HomeΕΛΛΑΔΑΓεραπετρίτης για τριμερή Βερολίνου: Δεν υπεγράφη καμία συμφωνία

Γεραπετρίτης για τριμερή Βερολίνου: Δεν υπεγράφη καμία συμφωνία

Υπήρξε γραπτή κατανόηση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τη διαβεβαίωση ότι κανείς δεν πρόκειται να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, έδωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1», ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι απολύτως έτοιμες να διαχειριστούν οποιαδήποτε κρίση και υπογράμμισε ότι η ελληνική πολιτική ηγεσία δεν πρόκειται να κάνει καμία παραχώρηση σε ό,τι αφορά την κυριαρχία της χώρας.

Γεραπετρίτης: Μόνο η Τουρκία δεν επιθυμεί ειρήνη

Αναφορικά με τη χθεσινή συνάντηση των MED7, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι το μήνυμα που βγαίνει προς τα έξω είναι ότι επιθυμούμε η Μεσόγειος να καταστεί «μία θάλασσα ειρήνης». «Δυστυχώς, η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι ο μόνος ο οποίος δεν επιθυμεί την ειρηνική σύμπλευση των λαών είναι η Τουρκία», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα που προέκυψε με το άρθρο του πρωθυπουργού για τα όσα έγιναν στην τριμερή του Βερολίνου, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «υπάρχει πλήρης, πληρέστατη ενημέρωση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα τεκταινόμενα στην εξωτερική πολιτική και άμυνα. Αυτό γίνεται είτε διαμέσου του υπουργείου Εξωτερικών είτε διαμέσου των ανοιχτών διαύλων που υπάρχουν και με τη διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού, και διά του ιδίου του πρωθυπουργού στις τακτικές συναντήσεις που έχει με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων (…) Ο κ. πρωθυπουργός είχε συνομιλία με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης προ ολίγων εβδομάδων, όπου αναφέρθηκε αναλυτικά στα ζητήματα αυτά, μια εκτενέστατη συζήτηση, η οποία κάλυψε όλο το φάσμα».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι στο Βερολίνο υπήρχαν συζητήσεις για το εάν θα μπορούσαμε να πάμε σε μια διευθέτηση των τεχνικών ζητημάτων, τα οποία αφορούν τις συζητήσεις που θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε. «Στο πλαίσιο αυτό δεν υπήρξε καμία απολύτως συμφωνία. Υπήρξε μία κατανόηση, εξ ου και το κείμενο του πρωθυπουργού. Το άρθρο του αναφερόταν σε written understanding, δηλαδή σε γραπτή κατανόηση που δεν περιβλήθηκε τον τύπο της γραπτής συμφωνίας για δύο λόγους: πρώτον, η Τουρκία για δικούς της λόγους -θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για υποκριτική διάθεση- φρόντισε να δημοσιοποιήσει ένα κείμενο απολύτως εμπιστευτικό, τις βασικές του αρχές, ότι υπάρχει συζήτηση, και, δεύτερον, αμέσως εξέδωσε NAVTEX στα ύδατα που υποτίθεται ότι θα καθίσουμε να συζητήσουμε».

Συμπερασματικά, σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, «δεν υπάρχει ζήτημα λάθους μετάφρασης, υπάρχει ένα θέμα απόδοσης των κειμένων που ενσωματώνει το πνεύμα του κειμένου. Το πνεύμα ήταν σαφές. Δεν υπήρξε ποτέ μια αμοιβαία συμφωνία που υπεγράφη από εκείνους που είναι εξουσιοδοτημένοι να υπογράψουν (…) Η γραπτή αυτή κατανόηση έχει να κάνει με το ότι προφανώς πηγαίνουμε σε συζητήσεις με αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή».

Καλύτερη οργάνωση της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας

Τέλος, στο ζήτημα της ψηφοφορίας για την άρση ασυλίας του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη και την απουσία από αυτή βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, ο υπουργός ήταν κατηγορηματικός: «Υπήρξε μία σοβαρή αστοχία, για την οποία δεν υπάρχει δικαιολογία. Οφείλουμε όλοι να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, θα πρέπει να υπάρχει επαγγελματισμός στα πράγματα και σε αυτήν την περίπτωση δεν τα καταφέραμε καθόλου καλά. Θα ληφθούν μέτρα έτσι ώστε να υπάρξει καλύτερη οργάνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, του κοινοβουλευτικού έργου, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση