HomeHL-WorldΠώς είδε η Γερμανία τη Διάσκεψη του Βερολίνου

Πώς είδε η Γερμανία τη Διάσκεψη του Βερολίνου

Τι αναφέρει δημοσίευμα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για το Βερολίνο, αυτή η Σύνοδος Κορυφής δεν ήταν παρά business as usual –λιγότερο λόγω του υψηλού προφίλ των συμμετεχόντων από ό,τι εξαιτίας των υψηλών πολιτικών φιλοδοξιών που επέδειξαν οι Γερμανοί ηγέτες.

Ενώ πολλοί παρατηρητές περιέγραψαν τη γερμανική εξωτερική πολιτική ως υπερβολικά απρόθυμη και την Merkel ότι θέλει να αποφύγει τα ρίσκα, το Βερολίνο επένδυσε πολλά διπλωματικά, σε μια διαδικασία με ασαφείς πιθανότητες επιτυχίας.

Τόσο η Merkel όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas ήταν σαφώς ανακουφισμένοι που η Διάσκεψη κατόρθωσε να λάβει χώρα όπως ήταν προγραμματισμένο, και8 ήταν πρόθυμοι να το πουλήσουν ως επίτευγμα πρωτοποριακό.

Πολλά γερμανικά μέσα ακολούθησαν την ίδια θετική άποψη –σε βαθμό που ακόμη και το αντιπολιτευόμενο Πράσινο Κόμμα αισθάνθηκε υποχρεωμένο να «συγχαρεί την κυβέρνηση για μια επιτυχημένη Διάσκεψη».

Άλλοι ήταν πιο επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των αντιμαχόμενων φατριών στη Λιβύη –με τον Sarraj και τον Haftar να αρνούνται να συναντηθούν προσωπικά- και τον κίνδυνο της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης μεταξύ των, δεδομένου ότι δεν συμφωνήθηκε επίσημη κατάπαυση πυρός. Πραγματικά, ακόμη και η γερμανική κυβέρνηση παραδέχεται ότι η πραγματική δουλειά είναι μπροστά μας.

Η Διάσκεψη του Βερολίνου δημιούργησε ένα παράθυρο ευκαιρίας για τη Γερμανία και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέλη της ΕΕ να στηρίξουν την διπλωματική τους πρωτοβουλία και τώρα θα αρχίσουν να δείχνουν πόσο σοβαρή είναι η δέσμευσή τους σε μια μακροπρόθεσμη διαδικασία σταθεροποίησης στη Λιβύη.

Ο διάλογος στην Ευρώπη γρήγορα εξελίχθηκε γύρω από τη συμμετοχή γερμανικών στρατευμάτων στο πλαίσιο μιας εν δυνάμει ειρηνευτικής δύναμης που θα επόπτευε της κατάπαυσης πυρός.

Η Merkel δήλωσε πως πρέπει να συμφωνηθεί κατάπαυση πυρός πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση για την εποπτεία, ενώ η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Annegret Kramp-Karrenbauer μίλησε ξανά για ενδεχόμενη ανάπτυξη Γερμανών στρατιωτών.

Capital.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση