HomeΚΟΣΜΟΣΓερμανία: Σε αυξημένη επιφυλακή οι Αρχές – Η αστυνομία διέλυσε φιλοπαλαιστινιακό συνέδριο στο Βερολίνο

Γερμανία: Σε αυξημένη επιφυλακή οι Αρχές – Η αστυνομία διέλυσε φιλοπαλαιστινιακό συνέδριο στο Βερολίνο

Το πλήθος που περίμενε να μπει στην αίθουσα, φώναζε συνθήματα όπως «Ζήτω, Ζήτω η Παλαιστίνη»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η γερμανική αστυνομία διέλυσε σήμερα ένα φιλοπαλαιστινιακό συνέδριο στο Βερολίνο και ζήτησε από τους περίπου 250 συμμετέχοντες να εγκαταλείψουν τον χώρο, μόλις δύο ώρες μετά την έναρξη της τριήμερης εκδήλωσης.

Οι αστυνομικοί είχαν ήδη παρέμβει στην εκδήλωση κατά τη διάρκεια ομιλίας μέσω βίντεο ενός ακτιβιστή, στον οποίο έχει απαγορευτεί η πολιτική δραστηριότητα στη Γερμανία.

Όταν ο άνδρας άρχισε να μιλάει η αστυνομία διέκοψε τη μετάδοση και έκλεισε προσωρινά το ρεύμα στον χώρο διεξαγωγής του «Παλαιστινιακού Συνεδρίου», το οποίο διοργανώθηκε από διάφορες φιλοπαλαιστινιακές ομάδες.

Πριν από την έναρξη της συνάντησης, πολιτικοί, μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος του Βερολίνου Κάι Βέγκενερ, καθώς και η αστυνομία είχαν ανακοινώσει ότι θα αναλάμβαναν αποφασιστικά μέτρα σε περίπτωση που στη συνάντηση γίνονταν αντισημιτικές δηλώσεις ή διαπράττονταν ποινικά αδικήματα.

Οι διοργανωτές της διάσκεψης είχαν καταγγείλει τη συνεχιζόμενη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και είχαν επικρίνει τη στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης προς την ισραηλινή κυβέρνηση.

«Μαζί, με τις φωνές του παλαιστινιακού κινήματος και της διεθνούς κοινότητας, θα καταγγείλουμε το ισραηλινό απαρτχάιντ και τη γενοκτονία. Κατηγορούμε τη Γερμανία ότι είναι συνένοχη», ανέφερε η ιστοσελίδα της εκδήλωσης.

Η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέιζερ είχε δηλώσει στο dpa πριν από την εκδήλωση ότι «όποιος διαδίδει ισλαμιστική προπαγάνδα και μίσος κατά των Εβραίων πρέπει να γνωρίζει ότι θα διωχθεί γρήγορα και με συνέπεια».

Η αστυνομία του Βερολίνου ανέπτυξε περίπου 900 αστυνομικούς για να παρακολουθούν το συνέδριο και τυχόν φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις, καλώντας ενισχύσεις από τη δυτική Γερμανία για να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους, δήλωσε στο dpa εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Το πλήθος που περίμενε να εισέλθει στην αίθουσα σήμερα φώναζε συνθήματα όπως «Ζήτω, Ζήτω η Παλαιστίνη» και «Η Γερμανία χρηματοδοτεί, το Ισραήλ βομβαρδίζει». Ορισμένοι ανέμιζαν παλαιστινιακές σημαίες έξω από το κτίριο.

«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι στο Βερολίνο διεξάγεται η λεγόμενη Διάσκεψη για την Παλαιστίνη», δήλωσε νωρίτερα στο dpa ο Βέγκνερ, πολιτικός των κεντροδεξιών Χριστιανοδημοκρατών (CDU), σε γραπτή δήλωσή του.

«Δεν ανεχόμαστε τον αντισημιτισμό, το μίσος και την υποκίνηση κατά των Εβραίων στο Βερολίνο».

Η αστυνομία του Βερολίνου έχει τηρήσει γενικά σκληρή στάση απέναντι στους φιλοπαλαιστινιακούς διαδηλωτές από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι αρχές έχουν θέσει αυστηρούς όρους στις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις ή τις έχουν απαγορεύσει εντελώς, επικαλούμενες ανησυχίες ότι οι αντι-ισραηλινές δηλώσεις θα μπορούσαν να περάσουν τα όρια του απόλυτου αντισημιτισμού.

Διαδηλωτές και επικριτές, ωστόσο, έχουν κατηγορήσει τις αρχές του Βερολίνου ότι παραβιάζουν τις δημοκρατικές ελευθερίες του λόγου και του συνέρχεσθαι με τις καταστολές.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων στο συνέδριο περιορίστηκε από την αστυνομία σε 250 ανά ημέρα η οποία επικαλέσθηκε λόγους πυρασφάλειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση