HomeΕΚΛΟΓΕΣΒουλευτικές εκλογές 2019: Τι ισχύει για τους Ελληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό

Βουλευτικές εκλογές 2019: Τι ισχύει για τους Ελληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό

Και τους ετεροδημότες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για τις βουλευτικές εκλογές 2019 έχουν εκδοθεί ειδικές διευκρινίσεις από το υπουργείο Εσωτερικών, τόσο για τους ετεροδημότες όσο και για τους Ελληνες πολίτες που την ημέρα της ψηφοφορίας θα βρίσκονται σε χώρα του εξωτερικού.

Οπως ίσχυσε και στις πρόσφατες, διπλές εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και την αυτοδιοίκηση, το θεσμικό πλαίσιο για τους ετεροδημότες ορίζεται από τα άρθρα 95,96 και 97 της εκλογικής νομοθεσίας (Προεδρικό Διάταγμα 26/2012).

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, που ανακοίνωσε συγκεκριμένες οδηγίες προς ψηφοφόρους για τις βουλευτικές εκλογές 2019, ετεροδημότες είναι «οι εκλογείς, που διαμένουν σε δήμο άλλης βασικής εκλογικής περιφέρειας από εκείνη στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι και οι οποίοι, σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις, μπορούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους».

Βουλευτικές εκλογές 2019: Εχει λήξει η προθεσμία για την αίτηση ετεροδημότη

Το ΥΠΕΣ επισημαίνει ότι οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών για τις βουλευτικές εκλογές 2019 «έχουν καταρτιστεί κατά δήμο και κατά βασική εκλογική περιφέρεια με βάση τις αιτήσεις που έχουν υποβάλλει οι ετεροδημότες στο Δήμο του τόπου διαμονής τους μέχρι τις 30.04.2019».

Οι εκλογείς που περιλαμβάνονται στους καταλόγους ετεροδημοτών απαγορεύεται να ψηφίσουν, κατά τις βουλευτικές εκλογές 2019, στο Δήμο όπου είναι εγγεγραμμένοι. Γι’ αυτόν τον σκοπό, και προς αποφυγή του ενδεχομένου διπλοψηφίας οι βασικοί εκλογικοί κατάλογοι φέρουν την ένδειξη Ε πριν από το όνομα των συγκεκριμένων εκλογέων.

Τι ισχύει για όσους βρίσκονται στο εξωτερικό

Σε ό,τι αφορά τους Ελληνες πολίτες που διαμένουν οι βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα των βουλευτικών εκλογών 2019 το υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζει ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος».

Η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών, βάσει της εκλογικής νομοθεσίας για την αποχή και την υποχρεωτικότητα της ψήφου, απαλλάσσεται αιτιολογημένα από τη συμμετοχή τις βουλευτικές εκλογές 2019.

Να σημειωθεί ότι οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για τον τόπο και το εκλογικό τμήμα όπου ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής μέσω της ειδικής πλατφόρμας «Μάθε πού ψηφίζεις».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση