HomeHL-9Μητσοτάκης: Ήρθε η ώρα της διπλωματίας – Πομπέο: Ισχυροί δεσμοί Ελλάδος-ΗΠΑ

Μητσοτάκης: Ήρθε η ώρα της διπλωματίας – Πομπέο: Ισχυροί δεσμοί Ελλάδος-ΗΠΑ

Οι κοινές δηλώσεις των δύο πολιτικών από τα Χανιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι ήρθε η ώρα της διπλωματίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο από τα Χανιά.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως με τον κ. Πομπέο συζητήθηκε το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων λέγοντας πως «η Τουρκία προκαλεί συνεχώς τόσο με ακραίες ενέργειες όσο και με τη ρητορική της και αυτό είναι ενάντια στις αξίες του δυτικού κόσμου» ενώ τόνισε πως «με χαρά διαπίστωσα ότι ο κ. Πομπέο κατανοεί τις θέσεις μας που είναι ευθυγραμμισμένες με τις θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

Την ίδια ώρα ανέφερε πως η σχέση ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ είναι «ισχυρές και όσο γίνονται ισχυρότερες όσο περνάει ο καιρός».

Μάλιστα, αναφέρθηκε στο ρόλο της Ελλάδος στα Βαλκάνια λέγοντας πως η χώρα «παίζει πλέον ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια»

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «στη Σούδα συναντώνται τα συμφέροντα των δύο χωρών μαζί όμως με εκείνα της ασφάλειας και της ειρήνης» τονίζοντας παράλληλα ότι «στο νησί αυτό χτυπάει ο δυνατός παλμός της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας» λέγοντας πως «η Σούδα αναδεικνύεται ένα από τα πιο στρατηγικά σημεία της ευρύτερης περιοχής».

Επίσης κατά τις δηλώσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε πως στη Σούδα θα είναι η βάση ελλιμενισμού του πλοίου Hershel «Woody» Williams. Πρόκειται για ένα μεγάλο πολεμικό πλοίο στο οποίο μπορούν να επιχειρούν ελικόπτερα που θα συμμετέχουν σε διάφορες επιχειρήσεις.

Πομπέο: Οι σχέσεις Ελλάδος – ΗΠΑ βρίσκονται στο απόγειό τους

Για τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μάικ Πομπέο.

Ο κ. Πομπέο ανέφερε πως «οι δύο χώρες έχουν μία πολύ ισχυρή στρατιωτική σχέση και εμείς βλέπουμε την Ελλάδα ως έναν πυλώνα σταθερότητας» τονίζοντας παράλληλα πως υπάρχουν «πολύ στενοί δεσμοί και η σχέση μας βρίσκεται στο απόγειο».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό αλλά και την οικογένειά του για την φιλοξενία του ίδιου και της συζύγου του στο πατρικό του σπίτι.

Ολοκληρώθηκε η διευρυμένη συνάντηση

Λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η διευρυμένη συνάντηση στην 115 Πτέρυγα Μάχης.

Υπενθυμίζεται ότι στην συνάντηση συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Ξεναγήθηκαν στα αμερικανικά σκάφη στην Βάση

Εντυπωσιάστηκαν κατά την σημερινή ξενάγηση στα νέα Αμερικανικά ταχύπλοα ειδικών αποστολών που βρίσκονται στην ΝΑΤΟϊκή βάση στη Σούδα οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάικ Πομπέο.

pompeo1

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ βρέθηκαν στο ΚΕΝΑΠ όπου και  είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα νέα ταχύπλοα ενώ στη συνέχεια ανέβηκαν στο λικοδρόμια της ελληνικής φρεγάτας «Σαλαμίς».

pompeo

Μάλιστα, η άφιξη των δύο ανδρών αναγγέλθηκε από τα μεγάφωνα της φρεγάτας – τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά – ενώ τους υποδέχθηκε άγημα για απόδοση τιμών.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα

Στη συνέχεια οι δύο πολιτικοί είχαν γεύμα εργασίας στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού.

Το απόγευμα, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών να μιλάει για μία σπουδαία εμπειρία.

mitsotakis-pompeo-xania-18

Ξεχωριστό πρόγραμμα για τις συζύγους

Σημειώνεται ότι η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη και η σύζυγος του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Σούζαν Πομπέο θα ακολουθήσουν ξεχωριστό πρόγραμμα στα Χανιά. Θα επισκεφθούν το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας και στη συνέχεια το λιμάνι των Χανίων ενώ το μεσημέρι θα γευματίσουν μαζί.

Διαφήμιση
Διαφήμιση