HomeHL-SportsΥπόθεση «ΠΑΟΚ – Ξάνθη»: Τι θα συμβεί εάν υποβιβαστεί η Ξάνθη

Υπόθεση «ΠΑΟΚ – Ξάνθη»: Τι θα συμβεί εάν υποβιβαστεί η Ξάνθη

Σε περίπτωση που στην ομάδα της Θράκης επιβληθεί «βαριά καμπάνα», αυτόματα θα καταλάβει την τελευταία θέση της βαθμολογίας . Τι ισχύει για τα επόμενα ματς και αυτά που έχει δώσει ήδη;

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην ποδοσφαιρική μας πραγματικότητα μπήκε από σήμερα ο όρος «υποβιβασμός της Ξάνθης», μετά τα όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση της ΕΕΑ.

Τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν μόλις εκδώσει απόφαση το αρμόδιο όργανο, αλλά ας δούμε τι σημαίνει επί πρακτέου εάν και εφόσον επιβληθεί στην ομάδα η παραπάνω «καμπάνα».

*Αυτόματα η Ξάνθη θα καταλάβει την τελευταία θέση. Από τη στιγμή που θα τελεσιδικήσει η υπόθεσή της, δεν θα ορίζονται τα παιχνίδια της και θα τα χάνει όλα με 3-0.

Στα πλέι άουτ θα μπει τυπικά, αλλά θα ισχύει κάτι ανάλογο (σ.σ. δεν θα παίζει) και μία ομάδα θα έχει ρεπό.

Δύσκολα θα αλλάξει αυτό στο μέσο της σεζόν, δηλαδή η σχετική προκήρυξη, γιατί αν δεν συμμετέχουν 7 ομάδες στα πλέι άουτ, δεν θα μπορεί να «βγει» το μπόνους των έξτρα εντός έδρας αγώνων σε όσες τερματίσουν στην 7η, 8η, 9η και 10η θέση (4 μέσα-3 έξω, ενώ οι υπόλοιπες θα έχουν 3 μέσα-4 έξω).

*Οτι θα συνέβαινε δηλαδή αν μία ομάδα τελείωνε την κανονική διάρκεια, έπαιζε το πρώτο ή κάποια παιχνίδια των πλέι οφ ή πλέι άουτ και μετά δεν κατέβαινε ξανά. Θα υπήρχε ρεπό.

*Αυτόματα θα είναι η ομάδα, πάντα το λέμε εάν και εφόσον της επιβληθεί η σχετική ποινή, που θα υποβιβαστεί και ο τελευταίος στα γήπεδα αλλά 13ος στην κατάταξη, θα παίξει μπαράζ με τον 2ο της Super League 2.

*Είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις να υπάρχουν σκέψεις που κάποιες φορές υλοποιούνται, ώστε ομάδες που έχασαν βαθμούς από εκείνη που αποβάλλεται (αυτό σημαίνει επί της ουσίας), να τους διεκδικούν δικαστικά, με το σκεπτικό κάθε φορά να έγκεινται στον λόγο που τιμωρήθηκε η εκάστοτε ΠΑΕ (π.χ. αν έχει αποβληθεί για οφειλές, επειδή όταν έγινε το μεταξύ τους παιχνίδι εκείνη χρώσταγε).

Ομως δεν έχει τύχη. Ουδείς φυσικά μπορεί να προδικάσει τι θα αποφασιστεί σε αντίστοιχη περίπτωση (κάθε υπόθεση διαφέρει), αλλά θεωρείται πάρα πολύ δύσκολο να επιστραφούν βαθμοί. Βέβαια για να είμαστε ακριβείς.

Τα τελευταία χρόνια δεν έχει υποβιβαστεί ομάδα για ανάλογο λόγο, αλλά όσες έπεσαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς ή και μετά την ολοκλήρωσή της ήταν για οικονομικούς.

Η τρέχουσα υπόθεση μοιάζει με την προ ετών της Κέρκυρας, που όμως ήταν καλοκαίρι και όχι εν μέσω επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων. Πάντως η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι πως «βαθμοί δεν επιστρέφονται».

*Την ίδια στιγμή, πάντα με γνώμονα τα όσα έχουμε ζήσει, φαντάζει ως πιο πιθανό ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά και η Super League 2.

Δηλαδή να πει πως η Ξάνθη ή η Χ ομάδα έπεσε για μη αγωνιστικούς λόγους, άρα δεν έγκεινται στο 1+1 και θα πρέπει να αντικατασταθεί από μία ομάδα της δική της κατηγορίας.

Δηλαδή τη 2η και η 3η να πάει στο μπαράζ. Δεν είμαστε μάντεις, αλλά κάθε χρόνο αυτά έχουμε. Ομως και σε αυτή την περίπτωση θεωρείται πάρα πολύ δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο, αφού, το πιο απλό, η βαθμολογία θα επικυρωθεί με εκείνη να έχει καταλάβει την τελευταία θέση στην κανονική διάρκεια.

Αρα σε περίπτωση που πέσει η Ξάνθη, θα ψάχνουμε, το πιο πιθανό, την ομάδα που θα πάει στα διπλά μπαράζ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση