HomeHL-WorldΠοιος είναι ο νέος αρχηγός του ISIS

Ποιος είναι ο νέος αρχηγός του ISIS

Ποιος αναφέρεται ως διάδοχος του σεΐχη αλ Μπαγκντάντι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

 

Πέντε ημέρες μετά την εξόντωση του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, κατά την επιχείρηση Αμερικανών κομάντο στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας (σε απόσταση μόλις 6,5 χλμ. από τα σύνορα με την Τουρκία), το αυτοαποκαλούμενο «Ισλαμικό κράτος» επιβεβαίωσε, χθες, με επτάλεπτο ηχητικό μήνυμα τον θάνατο του «χαλίφη» και όρισε νέο αρχηγό του τον Αμπού Ιμπραήμ αλ Χασίμι αλ Κουράισι.

Ορκίστηκε εκδίκηση για τον αλ Μπαγκντάντι. Κάλεσε τους υποστηρικτές του να απελευθερώσουν όλα τα κρατούμενα μέλη του «Ι.Κ.» σε φυλακές και στρατόπεδα και να στρατολογήσουν νέα. Και διακήρυξε ότι θα συνεχίσει την τρομοκρατική δράση του εκτός κι εντός Μέσης Ανατολής.

«Μη χαίρεσαι, λοιπόν, Αμερική για τον θάνατο του σεΐχη αλ Μπαγκντάντι», αναφέρεται στο μήνυμα του «Ι.Κ.». «Δεν βλέπεις ότι το “Ι.Κ.” σήμερα βρίσκεται στο κατώφλι της Ευρώπης και της Κεντρικής Αφρικής; Παραμένει και επεκτείνεται από τη Δύση έως την Ανατολή»…

«Υποστηρίζουν ότι τίποτα δεν αλλάζει», εξηγεί ο αναλυτής Κόλιν Π. Κλαρκ. Παρ’ όλα αυτά, τον νέο ηγέτη του «Ι.Κ.» καλύπτει πέπλο μυστηρίου. Το όνομά του είναι άγνωστο. Ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν ότι πιθανότατα πρόκειται για το ανώτατο στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης, υπό νέο ψευδώνυμο.

Κατά τον Αϊμάν αλ Ταμίμι, ερευνητή σε θέματα «Ι.Κ.» στο πανεπιστήμιο του Σουόνσι, πιθανόν να πρόκειται για τον Χατζ Αμπντάλα, ο οποίος μνημονευόταν ως «αναπληρωτής του αλ Μπαγκντάντι» σε έγγραφα του «I.K.» που έχουν διαρρεύσει. Σύμφωνα με τον Ιρακινό αναλυτή Χισάμ αλ Χασέμι, πρόκειται για Σαουδάραβα, μέχρι σήμερα επικεφαλής του λεγόμενου «Συμβουλίου των Αντιπροσώπων», εκτελεστικού οργάνου της τρομοκρατικής οργάνωσης. Το γεγονός ότι δεν είναι από τη Συρία ή το Ιράκ, απ’ όπου προέρχεται η πλειονότητα των μαχητών του «Ι.Κ.» -εξηγεί στο πρακτορείο AFP- «θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποσχίσεις».

Οι New York Times

«Υποστηρικτές του “Ι.Κ.” έχουν τώρα την ευκαιρία να δηλώσουν αλλού πίστη και υποταγή», παρατηρεί ο ειδικός αναλυτής Νέιτ Ρόζενμπλατ, πιθανόν ενισχύοντας αντίπαλες εξτρεμιστικές ομάδες στη Συρία. Πάντως «ο αλ Μπαγκντάντι κατάφερε να κρύβεται στο πιο απίθανο μέρος στη Συρία, στη βάση μιας αντίπαλης ομάδας, επειδή πλήρωνε μέλη της για προστασία», γράφει η αμερικανική εφημερίδα New York Times, παρουσιάζοντας και σχετικές αποδείξεις πληρωμών.

«Κατέβαλε τουλάχιστον 67.000 δολάρια σε μέλη της Χουράς αλ Ντιν, ανεπίσημου παρακλαδιού της αλ Κάιντα», αναφέρει. «Ενόσω όμως η αντίπαλη ομάδα φύλαγε το μυστικό του, τελικά τον πρόδωσε ένας έμπιστός του» πληροφοριοδότης.

Δίνοντας στη δημοσιότητα οπτικό υλικό από την επιδρομή του Σαββάτου στο κρησφύγετο του αλ Μπαγκντάντι στην Ιντλίμπ, το αμερικανικό Πεντάγωνο υποστήριξε βολικά ότι το κτίριο ισοπεδώθηκε «για να μην υπάρχει κάποιο σημείο που θα τον θυμίζει».

Τόνισε ότι αναμένονται αντίποινα του «Ι.Κ.». Διέψευσε, δε, πληροφορίες ότι η τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία καθυστέρησε την επιχείρηση για την εξόντωση του αλ Μπαγκντάντι…

mesa-bag

Περιπολίες

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν από την πλευρά του τόνισε χθες ότι η Αγκυρα νομιμοποιείται να φέρει κι αυτή σε πέρας στοχευμένες δολοφονίες «τρομοκρατών» σε ξένα εδάφη. Και διεμήνυσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία δεν έχει τελειώσει. «Θα συνεχίσουμε μέχρι να φύγει και ο τελευταίος τρομοκράτης», τόνισε. «Ούτε απειλές ούτε εκβιασμοί ούτε ύπουλα παιχνίδια θα μας αποτρέψουν»…

Αυτά, παραμονή της σημερινής έναρξης των κοινών περιπολιών Τούρκων και Ρώσων στη μεθόριο της βορειοανατολικής Συρίας, σε βάθος 10 χλμ. κι ενώ χθες έκαναν την εμφάνισή τους στην περιοχή Αμερικανοί στρατιώτες, σε κοινές περιπολίες στη μεθόριο με δυνάμεις του κουρδο-αραβικού συνασπισμού SDF.

Τις περιπολίες στην πόλη αλ Καχτανίγια, κοντά στο Καμισλί -απ’ όπου φέρονταν να είχαν ήδη αποχωρήσει Αμερικανοί και Κούρδοι και αναμενόταν να λάβουν θέσεις συριακές δυνάμεις- εντόπισε απεσταλμένος του πρακτορείου AFP και επιβεβαίωσε στο Reuters o SDF.

«Θέλουν να αποτρέψουν τη Ρωσία και το καθεστώς της Δαμασκού από το να φτάσουν σε περιοχές της μεθορίου, ανατολικά του Καμισλί», της μεγαλύτερης κουρδικής πόλης στη βορειοανατολική Συρία, εκτιμά ο Ράμι Αμπντελραχμάν, διευθυντής της ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Είχαν προηγηθεί «αφίξεις αμερικανικών ενισχύσεων στη Συρία από το γειτονικό Ιράκ τις τελευταίες ημέρες», γράφει το AFP, καθώς «η Ουάσινγκτον ενισχύει θέσεις στην επαρχία Ντέιρ ες Ζορ, σε συντονισμό με τον SDF, για να αποτρέψει το “Ι.Κ.” και άλλους παράγοντες από το να αποκτήσουν πρόσβαση στις πετρελαιοπηγές της περιοχής».

Οι Κούρδοι της Συρίας απέρριψαν εν τω μεταξύ την πρόταση της Δαμασκού να ενταχθούν στις συριακές ένοπλες δυνάμεις, τονίζοντας ότι προϋπόθεση είναι «μια πολιτική συμφωνία που θα αναγνώριζε και θα διατηρούσε το καθεστώς και τη συγκεκριμένη δομή» των SDF. Ενώ αργά χθες το βράδυ το τουρκικό υπουργείο Aμυνας ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε, κατόπιν συντονισμού με τη Ρωσία, τους 18 Σύρους στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν την περασμένη Τρίτη κοντά στην πόλη Ρας αλ Αϊν στη βορειοανατολική Συρία.

efsyn.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση