HomeHL-WorldΨυχοφάρμακα έπαιρνε ο δράστης του τρομοκρατικού στο Ρέντινγκ

Ψυχοφάρμακα έπαιρνε ο δράστης του τρομοκρατικού στο Ρέντινγκ

Κατονομάστηκε δεύτερο θύμα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο 25χρονος Λίβυος Καΐρι Σαανταλάχ που σκότωσε τρεις ανθρώπους σε τρομοκρατική επίθεση με μαχαίρι σε πάρκο του Ρέντινγκ το βράδυ του Σαββάτου είχε αποφυλακιστεί μόλις 16 ημέρες νωρίτερα, αποκαλύπτει η Sun.

Ο δράστης είχε καταδικαστεί και φυλακιστεί τουλάχιστον δύο φορές στο παρελθόν για σειρά αδικημάτων, όπως επίθεση (κατά ενός αστυνομικού και κατά ενός φύλακα σουπερμάρκετ), πρόκληση σωματικής βλάβης, κατοχή αιχμηρών αντικειμένων και παραβίαση όρων αναστολής προηγούμενης αποφυλάκισης.

Σε ένα από τα δικαστήρια, μάλιστα, είχε φτύσει τη δικαστή όταν ανακοίνωσε την ποινή του.

Είχε ζητήσει άσυλο στη Βρετανία το 2012 ενώ βρισκόταν στη χώρα ως τουρίστας, λέγοντας ότι φοβόταν του ισλαμιστές στην πατρίδα του. Το άσυλο του χορηγήθηκε το 2018. Το 2017 ή ’18 είχε ασπαστεί το χριστιανισμό, κάνοντας μάλιστα και ένα τατουάζ σταυρού στο χέρι.

Παρόλα αυτά το 2019 η MI5 πραγματοποίησε μια έρευνα διάρκειας δύο μηνών για το πρόσωπό του μετά από καταγγελία ότι ήθελε να ταξιδέψει σε στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών του ISIS στη Συρία ή στη Λιβύη. Κρίθηκε, ωστόσο, ότι δε συνέτρεχαν προϋποθέσεις να αναχθεί σε «αντικείμενο ενδιαφέροντος», να μπει δηλαδή στη λίστα των περίπου 3.000 υπόπτων που ανά πάσα στιγμή τελούν υπό παρακολούθηση από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Σύμφωνα δε με τη Sun στη φυλακή λάμβανε ισχυρά φάρμακα για μετατραυματικό τεστ και για σχιζοφρένεια.

Μια γραμμή έρευνας των αρχών είναι η πιθανότητα να σταμάτησε να παίρνει τα φάρμακα που κατέστειλαν τα ξεσπάσματά του όταν αποφυλακίστηκε, καθώς λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό η υπηρεσία δικαστικής επιτήρησης υπολειτουργεί.

Γείτονάς του στο Ρέντινγκ έχει δηλώσει σε εφημερίδες ότι πρόσφατα απείλησε να ανατινάξει την πολυκατοικία όπου έμενε, προκαλώντας εκκένωση του κτιρίου από την αστυνομία.

Ο νόμος στη Βρετανία επιτρέπει την απέλαση αλλοδαπών που καταδικάζονται σε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 12 μηνών, κάτι που ισχύει στην περίπτωση του Σααντάλαχ. Ωστόσο, η Λιβύη θεωρείται μη ασφαλής χώρα και ως εκ τούτου αποφεύγονται οι απελάσεις Λίβυων κακοποιών.

Μετά από τον 36χρονο δάσκαλο ιστορίας σε τοπικό γυμνάσιο Τζέιμς Φέρλονγκ κατονομάστηκε και το δεύτερο από τα τρία θύματα τη δράστη.

Πρόκειται για τον 39χρονο Αμερικανό Τζον Ρίτσι-Μπένετ που ζούσε τα τελευταία 15 χρόνια στη Βρετανία, εργαζόμενος σε φαρμακευτική εταιρεία στο Ρέντινγκ.

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση