HomeHL-CultureΑμφίπολη: Επανεκκίνηση για να ανακτηθεί ο χαμένος χρόνος

Αμφίπολη: Επανεκκίνηση για να ανακτηθεί ο χαμένος χρόνος

Τι ανακοίνωσε η Μενδώνη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνάντηση με τον Απόστολο Τζιτζικώστα είχε σήμερα η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τις Αρχαιότητες στο μετρό Θεσσαλονίκης και τις εργασίες στην Αμφίπολη.

Την πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού να ξεκαθαριστεί το τοπίο του Μετρό το συντομότερο δυνατό εξέφρασε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τον περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Μενδώνη για τις αρχαιότητες στο σταθμό Βενιζέλου

Η ίδια ανέφερε ότι σήμερα η Αττικό Μετρό ΑΕ θα καταθέσει στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) φάκελο σχετικά με τις αρχαιότητες, ενώ τόνισε ότι «από τη στιγμή που ελεγχθούν οι φάκελοι και υπάρχει η ωριμότητα, το θέμα θα εισαχθεί σε πολύ σύντομο διάστημα -πιθανότατα και την άλλη εβδομάδα- στο ΚΑΣ».

Συμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ από την πλευρά του, ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε από το υπουργείο Πολιτισμού αλλά και από όλους τους συναρμόδιους φορείς να ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες το συντομότερο δυνατό, γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, η Θεσσαλονίκη δεν αντέχει άλλο.

Υπενθύμισε, άλλωστε, ότι ομόφωνα οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης, σε συνάντηση που είχαν πριν από λίγο καιρό, εξέδωσαν ένα ψήφισμα το οποίο υποστηρίζουν όλοι και με το οποίο ζητούν να προχωρήσει η μία και μόνη δυνατή λύση πια για την υπόθεση αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό: «η απόσπαση των αρχαιοτήτων, η ολοκλήρωση των εργασιών και η επανατοποθέτησή τους». Για τον συγκεκριμένο τρόπο υπογράμμισε ότι «είναι ο μόνος τρόπος εάν θέλουμε αυτή η πόλη να αποκτήσει Μετρό και να το αποκτήσει στα επόμενα 2,5 χρόνια. Δεν υπάρχει καμία άλλη λύση που να το επιτρέψει αυτό».

Μενδωνη: Προτεραιότητα του υπουργείου Πολιτισμού η δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών στη Μακεδονία

Η δημιουργία θεματικών και χρονολογικών πολιτιστικών διαδρομών στη Μακεδονία, στις οποίες θα εντάσσονται η υλική και η άυλη πολιτιστική κληρονομιά, είναι μια από τις προτεραιότητες του υπουργείου Πολιτισμού, όπως μάλιστα αυτές έχουν διατυπωθεί δια στόματος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο συνεργάζεται με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως τόνισε, χαρακτηριστικά η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. «Νομίζω ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο ώστε σημαντικά μνημεία όλων των ιστορικών περιόδων να αποτελέσουν είτε θεματικές είτε χρονολογικές πολιτιστικές διαδρομές. Αυτός είναι ο στόχος με ορίζοντα τετραετίας, συμπίπτει, άλλωστε και με την ολοκλήρωση της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου» επισήμανε η υπουργός.

Μενδωνη: Επιτάχυνση των διαδικασιών για την Αμφίπολη

Σχετικά με την Αμφίπολη, η υπουργός τόνισε ότι το έργο έμεινε πάρα πολύ πίσω και επισήμανε ότι στους πέντε μήνες που πέρασαν εκτελέστηκαν έργα που έπρεπε να είχαν εκτελεστεί από το 2015. «Στην πραγματικότητα έχουμε τέσσερα χαμένα χρόνια. Σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει» είπε και τόνισε ότι μετά τις επιτόπου επισκέψεις δόθηκαν οι κατευθύνσεις ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί για την προστασία του μνημείου και για να απορροφηθούν οι πόροι που με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη δεσμεύτηκαν εδώ και τρία χρόνια. Στη συνέχεια γνωστοποίησε ότι θα δρομολογηθούν ερευνητικές και αρχαιολογικές εργασίες και έξω από το ταφικό συγκρότημα του τύμβου Καστά.

Για τις εργασίες που δρομολογούνται τόνισε ότι στο διάστημα που πέρασε ολοκληρώθηκε όλη η εργασία που έπρεπε να γίνει για την ελάφρυνση της διάταξης της μεταλλοκατασκευής στον τέταρτο θάλαμο, ώστε να μπορούν να δουλεύουν καλύτερα όσοι πρέπει να ασχοληθούν με τη συντήρηση του μνημείου. Επιπλέον εγκαταστάθηκαν τα μηχανήματα που παρακολουθούν το μνημείο, για να είναι διασφαλισμένη η ακεραιότητά του από την παραμικρή σεισμική δόνηση και τις τελευταίες μέρες μεταφέρονται μέλη του περιβόλου του τύμβου Καστά που ήταν στοιβαγμένα στο χώρο του λέοντος.

Την επόμενη Τρίτη στο ΚΑΣ το θέμα της Αμφίπολης

Την επόμενη Τρίτη θα εξεταστεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μελέτη αποκατάστασης και αναστήλωσης του περιβόλου, ενώ η ίδια η κ. Μενδώνη θα έχει συνάντηση από την αρχή της χρονιάς με τον πρύτανη του ΑΠΘ και τους αρμόδιους επιστημονικούς παράγοντες, σχετικά με τη γεωαρχαιολογικο-μαγνητική έρευνα γύρω από τον τύμβο και όχι μόνο. Στο πλαίσιο αυτό θα ξεκινήσει και η οστεολογική μελέτη που είχε διακοπεί.

Εξάλλου η κ. Μενδώνη σημείωσε ότι τα προηγούμενα χρόνια ο περιφερειάρχης ήταν πολύ μόνος στην Αμφίπολη, ωστόσο υπογράμμισε ότι σήμερα έχει δοθεί η σημασία και η προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί σε ένα μοναδικό μνημείο και από άποψη ιστορική και αρχαιολογική αλλά και σε ένα μνημείο που μπορεί να αποδειχτεί κρίσιμος αναπτυξιακός πόρος για την περιφερειακή ενότητα των Σερρών.

Ο κ. Τζιτζικώστας σχολίασε επ αυτού ότι το έργο έχει μείνει πίσω και πρέπει να τρέξουμε με διπλάσιες και τριπλάσιες ταχύτητες, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες το συντομότερο δυνατόν, ενώ κατέστησε σαφές ότι εάν χρειαστούν οποτεδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή, περισσότερα χρήματα για την Αμφίπολη, θα τα βρούμε.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση