρακτα στην πραγματοποίηση αυτής της δουλειάς και ελπίζω σύντομα αυτή η εμπειρία να είναι για όλους μια ανάμνηση που θα έχουμε μόνο μέσα από τις φωτογραφίες και όχι μια συνεχιζόμενη καθημερινότητα» κατεληξε ο Δημήτρης Μιχαλάκης .

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση